Bijušā Ēģiptes prezidenta tuvinieki – Mursi pazudis (papild.) • IR.lv

Bijušā Ēģiptes prezidenta tuvinieki – Mursi pazudis (papild.)

24
Ēģiptiešu karavīrs pret demonstrantiem Kairā. Foto: AFP/LETA

ES vadītāji pieprasa sarīkot vēlēšanas un atbrīvot politieslodzītos

Gāztā Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi ģimene nezina, kur viņš atrodas, tāpēc vaino armiju Mursi nolaupīšanā, vēsta ziņu aģentūras.

Tikmēr Eiropas Savienības augstas amatpersonas aicinājušas Ēģiptē sarīkot vēlēšanas, bet armijai nodot varu civilai un demokrātiski ievēlētai pārstāvniecībai, vēsta „Deutsche Welle”. Pirmdien ES paziņojumā teikts, ka „armija demokrātiskā sabiedrībā nedrīkst uzņemties nekādu politisku lomu”.

Brisele arī uzstāj, ka politiskajā dialogā jāiesaista Musulmaņu brālība. „Neviens nedrīkst tikt atgrūzts no sarunām, tai skaitā Mursi atbalstītāji,” teikts ES paziņojumā.

ES vadītāji arī pieprasījuši atbrīvot visus politieslodzītos, ieskaitot gāzto prezidentu Mursi.

Mursi bērni apņēmušies izmeklēt tēva, kuru 3.jūlijā aizturēja armijas pārstāvji, pazušanu. “Mēs vērsīsimies Starptautiskajā Krimināltiesā, lai tā izmeklē mūsu tēva pazušanu, kuru tur ieslodzītu kopš 3.jūlija,” teica Mursi jaunākais dēls Usama.

Dēls uzsvēra, ka ģimenei Mursi atrašanās vieta joprojām nav zināma, tāpat kā nav darīti zināmi aizturēšanas iemesli.

Tikmēr viens cilvēks pirmdien zaudējis dzīvību un vismaz 26 ievainoti sadursmēs starp gāztā Ēģiptes prezidenta Mursi atbalstītājiem un pretiniekiem Kairas Brīvības laukumā, ziņu aģentūru AFP informējuši operatīvie dienesti.

Abu pušu demonstranti apmētājuši pretiniekus ar akmeņiem un šaudījušies ar skrošu ieročiem, savukārt policija laidusi darbā asaru gāzi, lai viņus izklīdinātu. Lielākā daļa cietušo ievainojumus guvuši tieši no skrotīm. Sadursmes aizsākās brīdī, kad gar Brīvības laukumu virzījās Mursi piekritēju demonstrācija.

Kopš 3.jūlija, kad Ēģiptes armija pēc vairākas dienas ilgušiem masveida protestiem paziņoja par konstitūcijas apturēšanu un par pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta Mursi atcelšanu no amata, spriedze valstī nerimst. Mursi atbalstītāji savās demonstrācijās aicina atjaunot viņu amatā.

(papildināta ar ES informāciju)

Komentāri (24)

inta_s 22.07.2013. 23.09

Kamēr vien Ēģiptē šādas “pārejas” realizēs armija, nekādas demokrātijas un tautas pārstāvja tur nebūs.

http://youtu.be/qtImFA3hso8

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu