Ēģiptes administrācija: el Baraedei nav kļuvis par pagaidu premjeru (papildin.) • IR.lv

Ēģiptes administrācija: el Baraedei nav kļuvis par pagaidu premjeru (papildin.)

47
Mursi atbalstītāji no apšaudes nes ievainotos. Foto: EPA/LETA

Ēģiptē saglabājas saspīlēta situācija

Bijušais Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Muhameds el Baradei nav iecelts Ēģiptes pagaidu valdības vadītāja amatā, svētdien pavēstīja Ēģiptes pagaidu prezidenta padomnieks informācijas jautājumos Ahmads al Muslimani.

“Nē, informācija par viņa iecelšanu neatbilst patiesībai. Patlaban notiek sanāksmes par premjera kandidatūru,” sacīja Muslimani.

Sestdien vakarā vairāki Ēģiptes oficiālie mediji ziņoja, ka pagaidu prezidents Adli Mansurs pagaidu valdības vadītāja amatā it kā esot iecēlis bijušo IAEA ģenerāldirektoru, ziņo LETA/RIA Novosti.

Ēģiptes armija 3.jūlijā pēc vairākas dienas ilgušiem protestiem, kuros piedalījās miljoniem cilvēku, paziņoja par konstitūcijas apturēšanu un par pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta Muhameda Mursi atcelšanu no amata. Lai gan armija apsolījusi pēc iespējami īsa pārejas perioda sarīkot jaunas prezidenta un parlamenta vēlēšanas, pasauli pārņēmis satraukums par turpmāko situācijas attīstību gan pašā Ēģiptē, gan visā Tuvo Austrumu reģionā.

Ēģiptē saspīlēta situācija

Ēģiptē sestdien saglabājas saspīlēta situācija, kur kopš piektdienas armijas gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāju un pretinieku sadursmēs nogalināti 26 cilvēki, ziņo LETA/AFP.

Ēģiptes islāmistu partiju un kustību apvienība, arī gāztā prezidenta pārstāvētā Musulmaņu brālība, bija aicinājusi atbalstītājus piektdien pulcēties uz “miermīlīgiem protestiem” pret “militāro apvērsumu”. Protesti drīz vien pārgāja sadursmēs ar pretējo nometni, tostarp notikušas vairākas apšaudes.

Sestdienas rītā tilts uz Kairas Universitāti, kur pulcējas Mursi atbalstītāji, ir nosēts ar akmeņiem un sadegušām riepām. Savukārt Kairas Brīvības laukumā, kur pulcējas gāztā prezidenta pretinieki, uzstādīti pilsoņu izveidoti kontrolpunkti pēc pagājušajā naktī līdzās notikušas apšaudes. Tur notikušās nekārtības norima, kad armija ar bruņutransportieru palīdzību nošķīra naidīgās puses.

Tie ziņots, ka naktī daudzviet pilsētā notikušas apšaudes. Sadursmes pretējo nometņu starpā notikušas arī Aleksandrijas pilsētā, kur tiek ziņots par 12 bojāgājušajiem. Savukārt mediji ziņo, ka Kairā un Aleksandrijā kopumā pretējo nometņu sadursmēs bojā gājuši vairāk nekā 30 cilvēki.

Jau ziņots, ka apšaudē, kas piektdien Kairā izcēlusies gāztā Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāju un karavīru starpā, nogalināti vismaz trīs cilvēki, no notikuma vietas vēsta ziņu aģentūras AFP korespondents.

Apšaude izcēlusies, kad demonstrantu pūlis mēģinājis doties uz vietu, kur, kā tiek uzskatīts, atrodas Mursi, raksta LETA/Reuters.

BBC reportieris Džeremijs Bovens situāciju tviterī aprakstījis tā – vairāki tūkstoši Mursi atbalstītāju mierīgi devušies gājienā, kad atskanējuši šāvieni, smagi savainojot Musulmaņu brālības pārstāvjus.

Armijas spēki Kairā izvietoti pēc piektdienas lūgšanām.

Jau ziņots, ka pēc vairākas dienas ilgušiem protestiem, kuros piedalījās miljoniem cilvēku, Ēģiptes armija paziņoja par konstitūcijas apturēšanu un par pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta atcelšanu no amata. Lai gan armija apsolījusi pēc iespējami īsa pārejas perioda sarīkot jaunas prezidenta un parlamenta vēlēšanas, pasauli pārņēmis satraukums par turpmāko situācijas attīstību gan pašā Ēģiptē, gan visā Tuvo Austrumu reģionā.

Ēģiptes islāmistu partiju un kustību apvienība, tostarp gāztā prezidenta pārstāvētā Musulmaņu brālība, bija aicinājusi atbalstītājus piektdien pulcēties uz “miermīlīgiem protestiem” pret “militāro apvērsumu”.

(papildināta ar jaunākām ziņām)

Komentāri (47)

reksa 07.07.2013. 15.56

:)))

“Ēģiptes administrācija” – tāds īpatnējs jēdziens :)))

Vai tas ir likumīgi ievēlēts parlaments?
Vai tā ir likumīga valdība?

Kas? :)))

Kuŗš no dēmokratijas trijiem atzariem – likumdevēja vara, izpildvara vai tiesu vara?
Pirms mēneša taču Ēģiptē vēl bija visi šie varas atzari, vai ne?

Kāpēc lietas nevarētu saukt savos īstajos vārdos? :)
Ja nu Ēģiptē bija apvērsums, tad tie ir apvērsuma rīkotāji, vai ne?
Uzreiz skaidrs.
Kam ir vajadzīga liekulība?

+2
0
Atbildēt

1

    aguslens > reksa 07.07.2013. 23.58

    Elementāri.Tā ir īpašā mūsdienu demokrātija, kas nebalstās uz kaut kādu tur vēlēšanu iznākumiem (tas ir atpalicis un tumsonīgs piegājiens). Galvenais, lai pareizās intereses un dienaskārtības tiktu nodrošinātas. Pārējo risinām ar PR un propagandu, attīstot demokrātijas jēdzienu pēc vajadzības. Un nekādas liekulības. Kur problēma?

    0
    0
    Atbildēt

    0

dzerkaleliva 05.07.2013. 18.20

Šī droši vien ir svarīgāka ziņa.
EGYPTIAN ARMY ON HIGH ALERT IN SUEZ AND SOUTH SINAI AFTER MULTIPLE ATTACKS IN THE PROVINCES
Oil futures top $102 as Egypt violence intensifies
http://www.marketwatch.com/investing/future/clq3?link=MW_home_latest_news

+1
0
Atbildēt

11

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 05.07.2013. 18.35

    Šis pasākums neatstās diez ko pozitīvu ietekmi uz jau tā EURO un citu krīžu mocītajiem Veiksmlandes ražotājiem, bet atstās visnotaļ pozitīvu iespaidu un Veiksmlandes EURO atļauju tirgotājiem draudzīgās austrumu kaimiņ valsts pilsoņiem.
    ———————————-
    Jo dārgāka nafta, jo vairāk naudas EURO atļaujām un arī bankām!

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 07.07.2013. 00.06

    Labs, tieši par zirga galvu tēmu.
    —————————-
    Ģeopolitisko kungu smalkajā angļu valodā savus tautiešus laipni pasūtīt uz vienu vietu mūsu supersmalkā vispārējās deģenerācijas neaizmirstā aristokrātija sāka tikai nesen.
    ——————————
    Pilns raksts
    http://pietiek.com/raksti/elites_elitaras_modifikacijas

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 06.07.2013. 11.47

    Nu, jau krietni labāk, ne, beidzot uzķēri toni? Protams, bez pārākuma apziņas un rupjībām nekādi. Tad, kā tad ir, mans, dārgais latviski nemākošais draugs, sabruka tā nafta kopā ar Krieviju vai nē? Tikai nekļūsti, atkal rupjš un apnicīgs, pacenties garīgi augt, pacelties virs V vidējā līmeņa!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 06.07.2013. 11.36

    Kā tad ir ar to naftu, sabruka jau kopā ar Krieviju vai kādu laiku jāpagaida? Vai ir vēl kādi skaisti citāti par šo tēmu? Gatavā zirga galva vai atvainojos citātgalva, gluži kā bildē!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 06.07.2013. 11.26

    Vienotības brends darbībā, šķiet Kārnegī nav palīdzējis. Niknums un bezspēcība arī nepalīdzēs. Neviens tevi stūrī nedzen, pats tur sevi dzen. Paši tur sevi esat iedzinuši. Nu, varbūt dzen jūs tai stūrī, bet paši visu laiku dodat tādu iespēju. Varbūt parunāsim par naftu, kuras cenas sabrukumu Larvijas Bankas un citi LV eksperti gaida jau nez cik ilgi, bet tā dara pretējo? Par to arī bija šis stāsts, nevis par Makbetu vai Kārnegī, kuru Tu te savā parastā V pārākuma apziņā, niknumā un bezspēcībā uzsāki.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 06.07.2013. 11.05

    Dale Breckenridge Carnegie was an American writer, lecturer, and the developer of famous courses in self-improvement, salesmanship, corporate training, public speaking, and interpersonal skills.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 06.07.2013. 11.04

    Jā, karnegī kā vienmēr labs karjeras taisīšanai. Viņam var tikai piekrist, nevajag kritizēt, sūdzēties un apvainot, bet izmantot dotās iespējas, gan ar EURO ieviešanu, gan uzturēšanās atļaujām. Pēdējo mēnešu lielā iespēja bija nafta. Iespēja uztaisīt miljonus no nekā. Tā kā nekādas kritikas, tikai atbalsts un sajūsma visam, kas apkārt ir un būs! Starp citu, vai Karnegī ir V obligātā litertūra? Vajadzētu, ne?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > dzerkaleliva 06.07.2013. 09.18

    Any fool can criticize, condemn, and complain – and most fools do. – Dale Carnegie

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > dzerkaleliva 06.07.2013. 11.17

    Un nobeigumā neliels padoms: If you’re gonna be a smartass, first you have to be smart, otherwise you’re just an ass!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > dzerkaleliva 06.07.2013. 11.13

    “It is a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing.” –Macbeth

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > dzerkaleliva 06.07.2013. 11.41

    Honey would you mind to find other asses like you to maintain a “discussion”?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

dzerkaleliva 07.07.2013. 00.26

Precīzi, kā kulaks uz acs, par IR un tā štata komentētājiem.
————————————
XX gadsimta nogalē Rietumos un mūsu gadsimta 10.gados Austrumeiropā sākās kņada ap vēl vienu elites modifikāciju – „kreatīvo šķiru”. Tajā ietilpst iracionālā kapitālisma „trešais ešelons” – reklāmas, preču dizaina, „piāra” autori, žurnālisti, masu kultūras produktu ražotāji.
„Kreatīvā šķira” ir ļoti ambicioza. Tā sevi neuzskata par „trešo ešelonu”. Tā sevi uzskata par elites eliti, kurai nav nekāda daļa par nabagu un trūcīgo likteni.
„Kreatīvā šķira” neslēpj savu naidu pret vienkāršo tautu. Naids tiek sistemātiski publiski demonstrēts. Rietumos to ir grūtāk izdarīt. Tur ir saglabājusies politkorektuma diktatūra. Taču pie mums ir mežonīga brīvība. Tāpēc reti stulbu viedokli pie mums nesen publiski demonstrēja „latviešu nācijas smaragds”. Odiozo epitetu Hermaņa kungam Interneta komentāros iešķieba kāda izcili nekaunīga dāma no vienotās vienotības kretīnu zelta fonda.
————————-
Pilns raksts
http://pietiek.com/raksti/elites_elitaras_modifikacijas

0
0
Atbildēt

1

    Eleonora Maisaka > dzerkaleliva 07.07.2013. 07.36

    Kusunoki Masashige
    „Kreatīvā šķira” neslēpj savu naidu pret vienkāršo tautu.

    Maldies. “Kreatīvai šķirai” nav un nevar būt naida, tikai dziļš nicinājums pret sabiedrības padibenēm, cilvēces atkritumiem, šarikoviem, kas visu grib atņemt un pārdalīt. Kas paši savā mūžā neko nav radījuši, tikai izmantojuši citu augļus un postījuši. Diemžēl civilizētās sabiedrības neizmērojamās iecietības dēļ, tie lopi ir ieguvuši vēlēšanu tiesības un var īstenot savas alkas. Spilgtākie piemēri: DĀR, Zimbabve, Bolīvija, Krievija un lai cik dīvaini nebūtu, arī Gruzija un Latvija šļūc tajā virzienā.
    Tikai atņemot vēlēšanu tiesības krimināli sodītiem un nodokļus nemaksājošiem organismiem, vēl var ko glābt.
    Ja tev elite ir gorbunovi, godmaņi, čeveri, šļeseri, kalvīši, ameriki un citi nelieši, un tie mērgļi, kas rija un dzēra Laventa rīkotajā rautā Rundāles pilī un Zaharjina jubilejā, sorry. Mana elite ir Hermaņa kungs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu