Iznākuši divi jauni kultūras žurnāli • IR.lv

Iznākuši divi jauni kultūras žurnāli

27
Atjaunotais žurnāls "Teātra vēstnesis". Foto Ieva Lūka, LETA

Žurnāls “Modernists”- arhitektūras un dizaina žurnāls, “Teātra Vēstnesis” – pēta latviešu un ārzemju teātra procesus

Pagājušajā nedēļā klajā nāca žurnāls “Modernists” – jauns izdevums par arhitektūru un interjeru. Pirms vairāk nekā simt gadiem modernisti bija jaunu mākslas virzienu pionieri, viņiem sekoja arhitekti, un pēc Otrā pasaules kara – dizaineri un plānotāji. 21. gadsimta modernists ir veselīgs, vitāls un gudrs indivīds, tai skaitā arhitekts un dizaineris, kurš racionāli izmanto resursus, taču izprot arī nemateriālo mākslas radīšanas un emociju pasauli, preses relīzē raksta jaunā žurnāla veidotāji. Žurnāla galvenā redaktore ir Ieva Zībārte, redaktore Kristīne Budže, izdevējs Mārtiņš Pīlēns. Žurnāla dizainu veidojuši – Associates, Partners et Sons.

“Modernists” ir vieta arī jaunos pētījumos, dokumentos, fotogrāfijās un filmās fiksētai Baltijas jūras reģiona modernisma vēsturei, jo ir svarīgi zināt, ka Ernests Štālbergs bija skolotājs Martai Staņai, Modris Ģelzis – Andrim Kronbergam un Zaigai Gailei, bet viņi savukārt jaunākās paaudzes arhitektiem. Modernistam ir vairāk nekā simt gadu, bet tas joprojām ir jauns.

Žurnāla pirmā numura vākam ir divas versijas. Drukātajam izdevumam izvēlēts fragments no jaunās Saldus Mūzikas un mākslas skolas (gada balva arhitektūrā 2012) , kur tīra modernisma ideja stiprināta ar ilgtspējīgiem būvniecības principiem un domām par veselīgu vidi mūsdienu izglītībai. Savukārt elektroniskajam žurnālam uz vāka ir retro foto ar jaunu sievieti atpūtā pie jūras un aizmigušu bērnu uz piepūšamā matrača padomju laikos izplatīta skandināviska sauļošanās krēsla paēnā. Pa vidu šiem vākiem ir daudzveidīgas modernisma interpretācijas Baltijas mūsdienu arhitektūrā un interjerā.

Jaunajā žurnālā var lasīt par projektiem Latvijas vasarai, kāpēc Saldus mūzikas un mākslas skola ir kas vairāk par skolu, balto loftu Viļņas slepenajā rūpnīcā, Armani stila apartamentiem Jūrmalā, režisora Aika Karapetjana novērojumiem mikrorajonos, pasūtītāju mīluli arhitekti Zani Teteri un vēl citus materiālus.

Pirmie divi žurnāla numuri tiks izplatīti bez maksas. Savam eksemplāram var reģistrēties žurnāla mājaslapā www.modernists.lv

Savukārt pirmdien, 20.maijā Jaunajā Rīgas teātrī notika atjaunotā žurnāla “Teātra vēstnesis” preses konference.  Žurnāls atkal iznāk, pateicoties VKKF finansējumam, mainījies tā formāts un struktūra. Pie žurnāla jaunā veidola strādājusi māksliniece Sarmīte Māliņa un Dace Eglīte, redakcija – Edīte Tišheizere (galvenā redaktore), Maija Svarinska, Normunds Naumanis, kā arī redkolēģija – Valmieras drāmas teātra direktore un dramaturģe Evita Sniedze, kritiķe Ieva Struka un žurnāla producente Ieva Anševica.

Numura galvenās tēmas „Kas es esmu?” izaicinājumam atbild režisori Felikss Deičs un Viktors Jansons, scenogrāfs Ilmārs Blumbergs, kritiķis Normunds Naumanis. 

Sadaļā „Process” dramaturģe Evita Sniedze raksta par Alvja Hermaņa izrādi „Stāsts par Kasparu Hauzeru” Cīrihes “Schauspielhaus” teātrī, kritiķe Līga Ulberte aplūko, ko Blaumaņa skolā mācījies režisors Elmārs Seņkovs, kritiķis Toms Treibergs pēta sociāli aktīvā teātra aizmetņus Latvijā.

Ārzemju teātriem veltītajās sadaļās ir raksts Toma Stoparda lugu interpretāciju Igaunijā, kā arī divu Latvijas kritiķu versija par parādību vārdā Keitija Mičela. Festivāla vadītāja Gundega Laiviņa atskatās uz „Homo Novus” desmitgadi un iepazīstina ar nākamā festivāla programmu.

Numura intervijās sarunājas aktieri Mārtiņš Meiers un Elīna Vāne, Dailes teātra literārās daļas vadītāja Evita Mamaja iztaujā režisoru Janu Vilemu van den Bosu, žurnāla redaktore Edīte Tišheizere – aktierus Lidiju Pupuri un Ģirtu Krūmiņu.

Žurnālā publicēta Latvijas profesionālo teātru hronika no 2012./2013. gada sezonas sākuma. Vāku dizianā izmantotas idejas un risinājumi, ko piedāvājuši mākslinieki Reinis un Krista Dzudzilo un Ilmārs Blumbergs.

Žurnāls “Teātra Vēstnesis” ir vienīgais teātra nozares žurnāls Latvijā. Tas iznāca no1989. gada, tā ilggadēja galvenā redaktore bija Anda Burtniece.Finansējuma trūkuma dēļ tā izdošana tika pārtraukta 2011.gadā. 


Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu