Sabiedriskais medijs atteiksies no LTV ēkas pilnas rekonstrukcijas • IR.lv

Sabiedriskais medijs atteiksies no LTV ēkas pilnas rekonstrukcijas

22
Latvijas televīzijas augstceltne un TV tornis Zaķusalā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Latvijas Radio vadība bēdājas, vai pietiks naudas, lai radio darbinieki iekārtotos Zaķusalā

Veidojot vienotu sabiedrisko elektronisko mediju, plānots atteikties no iepriekš iecerētās Latvijas televīzijas (LTV) ēkas pilnas rekonstrukcijas.

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) valdes priekšsēdētājs Ainārs Dimants skaidroja, ka vienotā sabiedriskā medija izveide nav celtniecības projekts. Tādēļ līdz šim plānoto 17 miljonu vietā LTV ēkas Zaķusalā pilnai rekonstrukcijai tagad ir paredzēti tikai trīs miljoni, lai savestu kārtībā ēkas pirmos stāvus, kur izvietosies vienotais medijs, ziņo “Nozare.lv”.

Ceturtdien Latvijas Radio (LR) 1 raidījumā “Krustpunktā” Latvijas Radio ģenerāldirektors Jānis Siksnis apšaubīja, vai ar šo summu pietiks, lai izremontētu telpas un radio pārceltos uz Zaķusalu. Tādēļ viņš varot tikai lūgt NEPLP nodrošināt, lai LR pārcelšanās uz LTV ēku dēļ neciestu radio klausītāji.

Savukārt LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte bija optimistiski noskaņots un skaidroja, ka pašlaik LTV ēkas pirmajos stāvos ir daudz neizmantotu telpu. Lai gan atsevišķām telpām, piemēram, neesot logu, tās tomēr varot pielāgot vienotā medija vajadzībām. Viņam esot simpātisks NEPLP uzstādījums uzlabot medija darba efektivitāti un piesaistīt finansējumu no citiem avotiem. Pozitīvi esot arī tas, ka iecerēts vienoto mediju izvietot ēkā “horizontālā plaknē”, neapgūstot augstceltnes augšējos stāvus. Tas ļaušos paātrināt medija darba tempu.

LR raidījumā “Krustpunktā” tika norādīts, ka neizmantoto LTV ēkas daļu Zaķusalā, īstenojot pareizu īres politiku un proaktīvu darbību, varētu iznomāt.

Aktualizētajā sabiedriskā medija izveidošanas koncepcijā joprojām ir paredzēti trīs iespējamie turpmākās darbības virzieni. NEPLP atbalsta otro attīstības scenāriju – pilnīgu LTV un LR apvienošanu. Tajā paredzēts, ka visas organizācijas, 600-700 darbinieku, (ziņu dienests, redakcijas, studijas) atrodas vienā ēkā.

Kā biznesa portālam “Nozare.lv” teica Dimants, papildus jau esošajam LTV un LR finansējumam nepieciešamas 17,7 miljonu latu valsts investīcijas piecos gados.

Kā norādīts koncepcijas kopsavilkumā, – neatkarīgi no trīs paredzētajiem scenārijiem, medija un informācijas komunikāciju tehnoloģiju platformas, ēku rekonstrukcija un darbinieku apmācības, satura licences izmaksas tiek lēstas aptuveni 28,7 miljoni latu. Jauna sabiedriska medija uzturēšanas izmaksas plānotas aptuveni 89,2 miljoni latu, bet papildus ietekme uz valsts budžetu 17,7 miljoni latu, no kuriem 12 miljoni latu ir jau iekļauti Nacionālajā attīstības plānā.

LR raidījumā “Krustpunktā” Dimants pavēstīja, ka aktualizētā koncepcija ir iesniegta saskaņošanai valsts sekretāru sanāksmei. Viņš pauda cerību, ka koncepcija Ministru kabinetā tiks pieņemta maijā. Ja to neizdosies izdarīt, tad, visticamāk, šīs Saeimas laikā jaunu vienotu sabiedrisko elektronisko mediju neizdosies izveidot.

 

Komentāri (22)

Una Grinberga 18.04.2013. 17.39

Apvienos un iemitinās nolaistā ēkā, kur pat dažos stāvos nav logu. Vai tas ir tas jaunais un modernais sabiedriskais medijs? Diez vai TV un Radio vajag tik lielu ēku – būtu pārdevuši un pārcēluši uz ko mazāku, bet moderni aprīkotu un atjaunotu.
TV māju pat nav iespējams izīrēt, ja netiek renovēta – pa 30 gadiem morāli un tehniski novecojusi!

+1
0
Atbildēt

0

3td_biblio 19.04.2013. 13.33

Ieskatījos reģistrācijas apliecībā. Tur rakstīts “valsts akciju sabiedrība”, tātad VALSTS pārvaldīts un valstij piederošs uzņēmums: nejaukt ar publisku SIA vai biedrību, kas varētu būt sabiedriska medija uzņēmējdarbības veicējas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu