Gleznotāja Uno Daņiļevska retrospekcija Rīgas mākslas telpā • IR.lv

Gleznotāja Uno Daņiļevska retrospekcija Rīgas mākslas telpā

32
Uno Daņiļevska glezna.

Izstādes atklāšana notiks 28.martā

No 28.marta līdz 28.aprīlim Rīgas mākslas telpā būs atvērta mākslinieka Uno Daņiļevska (1945-2007) darbu izstāde.

Gleznotāja, filozofa un skolotāja Uno Daņiļevska mākslas valodu raksturo divi vienlīdz būtiski glezniecības izteiksmes līdzekļi – valdzinoša krāsu spēle un faktūra. Viņa darbi tapa lēni un pārdomāti, īpašu nozīmi piešķirot toņu kombinācijām, krāsu biezumam un klāšanas veidam, stāsta mākslas zinātniece Sarmīte Sīle.

Tomēr ar tēmu, katrā no gleznām viņš rīkojas gluži kā dzejnieks – stilizā formu, rotaļājas ar faktūru un izvēlas pirmajā mirklī šķietami ne tās raksturīgākās krāsas. Kā pats reiz teicis – tās, kuras citi gleznotāji uzskata par neglītām.

Daņiļevska darbu kolekcijā var atrast teju vai visus glezniecības žanrus – figurālās kompozīcijas, portretus, aktus un klusās dabas, bet viņa pēdējo daiļrades posmu raksturo “nosacītās ainavas”, kuras viņš ļauj teju vai sataustīt savu uzticamāko no mūzām – Latvijas dabu. Uno bija kaislīgs makšķernieks, kurš ne tik daudz loma, ka dabas nebeidzami mainīgo noskaņu un toņkārtu dzīts, kājām izstaigājis gandrīz vai katras Latvijas foreļupes brikšņainos krastus.

Izstādei izvēlētie darbi ļauj iepazīt Daņiļevska daiļrades būtiskākos pieturas punktus. Šie un citi mākslinieka darbi atrodami vairāku Latvijas muzeju krājumos, kā arī privātajās kolekcijās Latvijā, Vācijā, Šveicē, Krievijā, ASV un citviet pasaule, kur kolekcionārus apbūrusi Daņiļevska izsmalcinātā saruna ar krāsām.

Izstādes atklāšana 28.martā plkst. 18 Rīgas mākslas telpā Kungu ielā 3.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu