Ārvalstu mediji par Latvijas vēsturisko pieteikumu iestājai eirozonā • IR.lv

Ārvalstu mediji par Latvijas vēsturisko pieteikumu iestājai eirozonā

55
Latvijas eiro monētas. Foto: Lita Krone, LETA

Mazām un liberālām ekonomikām, kā Latvija un Lietuva, pievienošanās vienotās valūtas blokam aizritēs vieglāk nekā lielākām valstīm

Ārvalstu medijos plaši aprakstīts Latvijas vēsturiskais pieteikums iestājai eirozonā, par spīti uz bažām par vienotās valūtas bloka stabilitāti.

“Latvija nolēma pirmdien iesniegt pieteikumu iestājai eirozonā, apliecinot, ka Austrumeiropā vēl joprojām uzticas valūtai pēc trim grūtiem gadiem, kas apdraudēja [eirozonas] projektu,” raksta aģentūra “Reuters”. Mazām un liberālām ekonomikām, kā Latvija un Lietuva, pievienošanās vienotās valūtas blokam aizritēs vieglāk nekā lielākām valstīm, kā Polija un Čehija, norāda aģentūra.

Eirozonas valstu finanšu problēmas ir mazinājušas jauno dalībvalstu entuziasmu ieviest eiro, taču reģiona lielākā ekonomika Polija ir atgriezusies uz šī ceļa, ziņo LETA.

Čehija un Ungārija vēl joprojām ir daudz skeptiskākas, bet Rumānijai un Bulgārijai vēl ļoti tālu līdz atbilstībai Māstrihtas kritērijiem, atgādina “Reuters”.

ASV laikraksts “The Wall Street Journal” (WSJ) raksta, ka “Latvija droši dodas [uz eirozonu], no kuras citi baidās”. “Igaunija [eirozonai] pievienojās 2011.gadā, un Lietuva drīz sekos, cerot pievienoties 2015.gadā. Valūtai, kas ir bijis avots tik daudzām nepatikšanām, tas, iespējams, ir pārsteidzoši,” raksta WSJ.

Avīze norāda, ka Latvija pārliecinoši atbilst galvenajiem kritērijiem dalībai eirozonā, ceļu uz eiro ieviešanu stabili ejot jau gandrīz desmitgadi.

Kaut arī Latvijas sabiedrībā nav liela atbalsta eiro ieviešanai un valstij būs jāiemaksā sava daļa palīdzībai finanšu grūtībās nonākušajām eirozonas valstīm, “stabilitāte un uzticamība, ko eiro nodrošina tādai mazai un atvērtai ekonomikai kā Latvija, pārliecinoši atsver bažas”.

Tikmēr britu laikraksts “The Financial Times” Latvijas valdības lēmumu nodēvējis par uzticības balsojumu eiro. FT norāda, ka Latvija ar ES un SVF finanšu palīdzību un drakoniskiem taupības pasākumiem ir spējusi atgriezties pie ekonomiskās izaugsmes, turklāt pērn pirms laika atmaksāja visu aizņēmumu SVF.

“Tas viss parāda, ka Latvija rīkojas pareizi, meklējot patvērumu lielākā kopīgā valūtā, kā arī tās līderi ir gatavi darīt visu nepieciešamo, lai sakārtotu savu ekonomiku. Kaut arī pēc ES standartiem Latvija vēl joprojām ir nabadzīga valsts, tā nebūs vēl viena Grieķija,” raksta FT.

 

Komentāri (55)

Ieva 05.03.2013. 11.16

Pozitīva ziņa, viennozīmīgi.
Visu laiku pārliecinos, ka eiro pretiniekiem nav argumentu, ir tikai emocijas un pliki apgalvojumi.
Labs piemērs ir Grigule, kurai loģiķu nevajag, jo ir misijas apziņa…

Arī šeit eiro pretinieku komentāros nav faktu, loģikas, argumentu, tikai tēzes un lozungi. Jo viņi jau zin labāk. Paranoiķi atkal saskata sazvērestību starp Briseles ierēdņiem, bankām un Latvijas valdību, lai degradētu nabaga latvieti. Te nekādus pierādījumus nevajag, jo vienkārši tā ir!

Bet neskatoties uz šo darboņu pūlēm, eiro atbalstītāju loks aug. Jo cik ilgi ticēsi plikiem lozungiem, cik ilgi ignorēsi reālus faktus, konkrētu valstu pieredzi pāŗejai uz eiro. Cik ilgi ticēsi, ka viss ir melns, visi melo, valdība tikai to vien dara, kā darbojas pret Latvijas iedzīvotājiem? Cik ilgi dzīvi var skatīt tikai melnu?

Domāju, ka Latvijā ir izveidojusies iedzīvotāju kategorija, ko var saukt par vaimanologiem. Krievu laikos melnstrādnieki saņēma vairāk par “inteliģentajiem”, varēja dzert, un darbā tāpat tevi darbā turēja. Tā ir sociālismā samaitātā paaudze. Diemžēl šīs krievu okupācijas sekas jūtamas joprojām. Nu šie cilvēki bez izglītības, bez profesijas ir apvainojušies, jo nu vairs tā nav. Naudu pelna uzcītīgie, strādīgie, tie, kam ir kādas zināšanas un profesionālas iemaņas. Un tā ir tā žulatsgāzeju kategorija, kas draud ar aizbraukšanu, noliek JRBKURAS valdības aktivitātes (to lamāja gan tad, kad nodokļus pacēla, gan tad, kad samazināja), nemaksā nodokļus, bet tajā pašā laikā dzīvo no valsts dotajiem pabalstiem. Domāju, ka jāpaiet vēl gadiem 10, lai no šiem vilkačiem tiktu vaļā…

Simtlatnieku programmas laikā 40% nenostrādāja nolikto laiku. Pārsvarā aizdzērās. Vai domājat viņi ir Latvijas politikas fani? Ir par eiro?

+12
-5
Atbildēt

17

    kristaps_drone > Ieva 05.03.2013. 11.24

    “Visu laiku pārliecinos, ka eiro pretiniekiem nav argumentu, ir tikai emocijas un pliki apgalvojumi.” – man gan liekas tieši pretēji.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 05.03.2013. 14.03

    Uz zirneklieni. Esat skatijusies “Latvija var”?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > Ieva 05.03.2013. 14.58

    Zirneklien. Vai tad nu Tu esi tik naiva, ka tici statistikas datiem un pat nepieļauj saprātīgu domu, ka privātsektorā, vismaz mazajos un vidējos privātuzņēmumos maksā aplokšņu algas. Ne visos, bet lielā daļā!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > Ieva 05.03.2013. 15.34

    Kāds sakars tirgus lielumam ar valūtu? Ir kādi pētījumi? Fakti rāda pretējo, pēc Slovēnijas (1,5 miljoni iedzīvotāju) iestāšanās eirozonā, tur ir iestājusies dziļa krīze.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Ieva 05.03.2013. 13.44

    Eiropas stabilitātes mehānisms (ESM) (angļu: European Stability Mechanism) ir finansiālas palīdzības fonds eirozonas valstīm, kurš aizstās īslaicīgos Eiropas finanšu stabilitātes fondu un Eiropas finanšu stabilizācijas mehānismu. Līgums par ESM stāsies spēkā, tiklīdz to būs ratificējušas dalībvalstis, kas pārstāv 90 % kapitāla saistību (kopā 0,7 triljoni eiro)

    Latvijas Saeima 2012. gada 9. martā gandrīz vienbalsīgi ratificēja Lisabonas līgumam izdarītos papildinājumus par ESM.[2] Latvija nav pakļauta ESM, kamēr tā nav ieviesusi eiro. Tiek paredzēts, ka pēc eiro ieviešanas Latvijai būs 5 gadu laikā jāiemaksā fonden.wikipedia.org/wiki…ā 186 miljoni eiro, maksimālā kapitāla daļa, kas pēc pieprasījuma būtu jāiemaksā Latvijai, būs, apmēram, 1,4 miljardi eiro

    Igaunijas tieslietu kanclers Indreks Teders, kurš lūdzis Igaunijas Augstākajai Tiesai izvērtēt ESM Līguma atbīlstību Igaunijas Konstitūcijai, izteicies, ka “[Igaunijas] parlamentam nav tik daudz pilnvaru, lai viņi lemtu par to vai Igaunijai būs ‘neatgriezeniski un bezierunu kārtībā'[p 4] jāiemaksā glābšanas fondā, iespējams, vairāk nekā miljards eiro uz noteikumiem, kas [pēc ESM ratificēšanas] būs atkarīgi no kādas iestādes, kura neatrodas Igaunijā

    Tāpat paredzēts, ka nākotnē ESM var vienpusēji lemt par pašreiz noteiktā kapitāla apjoma izmaiņām.
    =========================================
    Maksimālā summa 10 gadu laikā 2,8 miljardi, bet ESM var vienpusēji lemt par noteiktā kapitāla apjoma izmaiņām neatgriezeniski un bezierunu kārtībā!!!Ir jābūt pilnīgi stulbam, lai bāztu galvu šajā cilpā! Jūs visi eirofīli pilnīgi nojūgušies esat??? ,.,

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 05.03.2013. 16.26

    Uz zirneklieni. Nu es stāstus par reāliem darītājiem, reāliem ienākumiem, reāliem pelnītājiem nesauktu vis par pozitīvisma kampaņu.
    No otras, puses gatera īpašnieks vairs nenodarbina gatera strādnieku, kas mīl ieraut darba laika, vai paģiru dēļ “aizmirst” atnākt uz darbu. Kolhoza laikā varēja gan to, gan to. Tagad vairs ne. Un censoņus esmu redzējis pietiekami daudz. Tos, kas sevī ir ieguldījuši, čakli strādājuši, mācījušies gan šeit, gan ārzemēs. Tie visi ir pie vietas, strādā labus darbus gan valsts iestādēs gan privātfirmās. Tāpat pazīstu jauniešus “dzīves baudītājus”, kurus īsti neviens darbā neņem, jo nav ne zināšanu , ne profesijas, un, kuri ir pirmie, kas lamā valsti un Latviju.
    Darbu var atrast 2 nedēļās – tā TVNet rakstīja. Labu darbu – vienā vai divos mēnešos. Ja grib un dara. Bet negrib jau. Vieglāk ir vaidēt par grūtajiem laikiem, nekur nesūtīt CV, jo “tos jau tāpat nelasa”, neiet uz intervijām, jo “darbā jau ņem tikai ar pazīšanos”.
    Un mediji vēl pielej eļļu ugunī, un šo kategoriju padara par varoņiem. Ir, ir, protams, neveiksminieku un sociāli neaizsargāto iedzīvotāju kategorija, bet mēs to bāžam vienā kategorijā ar sliņkiem un “baudītājiem”. Statistika rāda izaugsmi, bet mēs ticam sazvērestības teorijām. Zirneklien, Jums jau ar tā – fakti runā vienu, bet Jūs pati labāk zināt, kā īstenībā ir.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > Ieva 05.03.2013. 15.53

    Drīzāk statistikas dati neatspoguļo nabadzības patiesos apmērus, kas attiecas uz aplokšņu algām, tad ne jau visur tās maksā un ja maksā, tad tie ir daži desmiti latu, kas principiāli neko nemaina.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > Ieva 05.03.2013. 16.59

    Latvija valdība ar nodokļu politiku tieši vissmagāk dauza savējos: tos, kuri vairāk strādā, ilgāk un vairāk maksā nodokļus, un vēl ilgi dzīvo… utt. .

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 05.03.2013. 18.38

    zirnekliene, es Jums piekrītu. Cilvēkiem būtu jāvar nopelnīt vairāk. Latvijā cilvēki nav ne ar ko sliktāki vai nevarošāki kā citur, ja nu vienīgi labāk iemācījušies slinkot, un būt divkosīgāki. Bet tās ir sociālisma sekas, kas pamazām pazūd. Bet Jūsu variantā ir tie, kas strādā, un tie, kas maksā. Tad nu lūk, tas viss saucas Latvijas iedzīvotāji, un lai kādam maksātu, tā nauda kādam būtu jānopelna. Tad varētu “maksāt” bez problēmām. Bet fakts ir tāds, ka darba ražīgums Latvijā ir vidēji trīs reizes mazāks , kā Īrijā, piemēram. Iepriekšējais mēģinājums maksāt vairāk par mazāk darba, noveda pie krīzes. Tāpēc tikt “pie cilvēka cienīga atalgojuma” var tikai ceļot darba ražīgumu, kaut gan Jums, acīmredzot, ir kāda cita recepte. Naudas drukāšanu, es ceru neminēsiet. Tāpat lūdzu nepiedāvājiet bagāto ekspropriāciju, kuras sekas baudījām 50 gadus.
    Kas tad ir tā Jūsu sudraba lode , lai “maksātu”?
    Es esmu ar rokām, kājām, par..

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > Ieva 05.03.2013. 14.35

    Ķīps

    Pozitīvisma kampaņām neticu. Un kuri tad ir tie “centīgie, izglītotie, gudrie utt.” – valsts uzņēmumu valžu locekļi, ierēdniecības biezais gals, banku sektora vadība, kupi – prodai biznesa “giganti”?
    Mums puse iedzīvotāju pēc ES standartiem ir nabagi – teiksi, ka viņi visi ir neizglītoti luņi? Neuzņemies par daudz?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Ieva 06.03.2013. 00.14

    Šodien, vai nu jau vakar, LR1 Krustpunktā Baldzēns publiskoja datus, ka darba ražība Latvijā ir 50% no ES vidējā, bet algas 28% no ES vidējā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Ieva 05.03.2013. 11.46

    Tam, ka eiropretiniekiem nav argumenti, gan nevarētu piekrist, argumenti ir, un spēcīgi, tāpat gan, kā eiro atbalstītājiem.
    Tas, ka Dānija, Zviedrija, Lielbritānija, valstis ar izcili attīstītu ekonomiku un labklājības līmeni, nesteidzas pievienoties eirozonai, pats par sevi ir arguments.
    Bet, ne mazāks kontrarguments ir tas, ka mēs neesam ne Dānija, ne Zviedrija, ne Lielbritānija, mūsu iekšpolitiskā situācija, vēsture, un ģeogrāfiskais stāvoklis.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 05.03.2013. 14.00

    Uz Dzeri
    manuprāt, tas labi izskaidrots ir šeit:
    http://www.delfi.lv/news/comment/comment/latvijas-banka-es-valstis-bez-eiro-vairakas-bet-iemesli-un-situacija-dazada.d?id=43094816
    Šo izlasot, man argumenti par bagātajām – neeiro valstīm pazūd. Var šīs valstis saprast, bet, ja pat Dānijai ir 10X lielāks tirgus, tad vēl jo vairāk saproti, ka Latvijai nav citu scenāriju…
    Ja mēs to nedarīsim, tad tas būs tikpat smieklīgi, kā Ventspils atlaižu kuponus saukt par naudu

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Ieva 06.03.2013. 00.17

    Ja paaugstinās minimālo algu par tiem 25 latiem, tad darba devējam izmaksas pieaugs par 31 latu, darbinieks saņems ap 13,50, bet par 17,50 palielināsies valsts ieņēmumi. Tas pats ir ar strādāšanu vairāk, jo es vairāk strādāju, jo vairāk valsts atņem un atņem lielāku daļu, nekā paliek man pašam. Tas ir tas, par ko ir runa, bet tu runā par sliņķiem. Kas tev tajā paurī darās?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > Ieva 05.03.2013. 12.18

    “Naudu pelna uzcītīgie, strādīgie, tie, kam ir kādas zināšanas un profesionālas iemaņas.”

    Tikai ne Latvijā…

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > Ieva 05.03.2013. 14.26

    Ķīps, lasīju par Tavu komentāru un priecājos, jo nav argumentu EUR pretiniekiem.
    Vai tad Grieķija grimst EUR dēļ? Taču, nē!Grieķija grimst tāpēc, ka tērē vairāk nekā maksā nodokļus. Grieķija grib tērēt to, ko maksā Vācija un citas donorvalstis! tas taču viņiem likās tik saprotami. bez tam griķi lielā skaitā ir pamanījušos 100 tostūkstošu EUR noguldīt Šveices bankās un tā apzagt arī savējo tautu.
    Tas, ka Britānijai ir milzu ekonomika un saražotais kopprodukts ļauj viņiem pašiem nepieciešamo saražot, ne tā kā Latvija vairāk ievved tehnoloģijas un pat pārtiku, ka stur ES dalībvalstīs ir lētāka!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > Ieva 05.03.2013. 16.39

    Fakti runā, ka algu zem 200Ls pēc nodokļu nomaksas saņem 34% strādājošo. OK, ir jau labi, ka cilvēki izglītojas, iet un dara un gūst panākumus biznesā vai kāpj pa karjeras kāpnēm, bet sabiedrība nevar iztikt ne bez apkopējas, ne sētnieka, ne Maxima’s kasieres, ne slimnīcas sanitāres, ne melnstrādnieku darba, tad kāpēc tiek uzskatīts, ka šie cilvēkiem nepienākas kaut cik normāli dzīves apstākļi? Kāpēc viņi nosodīti būt par “strādājošiem nabagiem”?
    Starp citu, fakts ir arī tas, ka dažs labs simtlatnieks tika izmests no darba par 0,3%, toties Kabanovs, kurš ieradās uz komisijas sēdi reālā dzērumā, joprojām sēž Saeimā. Problēmas mums ir tāpēc, ka 10-20% mūsu valsts iedzīvotāju dzīvo faktiskā sociālismā, pārējiem atstājot vien likumu visā ta bardzībā un kapitālisma “džungļu likumus”.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

austrisv 05.03.2013. 10.44

Izskatās, ka EUR ieviešana ir cerīga, un tas mani no sirds iepriecina, jo nebūtu vairs jāpērk EUR, bet tie ienākt pa tiešo bankas kontā!
Pie tam nebēdājos, ja tie tur ienāk ne visai daudz!
Vienīgi tā pustrakā Grigule ārdās pēc kādas spalvainas rokas pasūtījuma, jo tai rokai vieglāk izmantot pustraku ambiciozu, pat negribas teikt, bet sievieti

+9
-4
Atbildēt

1

    efeja60 > austrisv 05.03.2013. 13.39

    Priekš kā Tev jāpērk eiro? Pērc dolārus.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

dzintarz 05.03.2013. 11.02

Jauki, ka visādiem 5 kolonas brigādistiem – “p”ežas indrāniem, korporācijām, kolapakšbiksēm, vienačiem un citiem “89-91 barikāžu varoņiem” šī ziņa izraisa nekontrolētas žagas un vemšanu.

Runā, ka kremļa asiņainais punduris esot piežmiedzis finansējumu išakiem..

Vai taisnība, išaki?

+9
-4
Atbildēt

5

    kristaps_drone > dzintarz 05.03.2013. 11.23

    “kaut kāda pretīga avīžele ielikta paskastē un tikai pret Vienotību, ne pret kādu citu partiju!” – ir ar kaut ko jāsāk, un tikai loģiski, ka sāk ar vadošo lielpartiju. Būtu ļoti labi, ja arī par citām partijām būtu līdzīgas avīzes ar faktiem, tautai, vismaz tai tās daļai, kas grib domāt, fakti ir vajadzīgi. “Avīželi” nevajag saukt par pretīgu, ja tur ir publicēti fakti, “avīžele” nav vainīga, ka fakti ir pretīgi. Ne jau “avīžele” šos faktus izdomāja. “Ir iedarbināta baisa propogandas mašina Gebelsa stilā.” – Gebelss jau nodarbojās ar melošanu, acīs skatoties, bet te ir fakti.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    piziks > dzintarz 05.03.2013. 16.57

    Bet, kā tai Laps’slapā vairāk, — tiešām melu vai drukātāji/izdevēji iztikuši vienīgi ar faktiem un to atgādinājumiem?

    Lato Lapsa gan nav no tiem, kam ticēt vienmēr: šis labi jauc kokteiļus, — kā šoreiz?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > dzintarz 05.03.2013. 13.41

    Bet man gan izskatās, ka tieši otrādi un kremlis iedevis naudu, lai nomelnotu Vienotību
    ==================
    jā gan, kremlis iedeva naudu – eiro.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    dzintarz > dzintarz 05.03.2013. 11.29

    Tas noticis vēl uz iepriekšējā kampaņā notērētā budžeta.
    Asiņaiņais kremlins taisa revīziju išaku zagļubandā (par Latvijas diskreditēšanas efektivitāti), tāpēc išaki steidzīgi “slēpj galus”…

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > dzintarz 05.03.2013. 11.10

    man gan izskatās, ka tieši otrādi un kremlis iedevis naudu, lai nomelnotu Vienotību, jo kaut kāda pretīga avīžele ielikta paskastē un tikai pret Vienotību, ne pret kādu citu partiju!
    Tas jau vien ir rādītājs, no kā baidās kremlini. Ir iedarbināta baisa propogandas mašina Gebelsa stilā.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu