Grigules idejas krahs: atkrīt SC, zaļie un Dombrava • IR.lv

Grigules idejas krahs: atkrīt SC, zaļie un Dombrava

109
Jānis Urbanovičs. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

It kā sabiedrotie atsakās no Grigules idejas par referenduma rosināšanu

Apvienības “Saskaņas centrs” (SC) frakcijas deputāti neparakstīties par referenduma procedūras rosināšanu saistībā ar Eiro ieviešanas likumu, pirmdien sacīja SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

Arī SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs izplatījis paziņojumu, kurā norāda, ka SC apzinās – eiro ieviešanu ir atbalstījuši deputāti, par kuriem kopumā ir nobalsojis Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju vairākums. Līdz ar to “SC uzskata par bezatbildīgu rīcību bremzēt “Euro ieviešanas kārtības likuma” stāšanos spēkā”.

Urbanovičs arī uzsver, ka valdošās koalīcijas pienākums ir nodot jautājumu par eiro ieviešanu tautas nobalsošanai, atklāti izskaidrojot sabiedrībai visus plusus un mīnusus. Vairāki argumenti liecina, ka 2014.gada 1.janvāris noteikti nav labākais termiņš Latvijas pievienošanai eiro zonai, raksta LETA.

Savukārt Agešins jokojot pieļāva iespēju, ka Grigule, iepriekš runājot par to, ka ir ieguvusi 34 deputātu atbalstu, domājusi atbalstu no nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK un “Vienotības” deputātiem.

SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks arī atzīmēja, ka Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība) un valdošajiem jāsaprot, ka nav tik svarīgi, vai ir lats vai eiro, bet gan “latu un eiro skaits maciņos un kabatās”.

Vaicāts, vai neviens no SC deputātiem neparakstīsies par referenduma procedūras rosināšanu saistībā ar minēto likumu, Agešins atbildēja, ka Urbanovičs savā paziņojumā runā visas frakcijas vārdā.

Arī Latvijas Zaļās partijas (LZP) valde lēmusi neieteikt partijas deputātiem parakstīties par Saeimas deputātes Ivetas Grigules (ZZS) iniciatīvu eiro ieviešanas jautājumā, pirmdien sacīja LZP biedrs un Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS).

Viņš pats nepieļauj iespēju parakstīties par Grigules ideju rosināt referenduma procedūru par Eiro ieviešanas likumu. Tāpat Līdaka neredz pamata, lai to darītu kāds no pārējiem trīs LZP deputātiem – Kārlis Seržants (ZZS), Raimonds Vējonis (ZZS) vai Rihards Eigims (ZZS). Tas arī neesot aktuāli, ņemot vērā apvienības SC līderu paziņojumu, ka viņi neparakstīs šo iniciatīvu.

Latvijas Zaļā partija neatbalstīs referenduma rosināšanu, rakstā LZP mājaslapā norāda partijas līdzpriekšsēdētājs Vējonis. Viņš gan skaidro, ka LZP biedru vidū joprojām ir šaubas par eiro ieviešanas datumu – 2014.gada 1.janvāri.

Tāpat deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) neparakstīsies par Grigules iniciatīvu. Dombrava skaidroja, ka varētu parakstīties par tautas rosinātu referendumu. Taču viņš neparakstīsies par šo konkrēto pašu deputātu iniciatīvu, kuru atbalstītu politiķi, kuru darbības ir “saistītas ar Austrumiem” un nav labvēlīgas Latvijai.

Ja neizdosies savākt 34 deputātu parakstus par referenduma procedūras rosināšanu saistībā ar Eiro ieviešanas likumu, tad Saeimas deputāte Iveta Grigule (ZZS) sola vākt 30 000 parakstu referendumam saistībā ar eiro ieviešanu. Grigule vairs nezina, vai viņai izdosies savākt 34 deputātu parakstus, ņemot vērā apvienības SC līderu izteikto viedokli. Ar SC vadības pārstāvju šā rīta izteikumiem deputāte gan vēl nebija iepazinusies.

Grigule teica, ka “ja sāk iet, tad jāiet līdz galam”. Ja būs vajadzīgs sākt 30 000 parakstu vākšanas procedūru, tad vispirms būs nepieciešams konsultēties ar juristiem; šāda scenārija īstenošanas gadījumā Centrālajā vēlēšanu komisijā deputāte varētu vērsties mēneša laikā.

Kā ziņots, Saeimas deputāte Iveta Grigule (ZZS) piektdien bija “par 99,9% pārliecināta”, ka pirmdien izdosies apkopot 34 parakstus, lai rosinātu referenduma procedūru par Eiro ieviešanas likumu. Grigule apgalvoja, ka Urbanovičs esot apsolījis 31 deputāta parakstus, ja viņa nodrošinās trīs līdz četru citu frakciju deputātu parakstus, skaidroja deputāte.

Grigule risinājusi sarunas ne tikai ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), bet arī ar koalīcijas partiju trīs deputātiem. Pēc parakstu savākšanas tie tiktu iesniegti Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, lai prasītu sākt referenduma procedūru par pieņemto likumu.

 

Komentāri (109)

janis17 04.02.2013. 13.07

Pāragri priecājieties!
Nu nav sc maskavas kungi ar pliku roku ņemami.
Analīze parāda, ka tāpat šis referendums lemts neveiksmei, jo savākt 50% balsstiesīgo nav iespējams bez kampaņas, a kampaņa vajadzīga Rīgas un citu pašvaldību vēlēšanām. Naudas daudzums nav bezizmēra, tāpēc labāk kaut ko ietirgot.
Arī lembis maz ticams, ka reāli ir pret eiro, pozu var ieņemt un Griguli mest cīņā, lai pēc tam, kad kaut kas ir saņemts atsauktu, kā labi dresētu mopsi…
Tikai nemurgojiet par sc valstisko stāju un labajiem nodomiem!

+23
0
Atbildēt

1

    Þanis Bezmers > janis17 04.02.2013. 21.37

    Manuprāt, SC pašreizējai nostājai vairāki iemesli: a) varbūtīgākais – sadarbības partnera VK “rekomendācija” saskaņā ar Kremļa stratēģiskām interesēm attiecībā uz ES (iekļuves, piekļuves mēģinājumi, ietekmes palielināšana); b) pašas Saskaņas kalkulācija attiecībā uz sava elektorāta sadalījumu euro pro et contra. Varēja izrādīties, ka lielākā, ietekmīgākā SC atbalstītāju daļa ir euro atbalstītāji; c) “iemetīsim meldros akmeni, varbūt izlidos trekns medījums”.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

andris902 04.02.2013. 11.33

….Urbanovičs veikli paņirgājās par Lembergu un Griguli….zaudētāji, viennozīmīgi, ir zaļi rozā Lemberga “zemnieciņi”….

+27
-5
Atbildēt

3

    dro > andris902 04.02.2013. 13.22

    zanE. Piedod, Tavs entuziasms un pārliecība par laikmeta godu, prātu un sirdsapziņu man bieži atgādina Krustiņsoni tikai no pretējās nometnes:)

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > andris902 04.02.2013. 12.58

    zanE. Paņirgājās? Par savu vienīgo sabiedroto, ja neskaita uz nāves gultas gulošo RP? Tad jau iznāk, ka atdzimušas cerības vienoties ar Vienotību:)

    +10
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 04.02.2013. 13.16

    ..lno…bet varbūt tomēr ar NA?…ņemot vērā viņu prezidenta kandidātes vīzijas par sadarbības iespējām….beidzot būs pāŗliecinājusi “savējos”….:)

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 04.02.2013. 11.24

Nu Grigulei jājūtas, kā ar samazgām aplietai.

+24
-3
Atbildēt

3

    efeja60 > Sandris Maziks 04.02.2013. 14.26

    Valstiski? Kremlis ir par eiro ieviešanu Latvijā, jo tā būs viņiem vieglāk izpirkt Latviju.

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    Agnese Lûse > Sandris Maziks 04.02.2013. 12.34

    Šī ir retā reize,kad tomēr SC par spīti savam tēlam,spēja domāt valstiski ! Kaut neesmu SC atbalstītājs,šoreiz tiešām viņi ir pelnījušu PALDIES !!!!
    Bet kas attiecās uz sekretutku Griguli,tad šoreiz viņa kārtejo reizi izgāzās :)

    +12
    -8
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > Sandris Maziks 04.02.2013. 17.43

    kaut kas šai stāstā neglābjami līdzīgs Kombuļu skatuves karalienes gaitām..neģēļu imantota aprobežota, maza intelekta būtne ar sazombētu mesiānisma apziņu un bez jebkādas erotikas..

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu