Ķīlis: Balsojums Saeimā par AIP parādīs, cik daudzi atbalsta pārmaiņas • IR.lv

Ķīlis: Balsojums Saeimā par AIP parādīs, cik daudzi atbalsta pārmaiņas

20
Roberts Ķīlis. Foto: Kaspars Krafts, F64

Rektoru padomes vadītājs: tas nav balsojums par vai pret pārmaiņām, bet par personālijām

“Rītdienas balsojums Saeimā par Augstākās izglītības padomes sastāvu būs rādītājs tam, cik daudz deputātu reāli atbalsta pārmaiņas augstākajā izglītībā,” savā aicinājumā Saeimas deputātiem saka izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Ministrs 20.decembrī, balsojumā par Augstākās izglītības padomes (AIP) sastāvu, aicina balsot saskaņā ar sirdsapziņu un būt par pārmaiņām un valsts ilgtermiņa interesēm, informē ministra padomnieks Reinis Tukišs.

“Aicinu visus cienījamos deputātus pārdomāt savu izvēli rītdienas balsojumā un balsot saskaņā ar savu sirdsapziņu, iestājoties par pārmaiņām un valsts ilgtermiņa interesēm, nevis šauras grupas vēlmi noturēt varu savā nozarē,” uzsver Ķīlis.

Ministrs norāda, ka iepriekšējais AIP sastāvs ne vien tiek turēts aizdomās par nekvalitatīva studiju programmu izvērtējuma veikšanu un datu sagrozīšanu, bet arī ir pierādāma padomes neizdarība, pildot likumā noteikto.

“Balsojot par to pašu cilvēku nonākšanu jaunajā sastāvā, tiks balsots arī pret tiesiskuma un caurspīdības principiem, kurus šī koalīcija nosaukusi par sev svarīgiem. AIP sastāvā ir cilvēki, kas līdz šim mērķtiecīgi un visiem līdzekļiem kavējuši pārmaiņas augstākās izglītības jomā. Ja tie nonāks padomes jaunajā sastāvā, reformu īstenošana būs divkārt grūtāka,” uzskata ministrs.

Ķīlis aicina deputātus iepazīties ar ministrijas sagatavotajiem argumentiem, kas izsūtīti visu partiju Saeimas frakcijām un atbildīgi pieņemt lēmumu rītdienas balsojumā.

Savukārt Rektoru padomes priekšsēdētājs Arvīds Barševskis norāda, ka Saeimas balsojums par AIP sastāvu nebūs balsojums pret pārmaiņām, un tas būtu jāuztver kā balsojums par personālijām. “Runājot par rītdienas balsojumu, es domāju, ka tas nekādā veidā nav balsojums pret pārmaiņām. Tas ir jāuztver kā balsojums par personālijām,” teica Barševskis.

Saeima par Augstākās izglītības padomes (AIP) jaunā sastāva apstiprināšanu lems jau 20.decembra plenārsēdē, taču ne visas frakcijas jau ir izlēmušas, kā balsos, un par to spriedīs frakcijās šodien.

Patlaban iebildumus pret konkrētām kandidatūrām ir izteikušas tikai divas frakcijas – “Saskaņas centra” (SC) un Reformu partijas (RP) deputāti. Abas frakcijas plāno neatbalstīt Latvijas studentu apvienības izvirzīto kandidātu – tās prezidentu Edvardu Ratnieku. Reformu partijas frakcija paziņojusi, ka nevarēs atbalstīt nedz Latvijas Rektoru padomes virzītā Jāņa Vētras, nedz Latvijas Studentu apvienības virzītā Edvarda Ratnieka atkārtotu ievēlēšanu.

 

Komentāri (20)

l_abola 19.12.2012. 19.33

Susaņin, Tu vēl neesi akacī iegāzies? Vismaz, nepiesārņotu internetu.

+6
0
Atbildēt

2

    dace_roze_lmt_lv > l_abola 19.12.2012. 19.45

    Как ответила бы вам на моем месте Сармите Элерте:

    Es rakstu jēgpilnus komentārus. Tā ir nevis mana problēma, bet jūsu nelaime, ja jūs tos nesaprotat.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > l_abola 19.12.2012. 22.38

    vecais_m
    “Susaņin, Tu vēl neesi akacī iegāzies?”

    Kāds tur susaņins? Purvā iestidzis krievelis, kam laukā izkļūt vairs nav cerību. Aizies metānā.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 19.12.2012. 20.10

ja ir izgliitiibas ministrija , tad kaada jeega no šaadas padomes?…

+5
-2
Atbildēt

1

    Janis > Janka, Janic 19.12.2012. 21.12

    Jēga ļoti skaidra – ja nu, “tfu tfu tfu”, ZZS vai lojāls spēks zaudē varu pār IZM, tad vismaz var kavēt vai pavisam apturēt jebkādas darbības no IZM pastāvošās kārtības mainīšanai.
    Viss ir labi izdomāts, piekritīsiet?

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

janis17 19.12.2012. 20.49

Pārmaiņas ir vajadzīgas! Bet vai tieši šīs ir tās PAŠAS svarīgākās un pareizākās – nu nē!
Pirmkārt jātiek vaļā no tādas izglītības sistēmas, kurā brīvi var strādāt rafaļski un kura ražo 9. maija aptaurētos…
Tieši tas ir sabiedrības pamatuzdevums izglītības jomā – novērst segregāciju un likvidēt valsts ienaidnieku perēkļus!

+6
-3
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu