Koalīcijas partneri varētu atbalstīt pašreizējos AIP kandidātus • IR.lv

Koalīcijas partneri varētu atbalstīt pašreizējos AIP kandidātus

77
Foto: Elmārs Rudzītis, F64

Balsojumam Saeimā jānotiek šo ceturtdien

Par spīti Reformu partijas (RP) iebildumiem, koalīcijas partneri būtu gatavi atbalstīt virzīto Augstākās izglītības padomes (AIP) kandidātu ievēlēšanu, ziņo LETA.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja, ka “Vienotības” frakcijā šī diskusija notikusi un “pamatā atbalsts kandidātiem būs”. Iespējams, kādiem deputātiem būšot “atsevišķi viedokļi” par kādiem kandidātiem, tomēr kopumā viedoklis ir drīzāk atbalstošs, piebilda premjers.

“Zinām, ka vairākiem kandidātiem ir domstarpības ar izglītības un zinātnes ministru, bet, mūsuprāt, tas nav pietiekams pamats šo kandidātu diskvalificēšanai,” sacīja valdības vadītājs.

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norādīja, ka par šo jautājumu vēl notiks diskusijas apvienības frakcijas sēdē, tomēr VL-TB/LNNK deputāti atbildīgajā Saeimas komisijā atbalstīja šos kandidātus. Jābūt būtiskiem argumentiem, lai neapstiprinātu kādu kandidātu, bet patlaban frakcijas rīcībā šādu “neapgāžamu argumentu” neesot, sacīja Bērziņš.

Tikmēr RP frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis uzsvēra, ka pret AIP ir nopietni pārmetumi par “tās darbību vai pareizāk bezdarbību pēdējo četru gadu laikā”. Ja koalīcijas partneri grib pārvēlēt kandidātus, kas jau iepriekš darbojušies AIP, tas liecinot, ka, pēc viņu domām, augstākās izglītības sektorā nekādas reformas nav nepieciešamas, teica RP pārstāvis.

Savukārt VL-TB/LNNK pārstāvis un premjers atgādināja, ka pirms pusotra mēneša tika izveidota koalīcijas darba grupa, lai diskutētu par augstākās izglītības reformām. Sākotnēji ir nepieciešams reformu plāns, lai spriestu atbalstīt tās vai neatbalstīt, taču pusotra mēneša laikā šī darba grupa vēl netika sasaukta, sacīja valdības vadītājs. Viņš gan piebilda, ka tas ir saprotams, jo izglītības un zinātnes ministram ir veselības problēmas, tomēr pauda cerību, ka ministrs atveseļosies un “kaut kādā brīdī šim jautājumam ķersies klāt”.

Neatkarīgie deputāti koalīcijā rosināja atlikt jautājumu par AIP locekļu ievēlēšanu, lai būtu iespējams iepazīties ar diviem audita ziņojumiem attiecībā uz AIP darbu. Tomēr koalīcija šo priekšlikumu neatbalstīja – RP, iespējams, tam būtu piekritusi, taču pret to iestājās gan “Vienotība”, gan Nacionālā apvienība, teica neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa.

Viņa norādīja, ka vēl nav bijusi iespēja iepazīties ar AIP funkciju audita rezultātiem, kā arī atgādināja, ka 15.janvārī iecerēts pabeigt audita ziņojumu par AIP veikto augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanu. Pirms balsojuma par AIP locekļiem būtu bijis lietderīgi iepazīties ar šiem datiem.

Pie frakcijām nepiederošajiem deputātiem šajā jautājumā būs brīvais balsojums, taču visgrūtāk politiķiem būšot atbalstīt AIP priekšsēdētāju Jāni Vētru, jo uz viņu kā vadītāju gulstas atbildība par institūcijas darbu. Savukārt par Latvijas Studentu apvienības virzīto Edvardu Ratnieku arguments par politizāciju nav pietiekams viņa noraidīšanai, teica Siliņa.

Saeimā balsojums par AIP kandidātiem notiks ceturtdien, 20.decembrī. Par katru kandidātu deputāti balsos atsevišķi.

Izglītības un zinātnes ministrija vēstulē Saeimai iebilst pret atkārtoti virzīto AIP locekļu kandidatūrām un norāda, ka padome ir tikai daļēji pildījusi Augstskolu likumā noteiktos uzdevumus un funkcijas. Ministrija uzskata, ka vēstulē minētie argumenti uzskatāmi par būtisku šķērsli atkārtoti izvirzīto kandidātu apstiprināšanai.

AIP locekļu pilnvaru laiks ir četri gadi.

 

Komentāri (77)

ligakalnina 18.12.2012. 08.54

V pamazām noslīd līdz NA līmenim, izskatās, muļķības, populisma, un bezatbildības vīruss ir lipīgs, “izglītības mafija” droši var svinēt uzvaru, un turpināt trekni dzīvot, krāpties, vēl vairāk degradēt AI Latvijā, ražot nevērtīgu diplomu saņēmējus, utt., NA un V viss apmierina.
Un Dombrovskis brīžam jau sāk izskatīties vienkārši smieklīgs, sabiedrību jau arī nevajadzētu uzskatīt par kādiem muļķīšiem un karināt tādus makaronus.

Manuprāt, Ķīlim vajadzētu atkāpties, nav jau nozīme mēģināt darīt jebko, ja koalīcijas partneri to atklāti sabotē, nu lai nāk vecā stagnāte Druviete un saplūst tur vienotā ekstāzē ar to Ratnieku, Vētru, un pārējiem blēžiem no tās padomes, tai noteikti nevajadzēs nekādas reformas, visi būs apmierināti, būs miers un klusums, bet, izglītības kvalitāte – kam tas interesē šinī karaļvalstī?

+18
-5
Atbildēt

2

    ligakalnina > ligakalnina 18.12.2012. 11.26

    Nez vai Druviete vispār spējīga sagatavot ko produktīvu vai progresīvu, vienīgais, uz ko viņa spējīga, ir kladzināt un rezonēt dažādas visai apšaubāmas “patiesības”, “kritizējot” Ķīli.
    Domāšanas rigiditātes ziņā Druvieti mierīgi var pielīdzināt brīnumprezidentam Bērziņam, pilnīgākais bezceris un ideju vākums.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > ligakalnina 18.12.2012. 10.04

    @dzeris
    RP varētu ierosināt koalīcijā rokādi piem. Druviete iet par izglītības ministri, bet Saeimā izglītības komisiju pārņem RP pārstāvis. Es gribu redzēt, ko tad teiks Druviete un Dombrovskis, kad Saeimas komisijas lēmumi būs citādāki nekā Druviete iecerējusi? … Ja Druvietei vispār būs kādi lēmumi, jo viņai vajag reformu mērķus, kas visticamāk tiks gatavots visu atlikušo sasaukuma laiku!

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

disassociative 18.12.2012. 09.43

Kārtējās tupās politiskās spēlītes, kurās visiem iesaistītajiem dalībniekiem absolūti pie kājas, kas patiesībā notiek nozarē. Pilnīgi vienalga, ka tiek ražoti bezjēdzīgi daudz nevienam nevajadzīgu “speciālistu”, kas nākotnē būs ilgstošie bezdarbnieki. Izglītības līmenis, ne tikai augstākās izglītības līmenis, Latvijā ir ļoti, ļoti zems. Bērni pēc skolas beigšanas, pēc augstskolas beigšanas ir absolūti konkurētnespējīgi. Bet politiķiem viss vienalga. Aizspēlējušies tik tālu, ka pilnīgi zaudējuši jebkādu realitātes izjūtu.

+16
-3
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > disassociative 18.12.2012. 10.15

    ——–alias (..)
    Izglītības līmenis, ne tikai augstākās izglītības līmenis, Latvijā ir ļoti, ļoti zems. Bērni pēc skolas beigšanas, pēc augstskolas beigšanas ir absolūti konkurētnespējīgi. Bet politiķiem viss vienalga. Aizspēlējušies tik tālu, ka pilnīgi zaudējuši jebkādu realitātes izjūtu.
    ==============================================================================
    ‘Muļķis pat baznīcā pērienu dabūs!’
    – Politikāņi ir reālākie reālisti, jo spējuši veiksmīgi pielāgoties globalizācijas/amerikanizācijas procesam. Politikāņi var turpināt savas 1991.gadā sāktās reformācijas – un droši svinēt savu ‘veiksmes stāstu’.
    Būtu tikai aitas, cirpēji atradīsies:

    ‘Lai cik nīgri daži vērtē Latvijas ikdienu tagad, LTF dibinātāji, ja 1988.gadā būtu gaišreģi, pēc gadsimta ceturkšņa pieceltos kājās un ilgstoši gavilētu par savu brīvo valsti.’

    http://www.ir.lv/2012/10/9/bagataka-maizes-kumosa-del-ltf-nedibinaja

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    disassociative > disassociative 18.12.2012. 12.11

    Un mēs visi kopā šo sapuvušo sistēmu finansējam.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > disassociative 18.12.2012. 10.59

    Vari tikai iedomāties, kas notiktu, ja pa īstam mēģinātu reformēt nodokļu sistēmu un veselības nozari, ja izglītībā ir šādas problēmas …Karš. Sapuvusī sistēma sevi uztur ar visiem spēkiem.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > disassociative 18.12.2012. 09.58

    alias. Tieši manas domas. Viss tevis minētais ir iemesls aizstāvēt Ķīli.

    Stāsts nav par Ķīli, bet šausmīgāko birokrātijas mašīnu, kura ir tik ļoti sarūsējusi un ieaugusies, ka mēģinot viņu sakustināt, rodas liels troksnis starp detaļām, un kļūst skaidrs, ka vienam tas nav pa spēkam.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 18.12.2012. 10.16

…kamēr koalīcija savā starpā cīnās par vai pret izglītības reformām, Ušakovs piešķir bezmaksas braucienus meršu īpašniekiem un dažu stundu laikā spēj izmainīt RS noteikumus, lai neviens nevar pārmest netiesiskumu viņa darbībā…
beigās var izrādīties, ka siltās Ratnieka un Vētras vietas var maksāt varu Latvijā.
Nekas nav mūžīgs! Vilnītis ar savu “profesionalitāti” arī kādu laiku vadīja KNAB, bet pēc tam tika padzīts. Ko teiks Dombrovskis, Druviete un Dzintars, kad pēc mēneša apstiprināsies, ka Saeimas ievēlētais Vētra ir vainīgs pie pētījuma datu viltošanas? vai studenti apdomāsies un atcels Ratnieku no LSA vadītāja?

+12
-3
Atbildēt

7

    Sandris Maziks > Una Grinberga 18.12.2012. 10.31

    Nasing spešal!
    “beigās var izrādīties, ka siltās Ratnieka un Vētras vietas var maksāt varu Latvijā.

    Vai tas nav “reformatora” Ķīļa krēsls?

    “vai studenti apdomāsies un atcels Ratnieku no LSA vadītāja?”

    Studenti, tie nav prātu izkūkojušie tantuki, ZP atbalstītāji.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Una Grinberga 18.12.2012. 10.35

    ———
    ‘’Система, в которой мы сегодня живем, сложилась по типу разрушения. (..)‘’Политическим мародерам отдали политическую сферу, экономическим мародерам — экономику, менталитетную сферу захватили идейные мародеры. Как грабить страну, как ее держать в руках, чтобы хозяева были довольны — это они умеют. Но поднять страну по существу — для этого нужно научное понимание, это другой уровень мышления вообще. ‘’
    Александр Зиновьев: Будем реалистами
    =============================================================================
    Būsim reāli – politikāņi, kas Latvijā īstenojuši prihvatizācijas, denacionalizācijas, konsolidācijas u.c. ‘šoka terapijas’ reformas – labi apjēdz t.s. Ķīļa reformas būtību. Nav RP nekāda jēgsaturīga, zinātniski pamatota plāna izglītības nozares reformēšanai – ir vēlme sadalīt un pārdalīt, jeb, vienkārši runājot ‘reformēt esošos reformatorus’.Par cīņas pret olichgarhiem un kampējiem rezultātiem neko pašlaik nedzird viena vienīga iemesla dēļ -, sistēmiskas problēmas pa daļām (nozarēm) var tikai reformēt, reformēt, reformēt…..reformēt bezgalīgi – tāds tas bizness.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    aldis_grunde > Una Grinberga 18.12.2012. 10.34

    >j_zalitis
    “LSA ir biedrība, kuras biedri ir Latvijas augstskolu studējošo pašpārvaldes. Studējošo pašpārvaldes nodrošina biedrības darbību, pārstāvot savu augstskolu studentu intereses demokrātiskās LSA lēmējinstitūcijās – Kongresā un Domē. Studējošo pašpārvaldes ievēl organizācijas izpildinstitūciju – LSA Valdi.”

    No http://www.lsa.lv/latvijas-studentu-apvieniba.html

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Una Grinberga 18.12.2012. 11.19

    Pelēkais Vilks
    1. tie nav sponsori, bet darba devēji.
    2. edge_indran ——— nav viena persona, tur raujās vesela čekas rezervistu “copywriter” brigāde.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 18.12.2012. 10.55

    @tvverotajs
    Pēc Tava sanāk, ka esi ievēlējis Āboltiņu par Saeimas priekšsēdētāju, ja? Diezgan interesanta loģika…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Una Grinberga 18.12.2012. 11.02

    (p)ežas indrānam
    Tev laikam bagāti kaimiņvalsts sponsori?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Janis > Una Grinberga 18.12.2012. 10.26

    Ratnieks NAV studentu pārstāvis, studenti viņu nav ievēlējuši.
    Ratnieku ir ievēlējuši ratnieciņi ar rektoru, īpaši Barševska kvēlu atbalstu.

    Ļoti maz studentu vispār zina tādu uzvārdu un, ja zina, tad bieži no nesenajām konfrontācijām ar IZM, ko Ratnieks izmanto politiskā kapitāla audzēšanai, nevis kādu viņa “darbu” dēļ.
    Kā jau ir iepriekš norādīts, gandrīz viss, ko Ratnieks piedēvē sev, ir iepriekšējā LSA vadītāja un viņa komandas veikums.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu