FOTO: Nobela Miera prēmija oficiāli pasniegta ES • IR.lv

FOTO: Nobela Miera prēmija oficiāli pasniegta ES

32
Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis Nobela Miera prēmijas pasniegšanas laikā līdzās Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, Polijas premjeram Donaldam Tuskam un citu valstu vadītājiem.

 

Eiropas Savienībai vēsturisks brīdis pirmdien risinājās Norvēģijas galvaspilsētas Oslo Rātsnamā – Eiropas Savienība (ES) pirmdien oficiāli saņēma 2012.gada Nobela Miera prēmiju, kas tai piešķirta par to, ka tā pārvērtusi Eiropu “no kara kontinenta par miera kontinentu”.

Norvēģijas Nobela komitejas priekšsēdētājs Torbjorns Jaglands pasniedza godalgu ES līderu trijotnei – ES prezidentam Hermanam van Rompejam, Eiropas Komisijas prezidentam Žozē Manuelam Barrozu un Eiropas Parlamenta spīkeram Martinam Šulcam. Balvas pasniegšanas ceremonijā klāt bija arī virkne Eiropas valstu un valdību vadītāju, vēsta LETA/AFP.

Atgādinot par 80 miljoniem eiropiešu, kas pagājušajā gadsimtā kļuvuši par karu un vardarbības upuriem, Jaglands sacīja, ka “kopā mums ir jānodrošina, ka mēs nezaudējam to, ko esam uzcēluši uz divu pasaules karu drupām”. “Mieru nevar uztvert kā pašsaprotamu. Mums par to ir jācīnās katru dienu,” uzsvēra Nobela komitejas priekšsēdētājs.

“Eiropai ir jāvirzās uz priekšu, tai ir jānosargā tas, kas ir sasniegts, un jāuzlabo tas, kas ir radīts, panākot, ka mēs spējam atrisināt problēmas, kas šodien apdraud Eiropas sabiedrību,” sacīja Jaglands. “Tas ir vienīgais ceļš, kā atrisināt finanšu krīzes radītās problēmas, lai labumu gūtu visi,” norādīja Nobela komitejas priekšsēdētājs.

Nobela Miera prēmijas ceremonijā van Rompejs savā uzrunā pieminēja arī Baltijas valstis un miera akciju “Baltijas ceļš”.

Nobela Miera prēmijas pasniegšanas ceremonijā piedalījās arī Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

 

Komentāri (32)

Janis 10.12.2012. 20.54

Ja kādam ir jautājums kāpēc ES piešķir šo prēmiju, pajautājiet sev (vai kādai autoritātei, vai enciklopēdijai, vai vikipēdijai):
“Nosauciet Eiropas mēroga karu, kuru neuzsāka valsts, kas tagad ir ES sastāvā”

Ar to arī visam vajadzētu tapt skaidram.

+4
0
Atbildēt

0

Janis 10.12.2012. 23.20

Jūs laikam ar vēsturi “uz Jūs”.
1. un 2. pasaules karš, lai arī ievērojami lielāki par iepriekšējiem, nebija nekādi izņēmumi.
Plaša mēroga kari ar lieliem upuriem Eiropā notikuši jau ļoti sen, attiecīgi arguments “mūsu paaudze atcerās” ir bezjēdzīgs – tā apmēram katra paaudze “atcerējās” un katra nākamā “aizmirsa”, kamēr, ar ASV iejaukšanos netika radīta ES, kurā šīs iepriekš karos izpaustās ambīcijas nu jārisina citādi vai arī “viss sabruks” un vainīgais būs agresors.

(tā – atbilde west, kaut kas ar “Atbildēt” nogāja greizi)

+2
-1
Atbildēt

0

oktaavs 10.12.2012. 21.55

Serbi ir tāda pati R Eiropa kā krievi. Kurš uzsāka slaktiņu Dienvidslavijā ? Horvāti ?

+2
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu