Saharova balva piešķirta irāņu režisoram un cilvēktiesību aizstāvei • IR.lv

Saharova balva piešķirta irāņu režisoram un cilvēktiesību aizstāvei

28
Saharova balvas laureāti Džafars Panahi (no kreisās) un Nasrina Sotudeha. Foto: AFP/LETA

Balvu Eiropas Parlaments piešķir par domas un vārda brīvību

Prestižā Saharova balva šogad piešķirta irāņu cilvēktiesību aizstāvei Nasrinai Sotudehai, kā arī irāņu kinorežisoram Džafaram Panahi, tviterī paziņoja vairāki Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

2010.gada decembrī Irānas tiesa Panahi un viņa kolēģi Mohammadu Rasulofu notiesāja par vēršanos pret nacionālo drošību un par propagandu, kas vērsta pret Islāma Republiku. Abiem tiesa piesprieda sešu gadu cietumsodu, kā arī aizliegumu 20 gadus uzņemt kino. Vēlāk abi uz apelācijas prasības izskatīšanas laiku tika atbrīvoti pret galvojumu ar nosacījumu, ka režisori nedrīkst atstāt Irānu, ziņo LETA/AFP.

Panahi pēdēja kinolente “This Is Not a Film” (“Tas nav kino”) uz Kannu kinofilmu festivālu no Irānas vesta USB datu nesējā, kas bija ielikts kūkā.

Savukārt pazīstamā Irānas cilvēktiesību aktīviste un juriste Sotudeha uzņēmās aizstāvēt vairākus cilvēkus, kā arī nepilngadīgos, kuriem bija piespiests nāvessods, tāpat arī sievietes un citus politiski ieslodzītos, kuri apstrīdēja Irānas prezidenta vēlēšanu rezultātus 2009.gadā. Sotudeha ir dzimusi 1963. gadā. Viņa pati tika arestēta 2010. septembrī un apsūdzēta propagandas izplatīšanā un sazvērestībā kaitēt valsts drošībai. Sotudeha tiek turēta vieninieku kamerā. Viņai ir liegts tikties ar bērniem un vīru. Nesen viņa sāka badastreiku, protestējot pret viņas ģimenes iebiedēšanu.

Sotudeha kļuvusi par simbolu cilvēka gara stiprībai, jo viņa no savas pārliecības nav atkāpusies par spīti tam, ka sievietei liegts tikties ar saviem bērniem un vīru.

“Nasrinas Sotudehas un Džafara Panahi apbalvošana ar Saharova balvu par domas brīvību ir solidaritātes vēstījums un atzinība sievietei un vīrietim, kurus nesalieca ne bailes, ne iebiedēšana un, kas ir nolēmuši savas valsts likteni stādīt pāri saviem likteņiem. Es patiesi ceru, ka viņi paši varēs atbraukt uz Strasbūru un saņemt balvu decembrī,” paziņojot laureātu vārdus, atzīmēja Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs.

Uz Saharova balvu šogad pretendēja arī Krievijas pankgrupas “Pussy Riot” dalībnieces, kurām par “panku lūgšanas” akcijas sarīkošanu Maskavas pareizticīgo katedrālē piespriests cietumsods, kā arī apcietinātais Baltkrievijas cilvēktiesību aktīvists Aļess Beļackis.

Svinīgā laureātu godināšana un balvas pasniegšana notiks 12.decembrī Strasbūrā.

Pērn Saharova balva tika piešķirta pieciem Arābu pavasara aktīvistiem.

Padomju atomfiziķa un disidenta Andreja Saharova vārdā nosaukto balvu par domas un vārda brīvību Eiropas Parlaments piešķir kopš 1988.gada. Laureātiem balvu pasniedz kopā ar čeku 50 000 eiro (35 000 latu) vērtībā.

 

Komentāri (28)

janis_laiks 30.10.2012. 14.26

izrādās E-Finance.lv arī uz 3 dienām aizdod par baltu velti, tāpat kā Ā T R A I S . L V :)….

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu