Kažociņš iesaka jauno vadītāju meklēt ārpus SAB • IR.lv

Kažociņš iesaka jauno vadītāju meklēt ārpus SAB

20
SAB direktors Jānis Kažociņš. Foto: Edijs Pālens, LETA

Valsts prezidenta izteikumus par „Latvijas latviešiem” Kažociņš dēvē par vecmodīgiem

“Laikā, kad Saeimā runā par dubultpilsonību, mēs mēģinām atgūt aizbraukušos tautiešus, tad runāt par īstiem un neīstiem latviešiem vai Latvijas un nelatvijas latviešiem – tas izklausās mazliet vecmodīgi,” – tā Valsts prezidenta Andra Bērziņa izteikumu pagājušajā nedēļā, ka Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāja amats būtu jāuztic Latvijas latviešiem, saka pašreizējais SAB vadītājs, Anglijā dzimušais un augušais Jānis Kažociņš.

Intervijā avīzei „Diena” Kažociņš atgādina, ka SAB ir ārējais dienests, turklāt mazs, tāpēc, lai ko izdarītu, sadarbība ar partneriem ir ļoti svarīga, un līdz ar to svarīga tā direktora diplomātiskā darba daļā.

Par prezidenta izteikumu, kas jau izsaucis asu reakciju no ārzemju tautiešiem un to nosodījusi arī eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Kažociņš teic, ka Bērziņš „savu domu tā īsti līdz galam nav noformulējis”. Kažociņam liekas, ka viņš saprot šo domu, „un tā varētu būt tāda – tanī laikā, kad mēs centāmies iestāties NATO un Eiropas Savienībā, kad mūsu dienestiem bija tik svarīgi veidot savas attiecības ar mūsu partnerdienestiem, tad tāds cilvēks ar to pieredzi, kas man ir, bija taisni īstajā vietā”. Tagad darbs ir padarīts, un varbūt var meklēt kādu, kam ir citas priekšrocības, „piemēram, daudz labākas zināšanas krievu valodā”.

SAB vadītāja amatā būtu labāk ņemt cilvēku no ārpuses, intervijā izteicies Kažociņš, kura pilnvaras šajā amatā beidzas 2013.gada 2.maijā. Viņš gan nenoliedz, ka varētu atrast piemērotu kandidatūru arī SAB iekšienē, taču labāk būtu ņemt cilvēku “no malas”.

Kažociņš min vairākus kritērijus, kādi būtu nepieciešami jaunajam SAB vadītājam – vadības pieredze, turklāt pieredzi tieši Latvijā, piemēram, kāds diplomāts, bijušais vēstnieks vai augstākstāvošs Ģenerālprokuratūras darbinieks vai tiesnesis, valsts sekretārs. Viņam jāizprot Latvijā notiekošie procesi.

Kā būtisku kritēriju SAB vadītājs min kandidāta nevainojamo reputāciju, lai nebūtu nekādas politiskas un ekonomiskas angažētības.

Konkrētus kandidātus Kažociņš pagaidām atsakās apspriest, norādot, ka tā ir Nacionālās Drošības padomes kompetence. Viņš gan norāda, ka kandidātam būs nepieciešama pirmās kategorijas pielaide sevišķi slepeniem valsts noslēpumiem, “un tur mums būs savs sakāmais”.

Savu nevēlēšanos kandidēt vēl uz vienu termiņu SAB direktora amatā Kažociņš skaidro ar pārāk ilgo laiku šajā amatā – viņš šo amatu ieņem kopš 2003.gada 2.maija. “Uzskatu, ka mūsu jaunajā demokrātijā vienai personai būt tik atbildīgā postenī tik ilgu laiku ir pietiekami, tas jau ir gandrīz par daudz. Un vēl piecus gadus būtu nešaubīgi par daudz,” uzskata Kažociņš.

Viņš piebilst, ka ir jānāk jaunam SAB vadītājam, kurš spētu izvērtēt līdz šim paveikto, nākt ar jaunām idejām un inovācijām, ieviest jaunas metodes informācijas iegūšanā.

Kā ziņots, kopš 2003.gada 2.maija SAB direktors ir ārpus Latvijas dzimušais Jānis Kažociņš. Viņa pilnvaras beidzas 2013.gada 2.maijā, un Kažociņš ir paziņojis, ka vēlreiz uz šo amatu nepretendēs.

 

Komentāri (20)

Sanšains 26.09.2012. 09.37

Kažociņš min vairākus kritērijus, kādi būtu nepieciešami jaunajam SAB vadītājam – vadības pieredze, turklāt pieredzi tieši Latvijā, piemēram, kāds diplomāts, bijušais vēstnieks vai augstākstāvošs Ģenerālprokuratūras darbinieks vai tiesnesis, valsts sekretārs. Viņam jāizprot Latvijā notiekošie procesi.
====================================
Atgādināšu, ko teica tieslietu ministrs Bordāns:
“Mans personiskais viedoklis ir tāds, ka SAB vadītājam nebūtu jānāk tieši no specdienestu darbinieku vides. Tam tomēr jābūt cilvēkam ar arī politisku skatījumu. Tam nav jābūt obligāti kaut kā ļoti politiski angažētam, un tomēr pozitīvāk manā uztverē ir, ja tā ir civilpersona, kas gan pārzina nozari, ir vienkārši kompetents cilvēks, bet kam vismaz ir arī lielākā vai mazākā mērā politiska pieredze.”
http://www.latvijasradio.lv/program/1/2012/09/20120912.htm 12. septembrī, plkst. 13:06, sākums 22.-23. minūtē.

Ozoliņš toreiz, nikni sprakstinādams žulti, zākājās kā nu vien mācēja. http://www.ir.lv/2012/9/15/sab-partijai-vai-latvijai Bet ar ko tad Kažociņa teiktais būtiski atšķiras no Bordāna teiktā? Teiktais neatšķiras – atšķiras Bordāna partejiskā piederība.

Tādi nekautrīgi tendenciozi ozoliņi un ločmeles ir iedomājušies, ka tieši viņi vienīgie zina, kā jāattīstās Latvijai. Bet, manuprāt, viņi pret saviem politiskajiem pretiniekiem ne par matu nav objektīvāki kā, piemēram, NRA algotņi Paiders un Krautmanis. Un acīmredzot vairums “Ir” lasītāju – “klusējošais vairākums” – to akceptē… Man tomēr šķiet, ka tādi pravieši, tādi “nākotnes ierādītāji” mums īsti neder. Viņu TENDENCIOZITĀTE viņus diskvalificē.

+7
-3
Atbildēt

3

    Egitazz > Sanšains 26.09.2012. 23.19

    VVF piedāvāja visus Latvijas iedzīvotājus saukt par latviešiem, par ko izpelnījās lielu kritiku no pašiem latviešiem.

    varbūt kādreiz Dombrovskis arī teica “latvieši”, bet tagad mēģina būs tāds korekts, saka Latvijas pilsoņi, valsts piederīgie utt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 26.09.2012. 10.02

    Tieši tā. Gan Valdis Dombrovskis, gan Vīķe-Freiberga, savulaik uzrunājot Latvijas iedzīvotājus (ne tikai latviešus), lietoja vārdu “latvieši”. Protams, “Latvijas latvietis” “tehniski” varētu būt arī krievs, kā, piemēram, Loskutovs, un nešaubos, ka arī Bērziņš bija domājis tā.

    Senilais pa galvu sitējs gan būtu varējis būt mazliet precīzāks – pašam būtu bijis labāk. Bet, nu, pats arī vainīgs.:)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Sanšains 26.09.2012. 09.50

    Teiktais neatšķiras – atšķiras Bordāna partejiskā piederība.
    ————–
    precīzāk nevar pateikt.
    p.s. starp citu – arī Kažociņš, atbildot uz jautājumiem, faktiski pasaka to pašu ko Bērziņš, ka jaunajam direktoram jābūt cilvēkam, kas nāk no Latvijas.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 26.09.2012. 10.28

” Kažociņš teic, ka Bērziņš „savu domu tā īsti līdz galam nav noformulējis”.”

Kuru domu tad Bērziņš kādreiz ir noformulējis līdz galam? Man vienmēr, klausoties Bērziņu, rodas iespaids, ka Bērziņam domas lido straujāk par viņa mēli, kura tās nespēj līdz galam noformulēt, bet pamet pusceļā.

+2
0
Atbildēt

1

    Janka, Janic > austrisv 26.09.2012. 19.45

    ar viņa muti lembe runaa , taalab jau taads juceklis vien sanaak , bija premjers lielais Vilis , arii pinaas lembes penteros , kameer apnika un pasuutiija visus uz poda…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

LieneL 26.09.2012. 10.45

Vai kāds var nosaukt kaut jel vienu SAB darbību Latvijas Republikas Satversmes aizsardzībai?!

Man šķiet, pienācis laiks lietas saukt īstajos vārdos: iestāde jāpārdēvē par NATO Aizsardzības biroju!

Jebkurā situācijā iezemiešiem jārēķinās: apstiprināta tiks tā kandidatūra, kuru akceptēs NATO, nevis 100 iezemiešu priekšstāvji.

+5
-4
Atbildēt

2

    ilmisimo > LieneL 26.09.2012. 11.21

    .. NATO, ..
    ______________
    >andrispp

    ak NATO muoca?

    Uzlāpies.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > LieneL 26.09.2012. 13.46

    Bet, tas jau arī ir tas labākais, jo mūsu priekšstāvjiem bieži vien ir svarīgāk locīt muguriņas austrumu virzienā mīļā miera labad!
    Bez tam NATO nedos pielaides saviem slepenajiem dokumentiem pērkamām personām, kā tas bija gadījumā ar vienu jaunkundzi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu