Dumpiniekam atņem mandātu • IR.lv

Dumpiniekam atņem mandātu

32
No Valsts domes izraidītais Genādijs Gudkovs. Foto: ITAR-TASS/LETA
Askolds Rodins

Krievijas Dome nav parlaments

Divu bijušo čekas apakšpulkvežu neklātienes konfrontācija beigusies. Piektdien Krievijas Valsts dome pārliecinoši nobalsoja par mandāta atņemšanu “Taisnīgās Krievijas” (TK) frakcijas deputātam Genādijam Gudkovam.

Grūti iztēloties, ka tas varētu būt noticis bez cita bijušā apakšpulkveža, tagadējā Krievijas prezidenta Vladimira Putina ziņas. Līdzīga procedūra jaunlaiku Krievijas vēsturē fiksēta tikai vēl vienu reizi – 1995.gadā, kad tāpat bez tiesas sprieduma, pamatojoties tikai uz Domes vairākuma lēmumu, mandātu atņēma finansu piramīdas MMM dibinātājam Sergejam Mavrodi.

Iznākums vienāds, taču gadījumi kvalitatīvi atšķirīgi. Mavrodi bija gudrs un attapīgs blēdis, turklāt 1995.gada Krievijā nepastāvēja autoritatīvs režīms. Gudkovs savulaik no “stūra mājas” pārcēlās uz darījumu pasauli, un jau no turienes – Valsts domi. Tad, kad Kremlis sajuta vajadzību pēc šķietamas opozīcijas balss Domē, lai raibinātu skatu demokrātijas imitācijas institūcijā.

TK kopumā tika galā ar savu “režīma kritiķa” lomu. Taču Gudkovs aizspēlējās pārāk tālu – ne tikai “palaida muti”, bet arī apmeklēja neviendabīgās opozīcijas rīkotos plašos protesta pasākumus. Taču varbūt arī neaizspēlējās, “čekista instinkts” pačukstēja priekšā, kas jādara, lai varētu būt drošs par nākotni – ne pašu tuvāko, bet nedaudz attālāku.

Uz Domes sēdi, kā tika gaidīts, ne ģenerālprokurors, ne Izmeklēšanas komitejas priekšnieks neieradās. Atsūtīja vietniekus. Visticamāk, tāpēc, ka nebija kārtīgu pierādījumu, ka Gudkovs atradies interešu konfliktā – ieņēmis vietu Domē, taču turpinājis vadīt savas komercstruktūras.

Tomēr Dome nobalsoja, kā to gaidīja Kremlis. TK sola pārsūdzēt Domes lēmuma likumību Konstitucionālajā tiesā. Protams, to var darīt, taču iznākumu nav grūti paredzēt – nav principiālas atšķirības starp Krievijas Konstitucionālo tiesu un jebkuru rajona tiesu.

Kurp ved ceļš, uz kura nostājās Gudkovs, iezīmējās itin drīz, taču fināls iznāca nepieklājīgi sasteigts. Izpalika “Gudkova lietas” nopietna izmeklēšana, nebija apspriešanas Domes komitejās, atskaitot to, kas pieņēma lēmumu rīkot balsojumu Domē vēl pirms izmeklēšanas pabeigšanas, izpalika parastais starpposms – deputāta imunitātes apturēšana uz izmeklēšanas laiku.

Formalitāšu neievērošana uzskatāmi parādīja, ka Putina režīma Krievijas parlaments nav parlaments, bet dekorācija.Tas nekad nav bijis liels noslēpums, tomēr nekad netika nācis uz āru tik uzskatāmi.

Taču izdarīt visu “kā nākas” liedza viens apstāklis. Sestdien Maskavā paredzēts šoruden pirmais opozīcijas ielu gājiens un mītiņš vairāku stundu garumā. Tāpēc dažam labam bija svarīgi “nokopt” Gudkovu pirms protesta akcijas. Lai viņš tajā piedalītos nevis kā imunitātes sargāts deputāts, bet parasts pilsonis, tāds, kuram var sist ar rundziņu pa galvu.

Pēc Putina inaugurācijas Kremlis sāka ieturēt “skrūvju piegriešanas” kursu, pie tā pieder gan “Gudkova lieta”, gan reālais cietumsods pankgrupas “Pussy Riot” noķertajām dalībniecēm (šis gadījums kā sprieduma nesamērības paraugs minēts nule kā pieņemtajā Eiropas Parlamenta rezolūcijā, kurā konstatēta “krasa cilvēktiesību stāvokļa pasliktināšanās Krievijā”). Ja šis kurss turpināsies, pie neliela, taču reāla cietumsoda var tikt ne viens vien plašāk pazīstams opozicionārs.

Ļoti liela, varbūt pat izšķirīga nozīme būs sestdien paredzētajai protesta akcijai. Cik kupli tā būs apmeklēta, kāda būs tās norise, kādus tālākos mērķus izvirzīs opozīcija. Decembra sākumā, ieraugot, ka uz protesta mītiņu saistībā ar Domes vēlēšanu iznākumu atnākuši nevis daži simti “profesionālo” opozicionāru, bet daudzi tūkstoši ar noblēdītajām vēlēšanām neapmierināto, “tie tur”, Kremlī, pamatīgi izbijās. Šis izbīlis izpaudās nekā nedarīšanā. Izbīlis parasti mēdz pāriet, un tas notika itin drīz pēc Putina inaugurācijas. Ja protesta akcija padosies patiešām iespadīga, “tie tur” var nobīties vēlreiz, un apsēsties “pakasīt pakausi”. Citādi represijas tikai pieņemsies spēkā.

 

Komentāri (32)

buchamona 15.09.2012. 10.36

Ja pat Maskavā nomaršēs viens miljons maskaviešu, kāda tam nozīme? Tas būs tikai viens miljons no simtu četrdesmit viena – aptuveni tāds ir Krievijas iedzīvotāju skaits šobrīd.
Un, ja pat pieņemtu, ka bez tā viena miljona maskaviešu, kuri maršēs Maskavas protesta akcijā, Krievijā vēl ir četrdesmit miljonu opozicionāru, tad arī tas vēl neko daudz nenozīmē uz pārpalikušo simts miljonu Krievijas iedzīvotāju fona :) Krievija ir slima un līdz ar to liela daļa Latvijas sabiedrības arī un tā ir epidēmija pret kuru Latvijā nav nekādu citu zāļu, kā vien politiska izolēšanās no putinisma un putinistiem Latvijas Saeimā un pašvaldībās, kur tas vēl ir iespējams.

+16
-1
Atbildēt

9

    mārtiņš meiers_ > buchamona 15.09.2012. 21.07

    Un ko tev, kuslajam taustiņu klabinātājam, hokejisti nodarījuši? Ar nūju pa kājstarpi iedevuši, ka nācās izvēlēties? Vai arī neļauj mierīgi dienišķo “ŪdensBrēku” mierīgi palūrēt?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 15.09.2012. 22.07

    Luix
    Un ko tev, kuslajam taustiņu klabinātājam, hokejisti nodarījuši?

    Ne jau hokejisti, bet Latvijas hokeja kapraci: Savickis, Ulmanis un Kalvitis, tu musu sportiski aktivais kustigo bildisu verotajs TV ekrana!!!!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > buchamona 15.09.2012. 22.04

    Džeris: Jādomā, šinī kontekstā katram skaidrs, ko RA ar to domāja, ja nu tikai kādam ļoti negribas parādīt, cik viņš izglītots, un kasīties par nebūtiskiem sīkumiem.
    ————
    Džera kgs laikam nav lasījis ne Rodina tekstu, ne RA komentāru.
    Citādi viņš zinātu, ka vārda “autoritatīvs” nepareizais lietojums ir Rodina rakstā.
    Bet Maskavā reizē ar “miljonu maršu” šodien esot noticis “miljardu maršs”, kurā savākušies veseli 20 Dugina eiroaziāti :)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 15.09.2012. 12.31

    Jādomā, šinī kontekstā katram skaidrs, ko RA ar to domāja, ja nu tikai kādam ļoti negribas parādīt, cik viņš izglītots, un kasīties par nebūtiskiem sīkumiem.
    Šis, vispār, nav skolas diktāts, kur galvenais ir pareizrakstība, un tu neesi skolotājs, kuram jālabo skolēnu kļūdas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    jeers > buchamona 15.09.2012. 15.08

    Ļoti pareizi teikts. Starp citu Rīgas Dinamo diemžēl no tās pašas operas. Man ja jāizvēlas starp skatāmu hoķi vai labāku nākotni bērniem izvēlos bērnus.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 15.09.2012. 11.59

    Fretka – opzīcija ER rindās tādus sen atradusi, tikai, tas nevienu neinteresē.
    Autoritāros režīmos strādā princips – “savējiem” viss, pretiniekiem – likums.

    P.S. – pašam neienāca prātā, ka “autoritatīvs” un “autoritārs” nozīmē vienu un to pašu?
    Tas bija tik būtiski, kā cilvēks uzrakstījis?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Nika > buchamona 15.09.2012. 11.20

    Piekrītu, ka Krievija ir slimība. Bet miljons ielās ir miljons ielās. Kā Latvijā, tā Ķīnā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > buchamona 15.09.2012. 10.57

    Nebūs tur nekāda miljona. Organizatori ir pieteikuši 50 tūkst. dalībnieku, Maskavas mērija atļāvusi 25 tūkst.
    Runāšana par “miljoniem” ir komunista Udaļcova lieluma mānijas izpausme.
    Savukārt Gudkova lieta var nozīmēt sākumu nebeidzamām “biznesmeņu medībām” Krievijas Valsts domē. Gan jau opozīcija tādus atradīs arī valdošās partijas deputātu vidū.
    P.S. Kas ir “autoritatīvs režīms”? Vai tas pats, kas “autoritārs”? :)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > buchamona 15.09.2012. 12.10

    Džeri, “autoritatīvs” un “autoritārs” nenozīmē vienu un to pašu. Brīnos, ka tu to nezini. Izskaties tak gudrs :)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

dancis4 15.09.2012. 13.31

T.s. padomju laikos svarīgi bija, lai tavā raksturojumā būtu teksts “valsts un partijas politiku saprot pareizi”, pretējā gadījumā bija problēmas. Šodienas Krievijā to izjūt tie , kuri Putina “politiku” atļaujas saprast “nepareizi”. Režīms arvien izteiktāk vēršas pret citādi domājošajiem, nav būtiski, vai viņas ir jaunas un dumpīgas meitenes, vai veci un slīpēti čekisti, pēc atkārtotās Putina ievēlēšanas varas uzurpēšana notiek jaunā, paranoidālā līmenī .

Varam būt laimīgi, ka nedzīvojam šodienas Krievijā un reizē nelaimīgi, ka esam tik tuvu tai. Savu laimi jākaļ pašiem – vispirms jau izvēloties vērtības uz kurām tiekties. Ja tik daudzi mūsu mākslinieki, biznesa ļaudis un politiķi turpinās pazemoties Putina režīma naudas un varas priekšā, Latvijas kā uz demokrātiskām vērtībām orientētas valsts nākotne ir problemātiska. Varam kārtējo reizi ņemt piemēru no igauņiem, piemēram, Ilvess ar savu drošo, skaidro un nereti ironisko attieksmi pret Putina režīmu ir etalons mums un, šķiet, arī pārējai Eiropai.

+14
-1
Atbildēt

1

dace_ampermane 15.09.2012. 10.28

Gudkovs balsojumu sauc par apkaunojumu, apstrīdēs to tiesā………….

Izlaidušies pa visam! Apstrīdēs tiesā! Pavisam nesen par tikai šitādu runu vien uz Solovkiem sūtītu un na kol bi posadili.

+7
-1
Atbildēt

6

    Signija Aizpuriete > dace_ampermane 15.09.2012. 11.59

    ——
    Pavisam nesen ar tankiem ‘močīja’ pa parlamentu un opozīciju – un 99% rietumu cilvēktiesību un demokrātijas eksperti pret to neprotestēja:

    http://www.youtube.com/watch?v=rnz9lOXQP3w

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > dace_ampermane 15.09.2012. 22.12

    libra 262

    …alb alb alB

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dawe12121 > dace_ampermane 15.09.2012. 22.01

    Bla bla bla…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    cool_man > dace_ampermane 17.09.2012. 00.08

    Neliela dokumentālā filma par Putinu, kur Krievijai neraksturīgi drosmīgi izsakās arī tas pats rakstā minētais Gudkovs:

    http://youtu.be/F707kHUKY4U

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > dace_ampermane 15.09.2012. 12.09

    edža! kas jauns saskaņas centrā?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > dace_ampermane 15.09.2012. 13.33

    edge_indran ——
    Pavisam nesen ar tankiem ‘močīja’ pa parlamentu un opozīciju – un 99%

    Toreiz, kad vins 1993. gada oktobri aplauza sarkanbruno izdzimtenu valsts apversuma meginajumu, Jelcinam vel bija ieksa. Kad militaristi piespieda vinu dot paveli par uzbrukumu Cecenijai, vins jau bija izpumpejies, un tad varu praktiski parnema primakovi un citi “vanagi”

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu