Kurzemē novērota Latvijā jauna putnu suga - tundras tārtiņš • IR.lv

Kurzemē novērota Latvijā jauna putnu suga – tundras tārtiņš

29
Tundras tārtiņš. Foto: Jānis Jansons

Tundras tārtiņš ir 356. Latvijā konstatētā savvaļas putnu suga

Pagājušās nedēļas nogalē Kurzemē novērota Latvijā jauna putnu suga – tundras tārtiņš (Pluvialis fulva), aģentūru LETA informēja portāla “Latvijasputni.lv” veidotājs ornitologs Kārlis Millers.

Tundras tārtiņu Liepājas ezera austrumu krasta Vītiņu pļavā nofotografējis putnu fotogrāfs Jānis Jansons 9.septembrī. Viņš fotogrāfijā iemūžināja garām lidojošu tārtiņveidīgo putnu, bet pēc fotogrāfiju analīzes izrādījās, ka tas ir tundras tārtiņs.

Jansonam šis ir jau trešais šāda veida sasniegums šogad, kad viņš atklāj jaunu sugu. Iepriekš viņš atklāja un dokumentēja kluso ķauķi (Hippolais caligata) un ceru ormanīti (Porzana pusilla).

Tundras tārtiņš ir ļoti līdzīgs Latvijā ligzdojošajam dzeltenajam tārtiņam (Pluvialis apricaria), tikai nedaudz mazāks augumā, slaidāku ķermeni un garākām kājām, līdz ar to sugas noteikšana prasa lielu pieredzi.

Tundras tārtiņš ligzdo Sibīrijas ziemeļos un Aļaskas rietumos. Rietumeiropā tas ir samērā rets ieceļotājs, kad migrāciju laikā ieklīst galvenokārt vasaras beigās un rudenī. Kaimiņos šī suga jau novērota vairākkārt, Igaunijā ir pieci novērojumi, bet Somijā – apmēram 80.

Tundras tārtiņš ir 356.Latvijā konstatētā savvaļas putnu suga.

 

Komentāri (29)

janazakovica 12.09.2012. 12.06

lietojot arsta izrakstitas tabletes jauno sugu atklajeji solija mus drizumaa iepriecinat ar jauniem sasniegumiem..

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu