Berezovskis Londonas tiesā zaudē Abramovičam • IR.lv

Berezovskis Londonas tiesā zaudē Abramovičam

54
Krievijas oligarhs Boriss Berezovskis atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc Londonas tiesas sprieduma. Foto: AFP/LETA

Londonas tiesa uzzina vārda “kriša” jeb jumts Krievijas nozīmi

Krievijas oligarhs Boriss Berezovskis piektdien Londonas tiesā zaudēja Romānam Abramovičam, no kura viņš vēlējās piedzīt vairāk nekā trīs miljardus mārciņu (2,66 miljardu latu) lielu kompensāciju.

Berezovskis apsūdzēja Abramoviču šantāžā, līguma laušanā un uzticības pārkāpšanā, vēsta LETA/AFP. Taču tiesnese Elizabete Glostere lēma par labu Abramovičam.

Pēc tiesas sprieduma Berezovskis, kurš pirms tam žurnālistiem bija teicis, ka ticot britu tiesu sistēmai, teica: “Esmu pilnīgi pārsteigts par to, kas te šodien notika, it īpaši tāpēc, ka tiesnese Glostere uzņēmusies atbildību pārrakstīt Krievijas vēsturi.”

Uz žurnālistu jautājumu, vai Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu būt laimīgs par šo Londonas tiesas spriedumu, Berezovskis teica, ka “dažbrīd man liekas, ka Putins pats šo spriedumu ir rakstījis”. Berezovskis arī nevarēja pateikt, vai spriedumu pārsūdzēs, vien piebilda: “Esmu absolūti šokēts… Bet dzīve ir dzīve…” – ziņo BBC.

Tiesas process šajā lietā sākās pērngada oktobrī. Abi oligarhi šajā tiesas procesā saskaņā ar neoficiālu informāciju iztērējuši jau 100 miljonus mārciņu, nolīgstot lielu skaitu advokātu.

Berezovskis Abramoviču apsūdzēja “nodevībā,” apgalvojot, ka viņš “piespiedis” Berezovski pārdot Krievijas naftas kompānijas “Sibņeft” akcijas par “nieka 1,3 miljardiem dolāru”, kā arī alumīnija uzņēmumu “RusAl” un “ORT” par krietni samazinātu summu. Berezovskis Abramovičam pārmeta, ka tas izmantojis situāciju, kad Berezovskis bija zaudējis Kremļa labvēlību, kā arī forsējis darījumus, kurus Berezovskis nav varējis ietekmēt, jo tobrīd jau atradies emigrācijā Londonā. 

Abramovičs šīs apsūdzības kategoriski noraidīja. Kā vēsta portāls “Newsru.com”, Berezovskis uz tiesas sēdi ieradies labā garastāvoklī, taču Abramovičs ne. Katru no strīdnieku pusēm tiesā pārstāvējuši “ap 20 juristu”.

Mediji arī vēsta, ka britu tiesai šajā prāvā nācies apgūt pirms tam nezināmu leksiku, piemēram, vārdu “kriša” (jumts – krievu val.). Šādu vārdu lietojis Abramovičs, tiesai skaidrojot, ka patiesībā Berezovskim nekad neesot piederējušas “Sibņetj” un “RusAl” daļas – Berezovskis šajā biznesā bijis tikai “jumts”, kas no uzņēmumiem regulāri saņēma iemaksas.

Abramovičam tiesai nācies sīki paskaidrot, ko nozīmē “jumts” jeb “kriša”. Miljonāra advokāts formulējis: “Jumts – tā ir saistību alternatīva sistēma, kas 90.gados Krievijā bija ierasta parādība. Tas nav ne līgums, ne pakalpojuma sniegšana uz vienošanās pamata, bet gan savstarpējās attiecības, kuras nevar pārtraukt bez nopietnām sekām.”

Lai arī abu miljonāru strīds attiecas uz Krievijas uzņēmumiem un biznesu, lieta tika skatīta Londonā tāpēc, ka Berezovskim Lielbritānija patvērumu devusi politisku iemeslu dēļ, savukārt Abramovičam Apvienotajā Karalistē pieder īpašumi, viņš dzīvo Londonā un tur maksā nodokļus, skaidro BBC.

 

Komentāri (54)

janazakovica 02.09.2012. 14.21

bij.luteranu eriks jekabsons jau sen kops vins kaa iekslietu ministrs izgaba berezovski no tp pasakuma-vina aresta rigas lidostaa..ir berezovska uzticamibas persona kopaa ar cecenu t.s. uznemejiem Latvijaa.. krievijaa hodorhovskis ari izmantoja cecenu pakalpojumus bet kremlim bija tuvaki ebreji kas stradaa bez cecenu asinainaa atbalsta..

+2
-1
Atbildēt

0

Sandris Maziks 03.09.2012. 11.21

Par Londonas tiesas procesu, raidijuma “sutj sobitij”
http://www.echo.msk.ru/programs/sut/

0
0
Atbildēt

0

gstrazds 31.08.2012. 17.15

Te ir raksta orģināls http://newsru.com/world/31aug2012/berezlost.html. Ir vērts pašā apakšā izlasīt veidu kā Berezovskis Abramovičam pavēstījis par tiesas procesa sākšanos. Miljards acīmredzot vēl nenozīmē cāļa smadzeņu apjoma palielināšanos.

+4
-4
Atbildēt

2

    dro > gstrazds 01.09.2012. 14.44

    Dāvids Vikmanis. Berezovskim cāļa smadzenes? Tu esi vairāk traumēts kā varēja domāt:) Berezovskis padomju laikā bija zin. doktors, līdz Putinam Kremlis dejoja pēc viņa stabules, ar putinu viņš pārrēķinājās, lai gan “močitj v sortjire” bija viņa scenārijs.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > gstrazds 01.09.2012. 17.15

    “Twitter: “Судья назвала Березовского “нечестным” и “невпечатляющим” свидетелем… Абрамович, напротив, “правдивый и в целом надежный свидетель”.
    ————————————-
    Tas, ka tā tiesnese tādās domās par Abramovicu, un domā, ka viņš ir ar kaut ko labāks par Berezovski, neliecina par sevišķu situācijas izpratni, un jau liek šaubīties par to spriedumu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu