Sīrijas vicepremjers pieļauj Asada atkāpšanos • IR.lv

Sīrijas vicepremjers pieļauj Asada atkāpšanos

7
Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atbalstītāji demonstrē Sidnejā Austrālijā. Foto: AFP/LETA

Tomēr Asada atkāpšanās nevar tikt izvirzīta par noteikumu jebkādu iespējamo sarunu sākšanai

Sīrijas premjerministra vietnieks Kadri Džamils otrdien pieļāva iespēju, ka prezidents Bašars al Asads varētu atkāpties no amata, panākot vienošanos par jau 17 mēnešus ilgā konflikta noregulējumu.

Šādu iespēju viņš pieļāva pēc sarunām ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un citām Maskavas amatpersonām, ziņo LETA/AFP.

Lai gan viņš pieļāva, ka prezidenta demisija varētu būt diskusiju objekts, Džamils tomēr noraidīja iespēju, ka Asada atkāpšanās tiktu izvirzīta par noteikumu jebkādu iespējamo sarunu sākšanai. “Kas attiecas uz viņa atkāpšanos, pašas atkāpšanās padarīšana par priekšnoteikumu dialogam nozīmē, ka jūs nekad nespēsiet panākt dialogu,” sacīja Džamils.

Tomēr viņš piebilda: “Sarunu gaitā jebkuras problēmas var tikt apspriestas. Mēs esam gatavi apspriest pat šo jautājumu.”

Tikmēr Sīrijas opozīcijas grupējumu koalīcija – Sīrijas Nacionālā padome (SNP) – otrdien pavēstīja, ka tā izvērtē pagaidu valdības veidošanas iespējamību. “Mēs pašlaik izvērtējam pagaidu valdības veidošanu,” pēc tikšanās ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu atzina SNP līderis Abdelbasets Sajda.

“Šim procesam vajag plašas konsultācijas. Mēs nedrīkstam virzīties pārāk strauji, taču Sīrijas Nacionālā padome centīsies to paveikt, cik drīz vien iespējams,” solīja Sajda.

Jautāts par iespējamību izveidot trimdas valdību, Sajda uzsvēra, ka opozīcijas prioritāte ir izveidot valdību Sīrijā.

 

Komentāri (7)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu