Hermanis Zalcburgas operas iestudējumu sasaista ar “Pussy Riot” • IR.lv

Hermanis Zalcburgas operas iestudējumu sasaista ar “Pussy Riot”

35
Alvis Hermanis. Foto: Kaspars Krafts, F64

Krievijas prezidenta padomnieks: tiesas spriedums bija kļūda

Latvijas režisors Alvis Hermanis, kurš pasaulslavenajā Zalcburgas (Austrija) operas festivālā šogad iestudējis Bernda Aloiza Cimmermana operu “Die Soldaten” (Karavīri), pirmdien Zalcburgā šā iestudējuma pirmizrādi sasaistījis ar krievu pankgrupu “Pussy Riot”, vēsta “europeonline-magazine.eu”. Savukārt Krievijas prezidenta cilvēktiesību aizstāvības padomes vadītājs Mihails Fedotovs nācis klajā ar “Pussy Riot” tiesas sprieduma kritiku.

Kā vēsta portāls “europeonline-magazine.eu”, Hermanis teicis, ka notikušajā ar Krievijas pankgrupu viņš saredz līdzību ar šīs operas stāstu. “Šīs trauslās sievietes ir cietušas no [politiskās] mašinērijas,” teica Hermanis. 

Hermanis portālam Diena.lv otrdien apliecinājis, ka operas pirmizrādi patiešām veltījis Krievijas pankgrupas “Pussy Riot” atbalstam. “Jā, tā ir patiesība. Šo pirmizrādi veltīju “Pussy Riot” atbalstam,” teica Hermanis.

Cimmermana antimilitārās operas pirmizrāde ar lieliem panākumiem notika pirmdienas vakarā.

Arī vairāku Latgales mūzikas grupu pārstāvji otrdien izplatījuši paziņojumu, kurā grupas “Pussy Riot” pārstāvēm piemēroto divu gadu cietumsodu novērtējuši kā neadekvāti bargu. “Mēs, Latgales mūzikas grupas – “Dabasu Durovys”, “Bez PVN”, “Likteneigais pagrīzīņs iz Vainovu”, “Inde Indive”, “D-Light”, “New Buzz”, “Green Novice”, “Laimas Muzykanti” -, uzskatām, ka divu gadu cietumsods grupai “Pussy Riot” ir par bargu un nav adekvāts pārkāpumam. Grupa “Pussy Riot”, pēc mūsu domām, par savu protestu saņem nevis taisnīgu tiesu, bet gan politisku izrēķināšanos,” teikts paziņojumā.

Tikmēr Krievijas prezidenta cilvēktiesību aizstāvības padomes vadītājs Mihails Fedotovs nācis klajā ar “Pussy Riot” tiesas sprieduma kritiku. Sarunā ar aģentūru “Interfaks” viņš teicis, ka spriedums “būs uzskatāms kā tiesas kļūda”. Vienlaikus viņš pauda cerību, ka šī “kļūda” tiks labota augstākajā instancē.

Fedotovs izteicies, ka pat pēc XIX gadsimta likumiem šis tiesas spriedums būtu pārāk bargs. Viņu kā juristu apmierinātu vienīgi attaisnojošs spriedums, raksta “Lenta.ru”.

Kā zināms, Fedotovs ieņem pietiekami augstu amatu Krievijas prezidenta hierarhijā – viņš ir prezidenta padomnieks. Šo amatu viņš ieņem kopš 2010.gada.

Jau ziņots, ka Maskavas tiesa 17.augustā atzina pankgrupas “Pussy Riot” dalībnieču vainu huligānismā, piespriežot viņām divu gadu cietumsodu. Nadežda Tolokoņņikova, Marija Aļohina un Jekaterina Samuceviča tika notiesātas par akciju, kas 21.februārī tika sarīkota Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē.

Pirmdien tapa zināms, ka notiesātās sievietes nelūgs prezidentam Vladimiram Putinam apžēlošanu. Taču pankgrupas dalībnieču aizstāvības komanda plāno iesniegt apelācijas prasību, tiklīdz saņems sprieduma kopiju.

Pankgrupas dalībniecēm piespriestais sods izpelnījās asu starptautiskās sabiedrības kritiku.

Tikmēr Krievijas mediji raksta, ka varas iestādes turpina “raganu medības”, tagad meklējot pārējās grupas dalībnieces, par kurām tiesas procesa laikā nelikās ne zinis.

 

Komentāri (35)

dro 21.08.2012. 11.02

Malacis!

+14
-4
Atbildēt

1

dro 21.08.2012. 11.35

Haris. Kas par loģiku: Hermanis konjunktūrists, lai dzīvo Prāta Vētras koncertturneja Krievijā! Vai tiešām tik grūti atdaīt Pussy Riot akciju baznīcā, kura pārvērsta par tirdzniecības namu, ar tās panākto efektu un neadekvāto sodu?

+13
-4
Atbildēt

0

dro 21.08.2012. 12.43

Haris. Ir jau Hermanim arī nepārdomāti izteikumi, bet viņš nelien uz vēdera, lai izlūgtos naudu teātrim.

+10
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu