Zatleru izgāž, par Saeimas priekšsēdētāju virzīs Āboltiņu • IR.lv

Zatleru izgāž, par Saeimas priekšsēdētāju virzīs Āboltiņu

141

Saeimas vadības vēlēšanās izsludināts pārtraukums līdz otrdienas rītam; kandidāti varētu būt Klementjevs un Āboltiņa

Zatlera Reformu partijas (ZRP) frakcija pirmdien nolēmusi Saeimas priekšsēdētāja amatam virzīt pašreizējo parlamenta spīkeri un “Vienotības” līderi Solvitu Āboltiņu, aģentūrai LETA pastāstīja ZRP pārstāve Daiga Holma.

Holma norādīja, ka visi ZRP deputāti apņēmušies atbalstīt viņas kandidatūru un savus solījumus pildīšot.

ZRP gan vēl neesot par šo lēmumu informējusi pašu Āboltiņu, tāpēc pagaidām nav zināms, vai viņa rīt piekritīs kandidēšanai uz šo amatu.

Jau ziņots, ka arī otrajā vēlēšanu kārtā eksprezidentu Valdi Zatleru (Zatlera Reformu partija) neievēlēja par 11.Saeimas priekšsēdētāju.

Par Zatleru balsoja 45 deputāti, pret bija 51 deputāts, bet četras vēlēšanu zīmes bija nederīgas, vēlēšanu rezultātus no Saeimas tribīnes paziņoja balsu skaitīšanas komisijas pārstāvis Ingmārs Līdaka.

Līdz ar to no jauna jāizvirza kandidāti, tostarp iespējams izvirzīt arī to pašu kandidatūru, kuru neievēlēja pirmajās vēlēšanās. Zatlers vēlreiz uz šo amatu nekandidēs.

Tikmēr Saskaņas centrs Saeimas spīkera amatam izvirzījis Andreju Klementjevu.

Tā kā 11.Saeimai pirmajā darba dienā neizdevās ievēlēt Saeimas priekšsēdētāju un prezidiju, Saeimas sēdē izsludināts pārtraukums līdz otrdienas rītam.

Saeimas sēde otrdien atsāksies pulksten 9, un tad atkal jaunie parlamentārieši mēģinās ievēlēt Saeimas spīkeru, pēc tam sekos Saeimas prezidija vēlēšanas.

Jau ziņots, ka Zatlers nesaņēma 11.Saeimas deputātu vairākuma atbalstu Saeimas priekšsēdētāja amatam pirmajā kārtā – par viņu balsoja 46 deputāti, pret – 49, pieci biļeteni atzīti par nederīgiem.

Divi balsojumi, kuros Zatlers netika ievēlēts Saeimas priekšsēdētāja amatā, bija tests tiesiskuma koalīcijas stabilitātei, Latvijas Televīzijai sacīja Zatlers.

Zatlers pēc sev nelabvēlīgā balsojuma uzsvēra, ka problēmas ir pašā tiesiskajā koalīcijā un “tas bija tests, cik stabila šī koalīcija varētu būt”, ziņo LETA.

Te nevar vainot oligarhu interešu grupas, te nevar vainot balsu darījumu, tas noticis tiesiskās koalīcijas iekšienē. Šis tests ir noticis un rezultāts ir tāds, kāds ir, norādīja Zatlers un apstiprināja, ka viņa partija kandidātus Saeimas spīkera amatam nevirzīs.

Savukārt apvienības “Saskaņas centrs” līderis un Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs uzskata, ka neveiksmīgie mēģinājumi ievēlēt Saeimas priekšsēdētāju liecina, ka jaunas Valda Dombrovska valdības koalīcijas nav, tāpēc Valsts prezidentam Andrim Bērziņam tās veidošanu ir jāuztic SC. “Ir skaidri redzams, ka nekādas koalīcijas nav,” uzsvēra Ušakovs.

Jaunās koalīcijas veidošanas sarunas uzņemtos Ušakovs un SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. 

“Vienotība”, Zatlera Reformu partija (ZRP), Nacionālā apvienība un ZRP pametušie seši deputāti bija vienojušies Saeimas spīkera amatam virzīt ZRP līderi eksprezidentu Valdi Zatleru, pirmdien pavēstīja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Iesniegumu Saeimai par Zatlera izvirzīšanu Saeimas priekšsēdētāja amatam parakstījuši Valdis Dombrovskis, Dzintars Zaķis, Inese Lībiņa-Egnere, Klāvs Olšteins un Einārs Cilinskis.

Jau ziņots, ka svētdien par izstāšanos no ZRP paziņoja seši jaunie deputāti, līdz ar to ZRP frakcijai Saeimā paliek vien 16 mandātu. Pēc šā lēmuma bija neskaidrs koalīcijas liktenis, jo iepriekš tika panākta vienošanās par koalīcijas izveidi starp “Vienotību”, ZRP un Nacionālo apvienību. Šādai koalīcijai Saeimā būtu 56 balsis.

 

Komentāri (141)

Ligiña Doniña 17.10.2011. 21.05

Par Zatleru nenobalsoja paši ZRP locekļi un ne jau tie 6. Skaidri zinu, ka Zatleram nav atbalsta paša partijā, tur arī visam aug kājas!
Zatlera ideāliem ātri tika piekārtas shēmas īstā politiskā tirgus garā. Smadzenes tiek pūderētas kapitāli, jo visa reālā vara ir partijas dibinātāju un dažu shēmotāju rokās. Viņu vārdi jau tika nosaukti. Lielais lempis dzīvo kā ar spaini galvā, kura iekšpusē ielīmēts spogulis. Nožēlojami, traģiski un skumji.

+16
0
Atbildēt

0

Edzs 17.10.2011. 15.45

yyess!! Zatlers nav ievelets.
cik stulbi ka tapec bus vel viens meghinajums sistema iebidit to pashu trojanu.
ka bernudarza, tie berni kas atsakas est putrinju tiek bazti ar sejam shkjivjos kamer to aped.
pie normaliem cilvekiem otraja balsojuma butu vel vairak pret balsotaju.
ir vajadzigs cits kandidats, manis pec lai ta ir Aboltinja, vinja ir apliecinajusi ka doma un rikojas valstiski un ir spejiga nolikt mala personiskas ambicijas.
Zatleram ir janoliek mandats.

+23
-9
Atbildēt

22

    austrisv > Edzs 17.10.2011. 18.05

    Tante Sidra!
    N u nevajag tā, jo Vienotībai jau ir premjera kandidāts Dombrovskis, tāpēc arī nebūs Āboltiņa. diezin vai tauta to saprastu! bez tam domātu, ka tīšuprāt V ir izgāzusi zatleru, lai Āboltiņai tiktu ta skrēsls. Domāju, ka Āboltiņa ir tomēr piezemējusies!

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Edzs > Edzs 17.10.2011. 17.54

    lno _…Āboltiņu, Āboltiņu, gribam tikai viņu:)_
    ~~~
    Aboltinju, Aboltinju,
    Gribam vinju, tikai vinju..
    – jaa, tas der. nomierinaji varbut ta tiesham ir kada afigeni gudra spele, kautkas lidzigs shaham, – pareiza pauze panjemta pareiza laika, jo lielaki meistari jo iztur lielaku pauzi. ceru ka visi dabiska celja vienosies par Aboltinju kad apjautis ka nav neka labaka.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > Edzs 17.10.2011. 17.26

    nupat piesledzos TV translacijai no Saeimas, spikera amatam tiek izvirzits balsojumam Klementjevs.
    nekadi nesaprotu, – kapec neviens nevirza Aboltinju kas labi tika gala ar saviem pienakumiem?

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    reksa > Edzs 17.10.2011. 20.28

    Pilnīgi piekrītu Tantei Sidrai – Zatleram ir jānoliek mandāts. Bet viņš ir pārāk gļēvs un ir pārāk augstās domās par sevi. Tā jau ir ar tām zoodārza niecībām…

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > Edzs 17.10.2011. 17.32

    …lno…es neapgalvoju…es ironizēju!…smaidiņš takš teksta beigās pievienots!…:))

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > Edzs 17.10.2011. 17.59

    Sidra … Zatleram ir janoliek mandats.
    ——————————————————-

    Tu šon tāda dusmīga ? :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > Edzs 17.10.2011. 17.32

    lno _…Nevarot izslēgt, ka arī starp “Vienotības” deputātiem bija cilvēki, kas balsoja pret Zatleru, atzina Dombrovskis, vairākkārt uzsverot, ka “es šobrīd ne par ko neesmu pārliecināts” Delfi…_
    ~~~~~~~~~~~~~
    OK, ari ta vareja but, bet kapec ari no Dombrovska shads visparinajums, shis bija ipashs gadijums, te notika izrekhinashanas ar nepatikamu un amatam morali neatbilstoshu personu.
    vinji visi ir parstradajushies, tas ir acimredzams fakts.
    kapec netiek virzita Aboltinja? – to es nesaprotu.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > Edzs 17.10.2011. 15.59

    tas tak bus pilnigs vaks ja pec visa notikusha shis “kas es esmu” visa iespejama uzmetejs sedes svaigs troniti un klapes ar amurinju ..ordnung..,..ordnung..,

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    Edzs > Edzs 17.10.2011. 18.27

    ARTs – jaa, taa tas ir.:)
    Bet – varbut ta ir ka tu saki, 2 smagie kresli V nepienakas. tad nevajag Aboltinju, var bez ta iztikt.
    mani baigi kaitina kautkadi cilveku fantazijas raditi talejoshi visparinajumi – ..slikts sakums..,..balsojumi liecina ka koalicija nevares sastradaties…, tagad tam klat vel no TV Madaras Licites naca – …ja Saeimas spikers no citas partijas tad ir jamaina koalicijas modelis…..
    ta darboties ir tikpat produktivi ka apmeram nedelju krieviem vaicat – ..vai jus iziesiet ielas… tfu, nevienam nav aizliegts iet uz ielas, lai iet uz veselibu, mes paskatisimies. shis protams nav vienigais piemers kur fantazijas raditi domu teli liek virinat mutes nevieta un nelaika.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > Edzs 17.10.2011. 16.47

    Zatlers TV vaicats par saviem iespaidiem izteicas ka shis balsojums ir slikta zime visas toposhas koalicijas turpmakam darbam.
    absoluti garam shads visparinajums, atkal apzinati meli, vinsh atteicas atzit ka tas varetu but protesta balsojums pret vinja niecigo personu.
    koalicija stradas saskanjoti kad no ZRP atdalisies nakoshie 14 deputati, kamer tas nav noticis tas darbu centisies sabotet vinja uzticibas personas.
    bet ari tas nebus nekas jauns, darbs kopa ar ZZS jau ir piedzivots.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    Edzs > Edzs 17.10.2011. 17.15

    zanE …
    tad koalīcijai bija jābūt 56 balsīm,nobalsoja 45…starpība – 11
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    no Zatlera neatkarigie lai nonjemtu spekulacijas uzradija savas par balsis fotografetas ar mobiliem telefoniem abos balsojumos.
    pret savu paridaritaju aizklati ir balsojushi 11 no Zatlera joprojam formali atkarigie, to var saprast, ne visi var but varonji, ilgstoshi ierobezhota telpa turetiem pret savu izmantotaju attistas specifiskas jutas ko sauc par Stokholmas sindromu.
    vinjus vajag iedroshinat, vinji ir to pelnijushi, un – Zatlers ar Skrudzhu vares nolikt mandatus vai pievienoties SC.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Edzs 17.10.2011. 16.08

    ..atver acis
    _________________________
    atbrīvuojies nuo Zatlera!

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > Edzs 17.10.2011. 21.39

    Tante Sidra!
    Pilnīgi piekrītu, jo ta’žurnālistu pārliekā uzmanība tam Sc tiešām ir vienkārši pretīga. Ak, dievs, kā tik nabagus neatstāj ārpus valdības un sabraukuši piketētāji no visas Latvijas utt! it kā nezinātu, ka viss tas tiek organizēts no austrumiem.
    Tiešām jau piegriezies.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Edzs 17.10.2011. 17.15

    zanE. No šīs svētās trīsvienības neviens nav svēts. Pret varēja balsot gan V, gan NA. Dombrovskis atzinis, ka mazinoties pārliecība par to, ka viņš kā premjers varētu vadīt šādu valdību. Nevarot izslēgt, ka arī starp “Vienotības” deputātiem bija cilvēki, kas balsoja pret Zatleru, atzina Dombrovskis, vairākkārt uzsverot, ka “es šobrīd ne par ko neesmu pārliecināts”. Delfi.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Edzs 17.10.2011. 16.00

    Zatleram ir janoliek mandats
    ________________________________
    un jādodas Krištopāna pēdās.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > Edzs 17.10.2011. 16.55

    …jau iepriekš tika minēts, ka ZRP varētu pamest 11 tās deputāti…ja skatāmies uz šodienas balsojumu,tad koalīcijai bija jābūt 56 balsīm,nobalsoja 45…starpība – 11… hmmm…:))

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Edzs 17.10.2011. 16.10

    prasta tautu meita?..
    _______________________________
    smalka- no Maskavas.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Edzs 17.10.2011. 17.47

    TanteSidra… kapec netiek virzita Aboltinja?
    ______________
    Visam savs laiks. V jau pāris pudu sāli noēdusi saeimā un ar ādu jūt, kurā brīdī kuru virzīt. Vienosies ar Lembergu vai Ušakovu, un zāle skandēs kā hokejspēlē: Āboltiņu, Āboltiņu, gribam tikai viņu:)

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Edzs 17.10.2011. 16.07

    …prasta tautu meita?…

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Edzs 17.10.2011. 15.50

    TanteSidra. Man jau arī nav iebildumu pret Āboltiņu priekšsēdētājas amatā, bet kā ar viņas ambīcijām radīs laiks:)

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > Edzs 17.10.2011. 16.30

    Loreta. Vai tad tieši no mītiņa, ka tik kareivīga? S dņom pobedi?:))

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > Edzs 17.10.2011. 16.13

    >Loreta, “izmāzēt”, būtu krievu “mazaķ” un “izsmērēt” , krustojums ?? Jeb SC jaunvārds?

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 17.10.2011. 15.54

Ha, ha! Tas ir jauki, ka kangars no zoodārza netika pie kārotā amata! Viņu uzmeta tāpat, ka viņs uzmeta savus vēlētājus un daļu savas partijas biedru, sākot brāļoties ar SC. Cerams, ka arī otrajā piegājienā paliks ar garu degunu! Kangarus un nodevējus neviens nemīl – ne savējie, ne svešie!

+19
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu