Apstiprina 11.Saeimas deputātu pilnvaras • IR.lv

Apstiprina 11.Saeimas deputātu pilnvaras

14

Vairākiem deputātiem svinīgo solījumu bija jāatkārto misēkļu dēļ

11.Saeimas deputāti pirmdien nodeva svinīgo solījumu, apliecinot savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Pēc svinīgā solījuma došanas deputāti balsojumā arī apstiprināja 11.Saeimas deputātu pilnvaras.

11.Saeimas deputāts Jānis Ādamsons (SC) un Jānis Dombrava (Nacionālā apvienība) pirmdien pirmajā sēdē neprecīzi deva deputāta svinīgo solījumu, tādēļ viņiem tas bija jāatkārto. Arī vairākiem citiem deputātiem misējās un zvērests bija jānodod vēlreiz, ziņo BNS.

Uz pirmo Saeimas sēdi ieradušies visi simts jaunievēlētie parlamenta deputāti. Visiem deputātiem solījumā jāsaka šāds teksts: “Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.”

Katrs jaunievēlētais deputāts solījumu apliecināja ar parakstu.

Taču dažiem deputātiem misējās ar solījuma došanu. Visvairāk solījumu atkārtoja SC deputāts Ivars Zariņš, kurš bija viens no nedaudzajiem, kas runāja no galvas. Viņš katru reizi sajauca vārdu secību, pēc četriem aizrādījumiem Zariņš pameta tribīni un devās parakstīties, taču Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa uzsvēra, ka viņš nav nodevis deputāta zvērestu, tādēļ viņš atgriezās tribīnē un solījumu deva pareizi. Kolēģi to sveica ar aplausiem.

Savukārt Zatlera Reformu partijas (ZRP) pārstāvjiem Gunāram Igaunim un Jurim Viļumam solījums bija jāatkārto, jo pirmajā reizē to nodeva latgaļu valodā, bet zvērests jālasa valsts valodā, kas ir latviešu valoda. Viļums arī pēc Āboltiņas aizrādījuma vēlreiz nolasīja solījumu latgaļu valodā, taču trešo reizi tomēr solījums tika teikts valsts valodā.

Gan Ādamsons, gan Dombrava, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, nedeva solījumu “Latvijas tautas priekšā”.

Pirmās sēdes priekšvakarā, svētdienas pēcpusdienā, no Zatlera Reforma partijas (ZRP) ievēlētie seši deputāti paziņoja, ka no partijas izstājas. Viņi Saeimā varētu darboties kā pie frakcijām nepiederoši deputāti.

Pirmajā 11.Saeimas sēdē parlamentāriešus uzrunāja Valsts prezidents Andris Bērziņš. Viņš uzsvēra, ka pašlaik Latvija tiek starptautiski vērtēta kā veiksmes stāsts un tikai no pašu rīcības atkarīgs, vai sasniegto nepazaudēsim. “Mums nav laika spēlēt spēlītes, mums ir jādara darbs,” sacīja prezidents, aicinot deputātus būt atbildīgiem, jo cilvēki ir noguruši no neprognozējamas politikas. Sēdi atklāja un līdz 11.Saeimas spīkera ievēlēšanai to vadīja 10.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (“Vienotība”).

11.Saeimas pirmajā sēdē apstiprināja balsu skaitītājus, kā arī pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju, kurai būs jāsagatavo ziņojums Saeimai par deputātu pilnvaru apstiprināšanu. Pēc komisijas ziņojuma visiem ievēlētajiem deputātiem jādod svinīgais solījums.

Parasti jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē ievēlē Saeimas prezidiju – Saeimas priekšsēdētāju, divus viņa biedrus, sekretāru un viņa biedru. Par tiem balso aizklāti ar vēlēšanu zīmēm.

Visvairāk jaunā sasaukuma parlamentā mandātu ir “Saskaņas centram” – 31, ZRP, kas tika izveidota īsi pirms ārkārtas vēlēšanām, bija 22 mandāti, bet tagad seši deputāti to atstājuši, “Vienotība” Saeimā būs pārstāvēta ar 20 deputātiem, Nacionālā apvienība “”Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” būs pārstāvēta ar 14 deputātiem, bet Zaļo un Zemnieku savienībai būs 13 vietu.

63 no jaunās Saeimas deputātiem strādā vai ir strādājuši arī 10.Saeimā, savukārt 34 deputātiem šī būs pirmā pieredze Saeimas darbā. Vēl trim no 11.Saeimā ievēlētajiem deputātiem ir parlamentārā darba pieredze 7.Saeimas sasaukumā, informēja Saeimas Preses centrā.

Taču šī statistika varētu mainīties, jo līdz ar valdības apstiprināšanu deputāta mandātu varētu iegūt tie kandidāti, kas vēlēšanās palikuši pirmie aiz svītras.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem no “Saskaņas centra” 11.Saeimā ievēlēti septiņi jauni deputāti – Irina Cvetkova, Andrejs Elksniņš, Marjana Ivanova-Jevsejeva, Jeļena Lazareva, Sergejs Potapkins, Vladimirs Reskājs un Ivars Zariņš.

No “Saskaņas centra” deputātu mandātus iegūst 24 deputāti, kas strādājuši 10.Saeimā – Jānis Ādamsons, Valērijs Agešins, Boriss Cilevičs, Sergejs Dolgopolovs, Aleksandrs Jakimovs, Viktors Jakovļevs, Nikolajs Kabanovs, Andrejs Klementjevs, Ivans Klementjevs, Igors Meļņikovs, Sergejs Mirskis, Vladimirs Nikonovs, Ņikita Ņikiforovs, Vitālijs Orlovs, Igors Pimenovs, Ivans Ribakovs, Dmitrijs Rodionovs, Artūrs Rubiks, Raimonds Rubiks, Aleksandrs Sakovskis, Jānis Tutins, Jānis Urbanovičs, Mihails Zemļinskis un Igors Zujevs.

ZRP jaunajā Saeimā būs 16 deputātu – Guntars Bilsēns, Inita Bišofa, Inga Bite, Edmunds Demiters, Vjačeslavs Dombrovskis, Kārlis Eņģelis, Gunārs Igaunis, Zanda Kalniņa-Lukaševica, Valdis Liepiņš, Inese Lībiņa-Egnere, Jānis Ozoliņš, Romualds Ražuks, Edmunds Sprūdžs, Inga Vanaga, Juris Viļums un Valdis Zatlers.

Saeimā no ZRP saraksta ievēlēti, bet jau izstājušies no partijas – Klāvs Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs. Olšteins ir strādājis 10.Saeimā, bet Ražuks ir bijis 7.Saeimas deputāts.

20 mandātus Saeimā ieguvusi partija “Vienotība”. Šī būs pirmā parlamentārā darba pieredze Andrejam Judinam, savukārt Jānis Lāčplēsis ir strādājis 7.Saeimā. Jaunajā parlamentā būs pārstāvēti jau 10.Saeimā ievēlētie deputāti – Dzintars Ābiķis, Solvita Āboltiņa, Andris Buiķis, Ilma Čepāne, Valdis Dombrovskis, Ina Druviete, Ojārs Ēriks Kalniņš, Janīna Kursīte-Pakule, Ainars Latkovskis, Atis Lejiņš, Aleksejs Loskutovs, Artis Pabriks, Jānis Reirs, Inguna Rībena, Edvards Smiltēns, Andris Vilks, Ilze Viņķele un Dzintars Zaķis.

Nacionālā apvienība būs pārstāvēta ar 14 deputātiem. Seši no tiem nav bijuši Saeimas deputāti – Kārlis Krēsliņš, Ilmārs Latkovskis, Ināra Mūrniece, Romāns Naudiņš, Vineta Poriņa un Dāvis Stalts. Iepriekš 10.Saeimas deputāta mandātu ieguvuši Gaidis Bērziņš, Einārs Cilinskis, Jānis Dombrava, Raivis Dzintars, Inese Laizāne, Imants Parādnieks un Dzintars Rasnačs, bet Dzintars Kudums ir bijis 7.Saeimas deputāts.

Savukārt Zaļo un Zemnieku savienība ieguvusi 13 deputātu mandātus. Tos ieguvuši kandidāti ar iepriekšēju pieredzi parlamentārajā darbā– Uldis Augulis, Aija Barča, Andris Bērziņš, Augusts Brigmanis, Jānis Dūklavs, Rihards Eigims, Iveta Grigule, Jānis Klaužs, Ingmārs Līdaka, Dana Reizniece-Ozola, Kārlis Seržants, Raimonds Vējonis un Jānis Vucāns.

11.Saeima ir ievēlēta ārkārtas vēlēšanās, kad 23.jūlijā vēlētāji referendumā atbalstīja toreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinājumu atlaist 10.Saeimu, kas bija ievēlēta tikai pirms nepilna gada.

“Ar savu lēmumu gribu vienreiz par visām reizēm pielikt punktu šauru personu patvaļai,” ierosinājumu pamatoja Zatlers. Par spīti tam, ka 10.Saeimā bija ievēlēti vairāk nekā 60% jaunu seju, galvenais uzdevums, viņaprāt nebija izpildīts – “atmest niķus un stiķus, kas veidoja plaisu starp sabiedrību un varu”. Viens no pamatojumiem rosināt 10.Saeimas atlaišanu bija arī negatīvais balsojums Saeimā atļaut tiesībsargājošajām iestādēm veikt kratīšanu deputāta Aināra Šlesera (LPP/LC) dzīvesvietā.

Komentāri (14)

Ieva 17.10.2011. 10.37

Tauta ar prieku nobalso par Saeimas atlaišanu, ko paši ievēļējuši astoņu mēnešus iepriekš. Tauta ievēl tos, pret ko pati cīnījās 20 gadus atpakaļ. Tauta dod mandātu tam, kas pēc tam izrādās Kangars un puskoka lēciens.
Kas ir ļaunuma sakne? 10.Saeimas deputāti? 11.? Politiķi?

Ļaunuma sakne ir alkatība. Lai man Valsts dod, lai man Valsts , sabiedrība, politiķi, deputāti, pašvaldība dod! Man pienākas! UN piedraud- ja nedosiet , braukšu prom! Gudrākie saka – MUMS (bet domā man) jābūt vairāk, mūs visvairāk apbižo, mums jāpalielina – pensijas,algas,pabalsti, finansējums, fondi…

Kurš gan saka – vairāk jāstrādā, jādarbojas ražīgāk, par daudz slinkoju, noblēdu nodokļus, strādāju bez papīriem, saņemu naudu aploksnē, atpērkos no policistiem un ierēdņiem. Tas mums ir normāli. Aptauja rāda, ka lielākā daļa (!) iedzīvotāju atbalsta nodokļu nemaksāšanu…

Saeima, deputāti un politiķi ir tikai mūsu spogulis, kamēr gribēsim saņemt to, ko neesam, negribam, nemākam nopelnīt,kamēr slinkojam, neesam lojāli pret valsti, tikmēr šis cirks turpināsies…

+5
0
Atbildēt

0

dro 17.10.2011. 09.13

Deputāti atnākusi ar karotēm, bet šito skādi – sile sasista. Iesāka Vienotība pēc 10. saeimas vēlēšanam, Zatleram vēl nav izdevies pielikt punktu. Seriāls Kurš stulbāks, kurš trakāks, kurš iedomīgāks turpinās. Skatīsimies, vai jaunie strēbēji arī nav pelnījuši priekšlaicīgu atpūtu:)

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu