Latvijā plāno atgriezties neliela daļa aizbraucēju • IR.lv

Latvijā plāno atgriezties neliela daļa aizbraucēju

23
Pasažieri Rīgas lidostā. Foto: Raitis Plauks, F64

Aptaujātie uzskata, ka korumpētība Latvijā ir augstāka nekā viņu pašreizējā mītnes valstī

Tikai piektā daļa ārvalstīs dzīvojošie latvieši ir izlēmuši, ka kādreiz atgriezīsies un aptuveni tikpat daudz (19%) pauduši viedokli, ka nevēlētos pārcelties uz dzīvi Latvijā, liecina „VisiDati.lv” veiktā aptauja ārvalstīs dzīvojošo latviešu vidū. Mazāk nekā puse aptaujāto (42%) vēlētos, bet nav pārliecināti vai kādreiz tiešām pārcelsies atpakaļ.

Svarīgākais iemesls kādēļ atgriezties, ir Latvijā palikušie ģimenes locekļi un draugi. Vairumam aptaujāto (82%) Latvijā dzīvo kāds no ģimenes locekļiem. Svarīgs faktors ir arī ārvalstīs nodzīvotais laika periods. Lielākā daļa no tiem, kas plāno atgriezties uz dzīvi dzimtenē, ārvalstīs mitinās salīdzinoši īsāku laiku – līdz diviem gadiem.

Svarīgākie iemesli kādēļ neatgriezties uz dzīvi Latvijā ir labāka ekonomiskā labklājība mītnes valstī, iespēja vairāk nopelnīt un aptuveni puse no respondentiem jau ir nodibinājuši ģimeni un iedzīvojušies ārvalstīs. Lielākai daļai ārvalstīs dzīvojošiem latviešiem izdodas veidot uzkrājumus, 46% aptaujāto ir kredīts (60% no tiem maksā Latvijā izsniegtu kredītu).

Papildus ekonomiskajai situācijai būtisks iemesls neatgriezties ir valdības darbība. Liels aptaujāto skaits (72%) uzskata, ka korumpētība Latvijā ir augstāka nekā viņu pašreizējā mītnes valstī.

Bieži izskanējušais viedoklis par to, ka aizbraucēji pārsvarā strādā lauku un fiziskos darbus, nav pilnībā precīzs. Kā liecina veiktā aptauja, aptuveni 40% ārvalstīs dzīvojošie latvieši strādā fizisku darbu, bet pārējo vidū ir daudzi kvalificēti darbinieki: 7% aptaujāto ir vadītāji kādā uzņēmumā ar vismaz vienu padoto un katrs piektais strādā algotu, intelektuālo darbu.

Kā liecina aptaujas dati, gandrīz puse aptaujāto no Latvijas izbraukuši pēdējo trīs gadu laikā. Ārvalstīs dzīvojošie latvieši aktīvi seko līdzi notikumiem Latvijā – vairāk nekā puse lasa Latvijas ziņas katru dienu. Lielākā daļa (80%) apciemo Latviju vismaz reizi gadā. Aptuveni trešdaļa atzīst, ka no apkārtējiem dažreiz jūt nosodījumu par to, ka pametuši Latviju. Visvairāk nosodījumu jutuši no Latvijā dzīvojošiem.

Aptauju veica pētījumu kompānija „SolidData” portālā „visidati.lv” no 12. līdz 16.septembrim. Aptaujā piedalījās 843 ārvalstīs dzīvojošie latvieši. Visvairāk aptaujāto dzīvo Apvienotajā Karalistē (39%), Īrijā (14%), ASV (14%), Skandināvijas valstīs (16%).

 

 

Komentāri (23)

Ilziiiic 26.09.2011. 15.50

domāju, ka šī statistika momentā mainīsies, tiklīdz mainīsies politiskā un ekonomiskā situācija Latvijā. Laika jautājums. Gan jau uz sentimentu pavilksies daudzi, ja vien darbu varēs atrast vai uzņēmumu izveidot būs gana drosmīgi.

Man bija visnotaļ aizraujoša diskusija ar aizbraukušajiem portālā Satori (sorr, par atsauci uz citu portālu) ar segvārdu Raugi. Aizbraucējiem šo diskusiju patiesi iesaku:

http://www.satori.lv/3802/komentari

+6
-1
Atbildēt

4

    dzintarz > Ilziiiic 26.09.2011. 21.33

    Malējais domāju, ka šī statistika momentā mainīsies, tiklīdz mainīsies politiskā un ekonomiskā situācija
    ===================
    Situāciju maina malējie uzbrucēji. Bet tādu Latvijai nav.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Dmitry > Ilziiiic 27.09.2011. 06.31

    paldies. labs raksts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > Ilziiiic 26.09.2011. 20.49

    to nulle
    kad viņu vietā visu izdarīs – tad atgriezīsies…
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Manaa vietaa nevienam nekas NAV JAADARA.
    Tie, kuri visus shos gadus balsoja par oligathu partijaam, kaa ZZS, PLL, TP, pashlaik saak pamazaam mainiit savu domaashanu (veeleeshanu rez.).

    Diemzjeel shiem ljadiim veel pirms dazjiem gadiem pat kjiegelja smagums sejaa nepaliidzeetu mainiit verga domaashanu. Bet ko tad man – briivajam, dariit ar taadiem…dziedaat liidz preteeji savai sirdsapzinjai?! izniekot 20 labaakos, produktiivaakos dziives gadus un pat nespeet nopelniit pieklaajiigu pensiju?! vai vnk ljaut vinjiem maaciities no savaam kljuudaam, dodoties prom…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > Ilziiiic 26.09.2011. 16.25

    -> nulle

    nu bet protams, ka tā. tomēr nav jēgas turēt ļaunu prātu, jāpieņem realitāti un jācer, ka briestošā globālās ekonomiskās krīzes otrā fāze neparaus mūs vēl zemāk. šobrīd mazliet jau esam apsisti un raupjāki, tomēr ne pārāk gatavi jauniem pārbaudījumiem.
    mums vēl priekšā ne viens vien pārbaudījums, tomēr jācer uz labu iznākumu.
    galvenais ir nepazaudēt savu valsti. viss cits nāks ar pacietību.
    pacietība mūsu laikmetam vairs nepiemīt.

    latvieši ir stipri – ko tikai nav pārdzīvojuši cauri gadu simtiem.
    vai nu globalizācija un multikulturālisms mūs piebeigs….

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

janazakovica 26.09.2011. 15.45

nevajag murgot..daudzas valstis gajusas cauri ek.grutibam..ka klasisks piemers ir irija..kur izbrauca uz pelnu 70 proc.un 97% atgriezas..ar naudu jaunam prasmeem un iemanaam un strauji pacela savu valsti..ne butu mums savu noziedznieku-parex parnemeju valsts izzadzeju..valts ekonomika butu pilnigi citaa stavoklii.igaunija ka paraugs./

+5
-2
Atbildēt

0

kateee88 27.09.2011. 00.19

Steidzami pie psihiatra!

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu