Saskaņa rasismā • IR.lv

Saskaņa rasismā

168
Jānis Ādamsons. Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Pauls Raudseps

Vai “Saskaņas centrs” satuvinās ar Kukluksklanu?

Tās trešais numurs Vidzemē Jānis Ādamsons pagājušajā piektdienā LTV 7.kanālā izpaudās gana tieši: “Es vienmēr esmu uzskatījis, ka ar baltās rases pārstāvjiem mēs kopējo kaut kādu viedokli vienmēr atradīsim. Mums ir kaut kur līdzīga mentalitāte, var būt dažādi uzskati, bet mums apmēram tā vērtību skala ir vienāda. Sabrauks šeit musulmaņi, jā, es nezinu, ko mēs šeit darīsim…”

Šādus izteikumus grūti dēvēt citādi kā par rasistiskiem, respektīvi, par tādiem, kuri šķiro cilvēkus pēc viņu ādas krāsas. No vienas puses “baltie” cilvēki, no otras – “musulmaņi”, tātad visdrīzāk “brūnie” arābi. Vai partijai, kura savulaik ietilpa apvienībā “Par cilvēka tiesībām” – kuras nosaukums aicina dažādas izcelsmes cilvēkus dzīvot savstarpējā harmonijā un kuras biedri uzskata par goda lietu stāties ceļā fašismam un hitlerismam, kas padarīja rasismu par valsts pamatideoloģiju, – vai šādai partijai Ādamsona izteicieni var būt pieņemami? 

Latvijiešu ksenofobija


Protams, ka var. Biedriem, neapšaubāmi, ir neērti, ka Ādamsona teiktais tiek “interpretēts”, tas ir, saukts īstajos vārdos par rasismu, tomēr pret tā saturu un būtību nekā iebilstama viņiem nav. “Ādamsons vienkārši mēģināja saprotami auditorijai pateikt, ka visiem, kas šeit ir piederīgi un dzīvo, jāvienojas kopdarbam, jo pastāv riski, ka, daudziem braucot prom, Latviju aizņems citas mentalitātes ļaudis, ar kuriem būs grūtāk sadzīvot,” ziņu aģentūrai BNS klāsta partijas līderis un ministru prezidenta amata kandidāts Jānis Urbanovičs.


Tātad doma skaidra – Saskaņas centrs cer integrēt Latvijas sabiedrību uz baltās rases kopējās “mentalitātes” pamata un pārvarēt “fašismu”, paceļot to augstākā līmenī. Bet apvienībā ietilpstošā Rubika Sociālistiskā partija, kura pagājušā gada beigās pat pieņēma rezolūciju, kategoriski nosodot jebkurus rasu diskriminācijas, nacisma un fašisma attaisnošanas mēģinājumus, tagad klusē par Ādamsona un Urbanoviča gatavību ne tikai mēģināt, bet faktiski attaisnot rasu diskrimināciju.

Spēcīgas atbalsis labajā spārnā


Tas jau daudzviet piedzīvots, ka politiskā spektra pretējiem galiem ir daudz vairāk kopīga vienam ar otru nekā ar centra spēkiem. Savulaik Visu Latvijai!vadonis Raivis Dzintars tikās ar krievu radikālo nacionālistu Osipovu un pasmaidīja, kad viņš cēla roku nacistu sveicienā. Bet Ādamsona izteicieni izskan laikā, kad tieši tās pašas noskaņas aizvien spēcīgāk vējo no VL!-TB/LNNK nometnes. Plašu ievērību piesaistīja Visu Latvijai! biedra Jāņa Iesalnieka tvīts, kurā viņš attaisnoja Norvēģijas masu slepkavu Andersu Bēringu-Breivīku, sakot, ka viņam vienkārši “aizbrauca širmis”, bet viņa upuru asinis ir “pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas – viņu islamizācijas politika noveda pie tā”.


Saskaņas centra frakcijas priekšsēdētājs Valērijs Agešins vērsās Drošības policijā par šiem neapšaubāmi nosodāmajiem izteikumiem, sakot, ka tie satur nacionālā naida kurināšanas pazīmes, bet kaut kā nav pamanījis, ka viņa partijas biedrs Ādamsons skatās uz dzīvi no līdzīgām pozīcījām: “Sabrauks šeit musulmaņi, jā, es nezinu ko mēs šeit darīsim…”


Bet VL! atbalstītājs, komponists Zigmārs Liepiņš, kurš intervijā Dienai paziņojis, ka balsos par Nacionālo apvienību, arī pauž tos pašus Ādamsona un Urbanoviča uzskatus: “Es negribu Rīgas centrā mošeju! Esmu pārliecināts, ka uz šo tendenču fona mūsu tuvākie kaimiņi pareizticīgie liksies vēl pilnīgs saldais ēdiens.”

Čevera ceļš


Šāds satraukums par Latvijas islamizāciju šķiet visai dīvains, ņemot vērā musulmaņu niecīgo skaitu mūsu valstī un mazo varbūtību, ka Latvija ar savu augsto bezdarbu un minimālajām sociālajām garantijām būs pievilcīgs ceļa mērķis ekonomiskajiem bēgļiem no Tuvajiem Austrumiem vai Āfrikas. Taču naida kurināšana pret citādajiem nereti politiķiem šķiet ērtākais un vienkāršākais ceļš uz varu. Latvijā šāda zemiska taktika ir pielietota ar mainīgām sekmēm, taču tīrs rasisms līdz šim nav guvis lielu atbalstu. 


Atcerēsimies kaut vai Ziedoņa Čevera izgāšanos jau 2002. gadā pirms 8.Saeimas vēlēšanām ar reklāmu, kurā melnādains vīrietis pie Brīvības pieminekļa centās iedvest latviešos šausmas no gaidāmajām imigrantu ordām. Āfrikāņi tā arī neatbrauca, bet Čevera politiķa karjera beidzās, un tiesa viņa partijai par šo reklāmu uzlika sodu. Jācer, ka tikpat viegli tiksim cauri arī šoreiz, jo cilvēku savstarpējā sarīdīšana, vēl jo vairāk par neeksistējošām problēmām, Latvijas situāciju tikai vēl vairāk saasinātu. 


Tomēr ir pamats bažām. Tiem, kuri seko notikumiem Krievijā, zina, ka krievu nacionālistu pret musulmaņiem vērstā vardarbība tur nav nekas neparasts. Šādu kustību apbrīnotāju aktivizēšanās Latvijā ar Saskaņas centra morālo atbalstu būtu liels izaicinājums mūsu kārtībsargātāiem, jo, ja negadīsies kāds musulmanis pa rokai, gan jau atradīs kādu citu upuri. Ādamsonam un viņa partijai derētu propagandēt nevis tādu “kopējo vērtību” kā neiecietība, bet gan tādu visām Latvijas valstī dzīvojošajām rasēm svarīgu vērtību kā vēsturiskās patiesības atzīšana un latviešu valodas apgūšanu.


Imants Kalniņš un Korāns


Savukārt Nacionālās apvienības biedriem būtu vērts padomāt, ka latviešu nacionālisms nebūt nav nesaraujami saistīts ar ksenofobiju. Savulaik viens no redzamākajiem Tēvzemes un Brīvības biedriem Imants Kalniņš pirms dažiem mēnešiem laida klajā savu Korāna tulkojumu, sakot, ka “tā ir viena no grāmatam, kura ir tiesīga atrasties jebkuras tautas pārstāvja visaugstākajā plauktā”. Un vēl piebilda – ka “ir pēdejais laiks” Rīgā uzcelt mošeju.

 

Komentāri (168)

mary75 10.09.2011. 10.12

Dīvaini, ka pat nemīlētais Ādamsons no SC uzreiz kļūst populārs dažu Ir auditorijas cilvēku starpā, pietiek viņam pateikt ko rasistisku vai ksenofobisku, nez, ko tas varŗetu nozīmēt?.

Kas attiecas uz NA – tur ir tāds kokteilis, sākot no Sočņevas, un beidzot ar Iesalnieku, ka uz NA “vispār” nevar attiecināt neko, tad jārunā par konkrētiem cilvēkiem, un dažiem tur domāšana ne ar ko neatšķiras no Ādamsona, Ahmadinežada vai Ļēņina boļševiku domāšanas tipa, vienīgi, ar zīmi.
Tāpēc NA, no vienas puses, var pasniegt sevi gan kā civilizētus nacionalistus, no otras puses – ir “savējie” arī īstiem radikāļiem.
Bet, ja jūs neatfiltrējaties no saviem radikāliem, nav ko apvainoties, ka citi jūs par tādiem sauc.

+20
-8
Atbildēt

10

    ilmisimo > mary75 10.09.2011. 21.17

    Kas attiecas uz NA – tur ir tāds kokteilis,…
    _____________________________________________________
    Taisnība.

    Jābalsuo par SC – tur čistaja wodočka.

    Wobla gan jāņem līdz pašam savējā.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    BaleLiina > mary75 15.09.2011. 17.58

    Sočņeva ir lieliska kandidatūra, un arī Iesalnieks kļūs vecāks, nāks prātīgāks, bet par ko gan brīnos – par Kiršteina pieņemšanu atplestām rokām. Tur manuprāt kaut kas sagājis greizi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > mary75 14.08.2013. 22.11

    dzeris49
    Dīvaini, ka pat nemīlētais Ādamsons no SC uzreiz kļūst populārs..

    Kam gan cilvēces ienaidnieku viszemākās kastas(kā čigāns Indijā) īpatnis, krievu armijnieks, varētu būt populārs?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 10.09.2011. 11.25

    Ino – neprecīzi izteicos, nevis simpātijas pret Ādamsonu, bet, pret Ādamsona sludinātām idejām.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 11.09.2011. 12.58

    ..neeksistē,…
    _________________________-
    Redzi
    lamas pagājušā gada lozungs
    /Vēlētāj, nobalsuo par V, par spīti pašai Vienuotībai / – vairs neiet krastā.

    Pateicuoties SCoalicionisma sludinātājiem no tās pašas Vienotības.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 10.09.2011. 10.22

    dzeris49. Tu vienmēr esi pratis no oda izpūst ziloni un otrādi. Spilgts ksenofobijas piemērs šoreiz pret nacionāli domājošiem:) Vai varētu palūgt nocitēt kauty vienu frāzi, kura apliecinātu simpatijas pret Ādamsonu?

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 11.09.2011. 12.53

    lama – un tev bez SC un NA vairs neviens cits neeksistē, vai nu, vai nu?
    ___________________________
    Eksistē- Virsmātes partija. Tur ir Liela Truba ar kosmosu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 11.09.2011. 08.25

    lama – un tev bez SC un NA vairs neviens cits neeksistē, vai nu, vai nu?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 10.09.2011. 23.02

    nulle Iesalnieks taču pats ir izteicies – ja “nacionāļiem” būs 51%, tad pārējiem tiks “piegriezts skābeklis”.
    ————————————————-
    aizparīt kosmoplāna pieturā dzirdēju,ka tad arī visas nulles sazāģēšuot kvadrātuos.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 10.09.2011. 10.52

    Iesalnieks pēc sava ” grābekļa” taču nekandē vairs vēlēšanās un izstājās no valdes, vai visas partijas šādi reaģē uz savu biedru kļūmīgajiem soļiem?

    http://www.diena.lv/sabiedriba/zinas/iesalnieks-pec-izteikumiem-par-norvegijas-tragediju-partrauks-darbibu-partijas-valde-13894381

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

buchamona 10.09.2011. 11.19

Kāpēc tik primitīvi? Kurš saprātīgs ” nacionālis” ienīst Hosamu Abu Meri, piemēram, Vienotības deputāta kandidātu, libānieti, ārstu? Vai kāds var ienīst iebraucēju, kurš dara visu iespējamo, lai pilnīgāk integrētos latviešu sabiedrībā?

Par to, ka daudzi ārzemēs dzīvojoši latvieši atbalsta ” nacionāļus” Latvijā – tam ir pavisam loģisks izskaidrojums – viņi vnk praksē redz tās migrācijas problēmas par kurām runā viņu mītņu zemju vadītātāji (Vācija, Anglija) un nevēlas, lai līdzīgs bardaks ieviestos arī Latvijā. Tā pat viņi, droši vien, vēl nav paguvuši aizmirst SC utt centienus likvidēt atjaunoto LR un tās vietā uzcelt kaut kādu 3. republiku

+13
-3
Atbildēt

0

armn 10.09.2011. 11.37

piekritu Raudsepam. Rasisms vai neiecietiiba vairaak sastopama abos politiska spektra flangos. Jeb sleserveidiigos, kas manipulee vienalga kaa…
Man taa ir viena no paziimeem ka politikjis ir neizgliitots un nespeejiigs redzeet plashaak par pirmatneejiem refleksiem. Zinu loti daudzus briiniskiigus, veiksmiigus dazaadu aadas kraasu cilveekus un man bail no politikjiem, kuri aciimredzot nepaziist pasauli.
Laipni luugti 21. gadsimtaa un nevelkiet Latviju atpakalj…

+16
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu