Aktieri atcerēsies Šveiku • IR.lv

Aktieri atcerēsies Šveiku

4

Eduarda Smiļģa muzejā Pārdaugavā iespēja satikt slavenos Šveika lomas atveidotājus

„Padevīgi ziņoju, ka es Jūs pazīstu, obrlajtnanta kungs! Un es labprāt iepazītos ar izglītotiem kungiem” – tā pirms piecdesmit gadiem teica krietnais kareivis Šveiks, kurš latviešu teātra iestudējumos uzrunāja ne vienu vien skatītāju paaudzi!

Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra muzejs Āgenskalnā 30. jūlijā, sestdien, no plkst.17.00 līdz plkst.20.00 aicina skatītājus uz Šveika vasaras dārzu, kurā būs iespēja brīvā, nepiespiestā gaisotnē sajust to atmosfēru, kas lika Smiļģim un citiem režisoriem iestudēt čehu rakstnieka Jaroslava Hašeka romāna Krietnā kareivja Šveika dēkas pasaules karā dramatizējumus.

Šveika vasaras dārzā būs iespēja tikties gan ar 1961. gada Šveika lomas atveidotāju Gunāru Placēnu, gan ar Liepājas 1986. gada Šveiku – Liepājas teātra aktieri Jāni Kuplo, gan ar 1974. gada Valsts Leļļu teātra uzveduma dalībniekiem.

Līdzās vēsturiskajām foto un filmētā materiāla liecībām, LKA studenti – topošie aktieri dziedās dziesmas no dažādu laiku Latvijas teātru iestudējumiem, bet laikmetīgās dejas horeogrāfi piedāvās improvizācijas par Šveika tēmu.

J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas etnomuzikologu klases studentu ansamblis Lienes Brences vadībā atskaņos atsevišķas čehu tradicionālās mūzikas skaņdarbus, skatītājus uzmundrinās folkgrupa Rikši, būs iespēja skatīties fragmentus no 1956.gada spēlfilmas Dobry Vojak Svejk ar Rūdolfu Hrušinski Šveika lomā.

Šveika vasaras dārzā būs iespēja arī tikties un dziedāt kopā ar 1998. gada Dailes teātra Šveiku Artūru Skrastiņu, vairāku lomu atveidotāju Gundaru Āboliņu un grupas Prāta vētra dalībniekiem.

Lai nokļūtu „Šveika vasaras dārzā” skatītājiem ieteicams rezervēt biļeti (Ls 4), piesakot sava dalību iepriekš pa telefonu 26484992 vai rakstot: [email protected]. Vietu skaits dārzā ierobežots, bet biļetes varēs iegādāties arī pirms pasākuma E. Smiļģa ielā 37/39.

„Padevīgi ziņoju, ka šodien man būs satikšanās ar ķeizaru. Viņš runās ar mani, kā viņam valdīt tautu….”, teica krietnais kareivis Šveiks.

 

Komentāri (4)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu