Otrreiz balsojot, virza skatīšanai "Mana balss" ideju • IR.lv

Otrreiz balsojot, virza skatīšanai “Mana balss” ideju

26
Foto: Saeima
Indra Sprance

Teju  vienprātīgi nodod skatīšanai Saeimas komisijā grozījumus, kas ļautu tautai rosināt likumu grozījumus

Saeima ceturtdien nodeva skatīšanai komisijā grozījumus Saeimas Kārtības rullī, kas paredz tiesības 10 000 iedzīvotājiem nākt Saeimā ar likumdošanas iniciatīvām. Līdzīga satura priekšlikumu, kurus, par pamatu ņemot līdzdalības platformas “Mana Balss” iniciatīvu “Atveram Saeimu”, iepriekš iesniedza apvienība “Vienotība”, deputāti pirms trīs nedēļām noraidīja.

Likuma grozījumus šoreiz iesniedza apvienības “Par labu Latviju!” (PLL) deputāti. To nodošanu skatīšanai Juridiskajā komisijā atbalstīja 71 deputāts gandrīz no visām Saeimas frakcijām. Pret bija seši apvienības “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputāti, kā arī neatkarīgais parlamentārietis Visvaldis Lācis.

Deputāte Rasma Kārkliņa (PS, “Vienotība”), aicinot parlamentāriešu atbalstīt piedāvātos likuma grozījumus, kas pēc būtības ir “Mana balss” ideja, pauda prieku, ka šie likuma grozījumi atkal ir Saeimas darba kārtībā.

“Tas, ka pēdējos gados ir bijušas krietni daudz tautas nobalsošanas, kā arī parakstu vākšanas par referenduma ierosināšanu, parāda, ka sabiedrībai prasās aktīvāk ietekmēt to, kas notiek mūsu valstī. To var tikai apsveikt, lai jebkur demokrātijas strādātu pilnvērtīgi, tautai jāpiedalās visāda veida lēmumu pieņemšanā, ” pauda Kārkliņa.

Savukārt VL-TB/LNNK frakcijas deputāts Gaidis Bērziņš norādīja, ka šis priekšlikums tomēr “ļoti būtiski atšķiras no tā priekšlikuma, kas tika skatīts kādā no iepriekšējām Saeimas sēdēm. Proti, šī kolektīvā iesnieguma tiesība tiek piešķirta ar šo te priekšlikumu arī pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kas, mūsuprāt, ir pretrunā Satversmei.Līdz ar to arī mēs šo savu viedokli jau iepriekš esam pauduši šīs idejas iniciatoriem, ka mēs nespēsim atbalstīt šādu te priekšlikumu.”

Saeimas Kārtības ruļļa grozījumi paredz, ka ne mazāk kā 10 000 Latvijas pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem ir tiesības, norādot savu vārdu, uzvārdu un personas kodu, iesniegt Saeimā kolektīvu iesniegumu, kas skar kādu likumdošanas ceļā izskatāmu jautājumu. Parakstus kolektīvajam iesniegumam var vākt arī elektroniski, ja tiek nodrošināta parakstītāju identifikācija un fizisko personu datu aizsardzības drošums.  

Saskaņā ar grozījumiem par saņemto kolektīvo iesniegumu, kas skar likumdošanas ceļā izšķiramu jautājumu, prezidijs ziņo Saeimai, kas lemj par kolektīvā iesnieguma nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju. Atbildīgā komisija kolektīvo iesniegumu izskata mēneša laikā, uz sēdi pieaicinot kolektīvā iesnieguma parakstītāju pārstāvi.

Jau vēstīts, ka jūlija sākumā Saeima izskatīja “Vienotības” iesniegtos likuma grozījumus, kas paredzēja, ka Saeimai būtu jāvērtē 10 000 iedzīvotāju parakstītās likumdošanas iniciatīvas. Parakstus tām varētu vākt arī internetā. 

Par šo likuma grozījumu nodošanu komisijām nobalsoja 36 “Vienotības”, “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputāti un neatkarīgais deputāts Visvaldis Lācis, pret – 30 “Saskaņas centra” un apvienības “Par labu Latviju!” deputāti, bet atturoties likuma grozījumus neatbalstīja 16 deputāti no Zaļo un Zemnieku savienības un PLL.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu