ZZS vilcina Satversmes tiesneša virzīšanu • IR.lv

ZZS vilcina Satversmes tiesneša virzīšanu

29
LU profesore Sanita Osipova, Foto: LU Fotoarhīvs
Indra Sprance

Valdība par LU profesores Osipovas virzīšanu ST tiesneses amatam lems pēc Jāņiem

Lai arī tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (SCP, “Vienotība”), izpildot premjera Valda Dombrovska (JL, “Vienotība”) uzdevumu un konsultējoties ar Latvijas Universitātes (LU) mācībspēkiem, Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam ieteicis LU Juridiskās fakultātes profesori Sanitu Osipovu, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija otrdien pēkšņi izplatījusi paziņojumu presei, kurā norāda, ka Satversmes tiesas tiesnesis būtu jāizvēlas “atlases vai konkursa ceļā.”

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (SCP, “Vienotība”) Ir.lv atzina, ka ir pārsteigs par šādu ZZS rīcību. Pirmkārt, konkursa rīkošana var ilgt vairākus mēnešus, bet Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris lūdzis šo jautājumu atrisināt maksimāli ātri, jo šobrīd Satversmes tiesā strādā vien pieci tiesneši, tādējādi knapi nodrošinot kvorumu lēmumu pieņemšanai. 

Otrkārt, Štokenbergs pauda pārliecību, ka arī konkursā “labāku par Osipovu nevarētu atrast”, bet, treškārt, neizprotama ir ZZS frakcijas rīcība, nosūtot šādu anonīmu paziņojumu, jo šoreiz Satversmes tiesas tiesnesis ir jāizraugas Ministru kabinetam, nevis Saeimai. Savukārt ZZS ministrs Uldis Augulis neko par šādu frakcijas paziņojumu neesot zinājis, stāstīja Štokenbergs, norādot, ka arī pirmdien koalīcijas sanāksmē ZZS politiķi par to neko neesot teikuši – vien lūguši nedēļu laika, lai iepazītos ar Osipovas CV. To žurnālistiem apliecināja arī Dombrovskis.

“Ja tas būtu nopietns konkurss, tad tas prasītu pāris mēnešus laika. Kādi tad būtu kritēriji? Mēs varbūt dabūtu kādu atšķirīgu kandidātu, bet nav nekāda pamata apšaubīt Osipovas atbilstību,” pauda Štokenbergs. Viņš norādīja, ka tomēr lūgs valdību šo jautājumu skatīt nākamnedēļ, jo jāpaspēj jautājums nodot Saeimai, lai tā varētu par tiesnesi lemt kādā no jūlija ārkārtas sēdēm.

Visu otrdienas pēcpusdienu Ir.lv neizdevās sazināties ar ZZS Saeimas frakcijas vadītāju Augustu Brigmani, lai noskaidrotu viņa iebildumus pret ieteikto Satversmes tiesas tiesneša kandidāti un iemeslus, kādēļ izteikts aicinājums rīkot konkursu, taču anonīmā ZZS Saeimas frakcijas paziņojumā medijiem teikts: “Apzinoties Satversmes tiesas lomu Latvijas demokrātijas stiprināšanā un sabiedrības pastiprināti pievērsto uzmanību tiesiskuma jautājumiem, ZZS rosina Satversmes tiesas tiesnešu izvēlēties atlases vai konkursa ceļā. Tikai augstākās klases jurists ar atbilstošu izglītību un akadēmisko pieredzi var kvalitatīvi pildīt Satversmes tiesas tiesneša pienākumus. ZZS, atbalstot kādu no Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātiem, vēlas būt pārliecināta, ka ir atrasta vispiemērotākā kandidatūra šim nozīmīgajam amatam. “

Valdība par Osipovas virzīšanu ST tiesneses amatam lems pēc Jāņiem. Par to trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistus informēja Dombrovskis. Komentējot ZZS aicinājumu šo jautājumu atlikt, lai iepazītos ar viņas kandidatūru sīkāk, teica, ka lūgums atlikt kāda jautājuma skatīšanu par nedēļu ir normāla prakse, kas paredzēta arī koalīcijas līgumā. “Jautājums par Osipovas kandidatūru otrdien, visticamāk, būs valdības darba kārtībā,” viņš uzsvēra.

Zatlers žurnālistiem norādīja, ka sarunā ar premjeru aicinājis valdību nevilcināties ar Osipovas kandidatūras virzīšanu apstiprināšanai Saeimā un darīt to, cik ātri vien iespējams. Prezidents arī komentēja, ka šonedēļ politikā atkal vērojamas vecās spēlītes, kad tiesu vara izvirzījusi Osipovu kā piemērotu kandidātu, taču politiķiem ar to nepietiek.

Kā vēstī aģentūra LETA, Osipova piekritusi kandidēt uz ST tiesneša amatu.

1968.gadā dzimusī Osipova no 1986. līdz 1991.gadam ir studējusi Latvijas Valsts universitātes Juridiskajā fakultātē, bet no 1992. līdz 1997.gadam turpinājusi studijas LU Juridiskās fakultātes doktorantūrā, pilnveidojot savas zināšanas tiesību zinātnes tiesību teorijas un vēstures apakšnozarē.1998.gadā Osipova ieguvusi doktora grādu tiesību zinātnēs un kļuvusi par LU Juridiskās fakultātes docenti, bet 2001.gadā – par LU Juridiskās fakultātes asociēto profesori. Kopš 2006.gada Osipova ir LU Juridiskās fakultātes profesore un Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītāja.

Pērn aprīlī par priekšzīmīgu, godīgu un radošu amata pienākumu pildīšanu Osipova tika apbalvota ar Tieslietu ministrijas III pakāpes Goda zīmi.

Satversmes tiesas tiesneša amats kļuva vakants šopavasar, kad negaidīti mūžībā aizgāja tiesnesis Viktors Skudra.Patlaban ST strādā pieci no septiņiem tiesnešiem, jo tiesneses Vinetas Muižnieces pilnvaras uz laiku ir apturētas.

Komentāri (29)

mary75 21.06.2011. 18.58

Skaidra lieta, izglītots, godīgs, neangažēts cilvēks, ar izpratni par tiesiskumu, Lembergam un ZZS nav pieņemams nevienā amatā, tas šiem āmuriem un viņu saimniekam sliktāk, kā duncis vēderā, šī partija tiesiskā un nekorumpētā vidē eksistēt nespēj, tāpat, kā viņu saimnieks, kā zivij vajadzīgs ūdens, tā šai partijai vajadzīgi dubļi.
Tagad būtu īstais laiks patiešām parādīt Brigmanim sarkano kartiņu, un izdarīt to, ko Dombrovskis solīja, šis te izbijušo komunistu un komjauniešu bars saprot tikai tādu valodu, šoreiz nedrīkst piekāpties.

+24
0
Atbildēt

8

    Edzs > mary75 22.06.2011. 00.34

    ja Dombrovskis radis ZZS dzeltenas vai sarkanas kartites tie mierigi radis preti tam videjos pirkstus vai lagzdinjzhestus. uz to Dombrovskis vares vienigi noplatit rokas jo pats ir sevi iedzinis sturi jau agrak pirms krasainam kartitem apsolot tiem neiznakt ar publiskiem pazinjojumiem kas nav saskanjoti ar ZZS.
    ja kadam piemirsies – shadas saistibas Dombrovskis labpratigi uznjemas pec Saeimas balsojuma ZZS Tiesibsargam un nav vinsh tas atsaucis.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 22.06.2011. 21.01

    TanteSidra. Par ko tad paldies? Paldies, ka pievērsi uzmanību manam viedoklim. Esmu tikpat “nekļūdīgs” kā pārējie IR lasītāji:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > mary75 22.06.2011. 20.53

    paldies lno. labprat piekritu.
    visus saliks pa vietam situacija kas ir izmainijusies. kaut nu ta butu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > mary75 23.06.2011. 02.33

    lno
    paldies bija par to optimismu ko atnesi. es ne vienmer velos lai mani paredzejumi piepilditos.
    vnk noradu ka lietas var ari ne parak labi attistities, bet parasti tad gaidu ka kads teiks: ..nu ko tu, vot redzesi viss bus OK.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Normunds > mary75 21.06.2011. 19.25

    Tā noteikti ir jādara, tikai tā sarkanā kartīte ir pie Lemberga. Ja lieta tam šķiet nopietna tad kartīti vis neatdos, bet kopā ar SC parādīs pašam Dombrovskim.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 22.06.2011. 00.58

    TanteSidra. ZZS savus žestus varēs rādīt no opozīcijas. Situācija šobrīd ir stipri izmainījusies – septembrī būs saeimas vēlēšanas.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    runivs > mary75 21.06.2011. 22.51

    Liekulības augstākā pilotāža- likums neparedz nekādu konkursu, kad tika virzīta Vrubļevska vai Muižniece, tad gan konkursu ZZS nevajadzēja.
    Osipova ir viena no labākajām LU Jurfaka profesorēm – neatkarīga no politikas, ļoti zinoša un godprātīga.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 21.06.2011. 20.06

    Nez vai, Lembergs ar savu ZZS ir nekaunīgs, bet, vai pirms vēlēšanām gribēs atklāti iet ar SC, jāšaubas, tas viņam var maksāt diezgan dārgi, tā V lielākā kļūda jau ir pārāk liela piekāpšanās līdz šim.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

dro 21.06.2011. 18.12

Dombrovski, ja ZZS nemaina viedokli,laiks pacelt sarkano kartīti!

+24
-1
Atbildēt

1

    marčiks > dro 21.06.2011. 19.23

    Ak tad Tu gribi SC valdībā, okupant? Nekā nebij, mēs turēsies pie ZZS, līdz Hūte mūs šķirs.

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

Gunārs Nažinskis 21.06.2011. 18.14

Domājams, ka par šo jautājumu argumentācijas no ZZS nebūs, jo tas jau no paša sākuma bija skaidrs, ka tiesu jautājumi ZZS ir eksluzīvi Lemberga kompetence.

+16
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu