Operas festivālu iesāk ar "Vilkaču mantinieces" pirmizrādi • IR.lv

Operas festivālu iesāk ar “Vilkaču mantinieces” pirmizrādi

31

Ar Bruno Skultes operas “Vilkaču mantiniece” pasaules pirmizrādi šodien sāksies 14.Rīgas operas festivāls.

14.Rīgas operas festivālā viesosies Latvijas opermūzikas zvaigznes Kristīne Opolais, Inga Kalna, Egils Siliņš, viessolisti Gustavo Porta, Tatjana Aņisimova, Aleksandra Kačinska, Emma Vetere, Kosma Ranuers, Andrejs Žilihovskis, ziņo aģentūra LETA.

Festivāla izrādēs piedalīsies arī LNO jaunie talanti Liene Kinča, Inga Šļubovska, Evija Martinsone, Jānis Apeinis un citi.

“Šogad Rīgas operas festivāls piedāvā jaunu koncepciju: tradicionāli Rīgas operas festivālā tika rādīti aizvadītās sezonas jauniestudējumi, kā arī labākās izrādes divos blokos, dublējot nosaukums un variējot izpildītāju sastāvus. Šogad ir saglabājies dalījums divās daļās, bet pirmajā blokā tiks rādīta LNO repertuāra “zelta klasika” – iestudējumi, ar kuriem LNO lepojas un vēlas demonstrēt operuzvedumu tradīcijas, pārmantojamību un unikalitāti vēsturiskā griezumā. Publika varēs baudīt gan “Aīdu”, gan “Turandotu”, “M-ma Butterfly” un “Klīstošo holandieti”.

Festivāla otrs bloks veltīts šīs sezonas jauniestudējumiem un iepriekšējās sezonas jaunumiem. Šogad festivālā atkal atgriežas lielā vokāli intstrumentālā forma – 14.jūnijā būs dzirdams Džuzepes Verdi “Rekviēms”. Rīgas publika ar “Rīgas namu” atbalstu to varēs skatīties ne tikai klātienē LNO Lielajā zālē, bet arī tiešraidē uz operas fasādes,” pastāstīja LNO direktors Andrejs Žagars.

Šodien, 4. un 15.jūnijā Rīgas operas festivālā būs skatāmas LNO jauniestudējuma Bruno Skultes operas “Vilkaču mantiniece” izrādes. Diriģenta Andreja Jansona vadībā muzicēs Dana un Raimonds Bramaņi, Andris Ludvigs, Inga Šļubovska, Rihards Mačanovskis, Krišjānis Norvelis, bet 4.jūnijā savu skatuves debiju piedzīvos jaunais soprāns Ance Purmale.

8.jūnijā Džuzepes Verdi operā “Aīda” titullomu dziedās soprāns Liene Kinča, Radamesa lomā būs Gustavo Porta, Amnerisu dziedās Kristīne Zadovska, bet Amonasro lomā būs Samsons Izjumovs. Pie diriģents pults būs Modests Pitrens.

LNO “Aīdas” iestudējums izceļas ar neaizmirstamu Ilmāra Blumberga radīto vizuālo ietērpu. Izrāde ir kā liela glezna, kurā krāsa un forma pauž senās Ēģiptes varenību. Uz tās fona risinās stāsts par etiopiešu princeses un ēģiptiešu karavadoņa mīlestību, kas beigās izrādās stiprāka gan par varu, gan nodevību un pat par nāvi.

9.jūnijā atjaunotajā Džakomo Pučīni operas “Turandota” iestudējumā titullomu dziedās Tatjana Aņisimova, kura ar šo lomu veiksmīgi piedalījusies daudzu opernamu iestudējumos, tostarp Maskavas Lielajā teātrī.

10.jūnijā Džakomo Pučīni operu “M-me Butterfly” diriģēs japāņu diriģents Hirofumi Jošida. Titullomu dziedās Aleksandra Kačinska, galvenajās lomās būs Andris Ludvigs, Jānis Apeinis. Galvenajā lomā būs poļu soprāns Aleksandra Kačinska, kas 2003.gadā absolvējusi Lodzas Mūzikas akadēmijas vokālo un aktiermeistarības klasi.

11.jūnijā Riharda Vāgnera operā “Klīstošais holandietis” galvenajās lomās būs izcilie Vāgnera mūzikas interpreti Egils Siliņš, kurš dziedājis Votāna un Holandieša lomas pasaules nozīmīgākajos opernamos, Emma Vetere (Zviedrija), Riharda Vāgnera jauno dziedoņu konkursa uzvarētāja 2009.gadā. Spožs Ērika lomas atveidotājs ir Korbijs Velčs. Pie diriģenta pults būs Modests Pitrens.

14.jūnijā skanēs Džuzepes Verdi “Rekviēms”, kurā dziedās Inga Kalna, Kristīne Zadovska, Gustavo Porta un Ramazs Čikviladze.

Operas festivāla otrajā pusē skatītājiem tiek piedāvāti šīs un aizvadītās sezonas jauniestudējumi – Pētera Čaikovska opera “Jevgeņijs Oņegins” ar Kristīnes Opolais, Jāņa Apeiņa un Pāvela Černoha piedalīšanos, Džoakīno Rosīni “Seviļas bārddzinis” ar Karola Kozlovska, Evijas Martinsones, Andreja Žilihovska, Krišjāņa Norveļa un citu solistu piedalīšanos, Džakomo Pučīni “Triptihs” un Volfganga Amadeja Mocarta opera “Dons Žuans”.

Rīgas operas festivāls dibināts 1998.gadā un ir pirmais šāda mēroga un ieceres festivāls Austrumeiropā. Tas kļuvis par vērtīgu tradīciju gan Latvijas publikai, gan citu valstu operas mīļotājiem. Festivāls ik vasaru noslēdz Latvijas Nacionālās operas sezonu ar aizvadītā muzikālā gada spilgtākajiem notikumiem, piedāvājot jaunākos iestudējumus un lieliskus solistus.

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu