Režisors Hermanis prezidenta amatam virzītu Vitu Matīsu • IR.lv

Režisors Hermanis prezidenta amatam virzītu Vitu Matīsu

173
Attēlā: Jaunā Rīgas Teātra režisors Alvis Hermanis.

Hermanis: Tautai netīšām paveicās, ka Zatleram bija izdevīgi kļūt par taisnības cīnītāju

Tautai netīšām paveicās, ka prezidentam Valdim Zatleram dotajā situācijā pēkšņi bija izdevīgi kļūt par taisnības cīnītāju, šādi Zatlera lēmumu rosināt referendumu par Saeimas atlaišanu aģentūrai LETA vērtēja Jaunā Rīgas teātra režisors Alvis Hermanis.

“Runāt patiesību katru dienu vai runāt patiesību tad, kad aiz tā ir aprēķins, – to tomēr es kā režisors māku atšķirt. Aktieri uz skatuves mēdz būt nepatiesi, bet dzīvē to sauc par liekulību,” teica Hermanis.

Režisors Valsts prezidenta amatam virzītu politoloģi Vitu Matīsu, jo režisors nevar iztēloties viņu, pusdienojot ar oligarhiem. Šī paša iemesla dēļ viņš nebalsotu arī par “Vienotību” nākamajās vēlēšanās. “Nepatīk daiļslidotāji politikā. Dotu iespēju “Visu Latvijai!”,” aģentūrai LETA teica Hermanis.

Režisors uzskata, ka pašlaik vajadzētu sākt ar vienu problēmu – balsošanas iespēju internetā. “Pagājušās vēlēšanās nepiedalījos, jo ilgāk biju ārzemēs, pilsētā, kur nav Latvijas vēstniecības. Arī savu pasi sūtīt man nebija iespējams. Kāpēc Igaunijā var balsot internetā un Latvijā nevar? Tāpēc, ka politiķiem šeit nav izdevīgi dot iespēju piedalīties desmitiem, ja ne simtiem tūkstošu ārzemēs strādājošo pilsoņu, jo viņu intelekta līmenis, neatkarīgais gars un patstāvība tos pasargā no vietējiem populistiem un manipulatoriem,” uzskata Hermanis.

Valsts prezidents Zatlers 28.maijā ierosināja Saeimas atlaišanu, pamatojoties uz Satversmes 48.pantu. Tagad Centrālajai vēlēšanu komisijai jārīko referendums, kurā tautai būs jālemj, vai tā atbalsta Saeimas atlaišanu. Ja Latvijas pilsoņi nobalsos par parlamenta atlaišanu, tiks rīkotas jaunas Saeimas vēlēšanas.

Savā runā Zatlers akcentēja, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā, “ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu”. Saeima savā balsojumā izrādījusi necieņu pret tiesu varu, uzsvēra Zatlers, turklāt, tas nenotiek pirmo reizi.

Komentāri (173)

madararaa 31.05.2011. 10.44

Hermanis ir talantīgs režisors un ir pa gadiem savācis brīnišķīgu, izteiksmīgu aktieru trupu, neatkārtojamas personības. Es apbrīnoju šīs kompānijas talantu un ar aizrautību apmeklēšu JRT izrādes, cik nu būs iespējams. Taču neizdarīsim pārsteidzīgus secinājumus, ka tādējādi Hermanis vienmēr un visur ir spējīgs veikt nevainojamu politikas analīzi un nonākt pie vislabākajiem secinājumiem. Politika, diemžēl, ir kompromisu māksla, un pie sarežģīta spēku sadalījuma nereti var nākties pieklusināt kritiku, noklusēt dažu labu plānu, un pasniegt roku sveicienam valsts lielākajiem mahinatoriem. Principālajiem politika gluži vienkārši var nebūt piemērota, viņi ar savu stūrgalvīgo principalitāti var būt ārkārtīgi neefektīvi savu mērķu piepildīšanā. Hermanis nepadomā kaut vai par to, ka viņa vārdus smaidot tagad citēs Lembergs, transformējot to par viedokli “inteliģence uzskata, ka Zatlers ir parasts savtīgs muļķis”. Zatlera zoodārza ievēlēšana, protams, ieies vēsturē kā traģikomisks politiskās kultūras zīmogs, taču atskatoties uz paveikto, viņš nav pelnījis vīzdegunīgas ķengas.
Bet par V. Matīsu: ja nu būtu ļauts sapņot (ka deputāti ieklausītos inteliģencē un uzrunātu šo viedo kundzi, un viņa gribētu un piekristu), tā būtu ļoti vēlama prezidentūra. Bet tas ir kosmoss, ar patreizējo saeimas sastāvu.

+30
-4
Atbildēt

0

dro 31.05.2011. 09.58

Es arī. Kāda jēga, ja neseko ievēlēšana? Nebalsot par Vienotību, dot iespēju VL? Tā latvieši kārtējo reizi inteliģences vadībā izcūkos radušos iespēju. Es arī vēlētos, lai VL iegūtu vairāk vietu koalīcijā, bet VL valdība, nu piedodiet!:)

+30
-5
Atbildēt

10

    Sanšains > dro 31.05.2011. 11.40

    zanE:
    un kā tur bija ar parakstiem par māmiņu algām?…par ko tobrīd viņi domāja?…
    ===========================
    Bet varbūt viņi tikai centās novērst demogrāfiskās situācijas vēl tālāku pasliktināšanos. Esmu pārliecināts par viņu motivāciju šajā jautājumā. Daudz pārliecinātāks nekā par Zatlera motivāciju, atlaižot Saeimu.:)

    Viss taču atkarīgs no spiediena spēka. Vai tiešām Dombrovskis un Vilks nebūtu varējuši atrast citus risinājumus? Būtu varējuši. Piemēram, uzliekot bankām kādu papildu nodokli. Bet viņi gāja vieglāko ceļu. Kā spiež, tā iet.:)

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    piziks > dro 31.05.2011. 12.23

    ZanE, kas VD kopā ar Repši ieprieksējā valdībā spieda izdomāt un ieviest beku laušanas un ogu lasīšanas patentus par Ls 30 gabalā un kurš šajā valdībā VD kopā ar AV ir spiedis kaut vienu šādu muļķību neatcelt? Lembergs? Šlesers? Šķēle? Atkal jau Tavā argumentācijā kārtējo reizi vis-s-s-sur ir vainīgi tikai un vienīgi ārējie spēki: citi. :)

    Ja VD un AV tik ģeniāli un labdabīgi, ja viņi valstī redz arī cilvēkus un latus pa vienam, tad vismaz pirms vēlēšanām kādus pārdesmit šādas lielummānijas provocētus recidīvus ir iespējams atcelt un tos pašus Vienotības masveidīgi un bieži apceltos un nicinātos pensionārus un lauciniekus uzrunāt hipermakroekonomiski: jeb vai vēlēšanās Vienotība balsis pieņems tikai buntītēs pa dučiem un kāliem?! :)

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > dro 31.05.2011. 17.28

    …un kā tur bija ar parakstiem par māmiņu algām?…
    —-
    Vo, vo – atkal jauns mīts. Starp citu – parakstu vākšanu faktiski izsludināja Zatlers… :)
    p.s. Zane, kā tur bija ar Kampara un Ašerādena dekkarācijām? :)

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > dro 31.05.2011. 14.52

    Vai tas Hermanis nav drusku par sevi sadomājies? Apmēram uz to pusi kā tas Hāns no valūtas fonda kurš istabeni gribēja paņemt, domādams ka viņš stāv visam pāri, Talantīgs režisors, cepuri nost, bet kad no amplitūdes sakāpj galvā tad ….. Alvi,liec mieru Zatleram, ne tvojevo uma delo, šobrīd nav daudz cilvēku Latvijā kuri varētu šito pateikt un izdarīt.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 31.05.2011. 11.12

    Par sava reitinga celšanu, par ko tad citu.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 31.05.2011. 21.07

    …Andza un Haris…apsēdieties, puiši, un izlasiet, ko VL/TB/LNNK parakstījuši, kurš no šiem likuma grozījumiem iegūst un cik daudz ļaužu no tā zaudē…bet, mēs jau sākam pierast, ka mūsu valstī daži ir vienlīdzīgāki, vai ne?…
    …starp citu, parakstu vākšanai arī naudiņa tiek tērēta…tikai jautājums – vai šobrīd – lietderīgi?…:))

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > dro 31.05.2011. 10.46

    Vispār jau tieši VL šobrīd konsekventi pilda savu programmu un vēlētājiem dotos solījumus, man pat liekas, ka šobrīd tā ir vienīgā partija Saeimā, kas tā rīkojas. Hermanis ļoti precīzi, bet pārāk delikāti raksturoja Vienotības darbību šajā Saeimā.

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 31.05.2011. 11.10

    …un kā tur bija ar parakstiem par māmiņu algām?…par ko tobrīd viņi domāja?…

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 31.05.2011. 12.12

    …Haris…tad, kad VD ar AV divatā būs iespējams pieņemt lēmumus un viņi to nedarīs – tad pārmetums vietā!…nevajag kultivēt mītu, ka šie divi cilvēki atsakās pieņemt valstij svarīgus lēmumus…

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > dro 31.05.2011. 12.58

    zanE:
    nevajag kultivēt mītu, ka šie divi cilvēki atsakās pieņemt valstij svarīgus lēmumus…
    ==========================
    Necentos ko tādu kultivēt. Komentēju tikai Jūsu pārmetumus VL par valdības poltikas neatbalstīšanu “māmiņu algu” jautājumā.

    Vai Jūsu mājiens arī savā ziņā nebija “mīta kultivēšana” – VD un AV labie, VL populisti?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

mxblack 31.05.2011. 10.12

Arī es noteikti balsotu par VL ja komplektā ar tiem nebūtu TB/LLNK. Manās acīs šī partija jau sen ir sevi absolūti diskreditējusi vēl iepriekšējo Saimju laikā. Kas attiecas uz Zatleru, tad lai nu vai kā, bet tieši viņš beidzot iedeva tiem oligarhiem “pa zobiem”. Varbūt viņam palīdzēja arī situācija, tomēr beidzot tas ir noticis. Pie tam nu būs vēlēšanas bez partiju iepriekšējās sagatavošanās, tātad ir cerība ka tās būs daudz patiesākas. Ne velti Lembergs vakar 100. panta laikā tā “šūmējās” uz Zatleru ka kļuva pavisam smieklīgs ar savu skaidri redzamo prāta seklumu. Ir skaidrs ka tās shēmas viņš pats nemaz nebija spējīgs izstrādāt, tur viņam kādi ir ļoti palīdzējuši, jo ar tādām prāta spējām to nevar izdarīt. Ar tādām varētu tikai tirgū andelēties. Un tādiem pašiem viņš ir populārākā persona valstī. Prātiņ, nāc mājās!

+18
-4
Atbildēt

8

    astra_ozo > mxblack 31.05.2011. 17.35

    Vienīgais “nopietnais” arguments pret TB noteikti būs “baķka”. Neviens gan nav fiksējis, ka pats Straume kādreiz būtu atsaucies uz šādu iesaku. Bet ir radīts labs mīts, ko kosmopolītiem pieminēt jebkurā vietā un nevietā

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > mxblack 31.05.2011. 18.19

    Neviens gan nav fiksējis, ka pats Straume kādreiz būtu atsaucies uz šādu iesaku
    =========================
    Nesen, šķiet, NRA bija intervija ar Straumi. Viņš teica, ka vārdu “Baķka” pirmo izdzirdējis tad, kad to pirmo reizi dzirdēja arī visi citi – kad tika publicēti noklausīto sarunu ieraksti.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mxblack 01.06.2011. 00.58

    Un Lakucha koferītī nestie uz partijas biroju 3 Latvenergo miljoni?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > mxblack 01.06.2011. 00.14

    Un Jakrinu Emīls, Jāni?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > mxblack 31.05.2011. 21.17

    Haris. Nu ja jau aizstāviet baķku, tad pievienojoties viņa aicinājumam atvainoties krieviem par okupāciju:))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > mxblack 31.05.2011. 18.07

    Ja neskaita, par cik mazu cenu viņus — TB/LNNK — pirka Jakrinu, Parex stroibrigadņiku un štruntīgu Fiat tirgotāju klans.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Aija Neļķe > mxblack 31.05.2011. 23.55

    Vispār jau Baķka (tāpat kā Požarnovs un Saratovs) jau kopš marta nav TB/LNNK rindās.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > mxblack 31.05.2011. 10.49

    Tas komplektā nākušais TB/LNNK, par laimi, ir stipri patīrīts, tā ka nemaz tik traģiski nav.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu