Pimenovs: izmeklēšana atklātu partiju sponsoru intereses • IR.lv

Pimenovs: izmeklēšana atklātu partiju sponsoru intereses

7
Foto: Lita Krone, LETA
Indra Sprance

Deputāts cer, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija pēc laika tiks atjaunota

Parlamentārās izmeklēšana komisijas AS “Parex banka” pārņemšanas un restrukturizācijas procesu izvērtēšanai vadītājs Igors Pimenovs (SC) uzskata, ka komisijas darbībai atvēlētais laiks bijis “smieklīgi mazs”, viņš cer, ka komisija pēc kāda laika varētu tikt atjaunota, bet šobrīd komisija darbu beigs, jo pie varas esošie baidoties par tādas informācijas nākšanas klajā, kas iezīmētu partiju sponsoru intereses.

Šādu viedokli Ir.lv pauda Pimenovs, kura vadītā komisija saskaņā ar Saeimas ceturtdien pieņemto lēmumu otrdien, 24.maijā, pārtrauc pastāvēt.

Pimenovs skaidroja, – lai arī komisija izveidota 24.februārī, lielāko daļu laika tika gaidītas atbildes no prokuratūras un Valsts kontroles. “Es gribēju, lai komisijas secinājumi balstās nevis uz baumām un tenkām, bet konkrētiem dokumentiem. Izmeklēšana finanšu jomā prasa vismaz sešus mēnešus, trīs menešu laiks ir vienkārši smieklīgs, ” sacīja Pimenovs, norādot, ka komisijas gala ziņojumā viņš centīsies ietvert vien virzienus, kuros būtu turpmāk jāstrādā. Deputāts arī cer, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija varētu tikt atjaunota, taču reālu pamatu tam gan viņš patlaban neredzot.

Saeimas vairākuma, tajā skaitā arī citu opozīcijas deputātu noraidošo attieksmi jautājumā ar komisijas darbības termiņa pagarināšanu Pimenovs skaidroja ar to, ka, viņaprāt, atsevišķu partiju politiķi cenšas pasargāt savu sponsoru intereses. “Es pieļauju, ka restrukturizācijas procesā kādām koalīcijas partijām bija savas intereses, ” pauda Pimenovs, gan atsakoties sīkāk paskaidrot – kādas intereses vai par kādiem sponsoriem ir runa.

Jau vēstīts, ka Saeima 24.februārī nolēma izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju “Parex” pārņemšanas un restrukturizācijas procesu izvērtēšanai, bet ceturtdien, 19.maijā, deputāti nolēma nepagarnāt tās darbības termiņu, līdz ar to otrdien, 24.maijā, komisija beidz pastāvēt. Komisiju vadīja Pimenovs, priekšsēdētāja vietnieks bija Imants Parādnieks, bet sekretāra amatā bija Māris Kučinskis. Pret komisijas darbības termiņa pagarināšanu ceturtdien nobalsoja arī apvienības “Par labu Latviju” (PLL) deputāti, balsojumā atturoties. Kā skaidroja deputāts Andris Šķēle (PLL), šobrīd, kad tiek risināti jautājumi par bankas pārdošanu, izmeklēšanas komisijas darbs varētu atstāt nelabvēlīgu ietekmi uz potenciālajiem darījumiem.

SC deputāti pērn vairākkārt pauduši viedokli, ka “Parex” bankas pārņemšanā notikušas nelikumības, iepriekšējā Saeimas sasaukuma laikā daži SC deputāti arī nāca klajā ar likumdošanas iniciatīvām, kas, iespējams, varētu būt labvēlīgas “Parex” akcionāriem – Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim. Pimenovs gan līdz šim noliedza jebkādu saistību ar šiem cilvēkiem vai viņu interešu lobēšanu, tomēr Karginu un Krasovicki komisijā izvaicāt gan bija plānojis.

 

Komentāri (7)

kristaps_drone 20.05.2011. 14.43

Normālā valstī pēc šādas bankas “glābšanas” visādi godmaņi, slakteri, rimševici, krūmanes utt. tiktu tiesāti, nevis turpinātu sēdēt siltos amatos, bet bankas vadītāji un īpašnieki būtu padarīti pliki un nabagi un sēdētu cietumā par bankas novešanu līdz bankrotam, nevis baudītu komfortablu dzīvi savās Jūrmalas pilīs. Ja jau vienīgais,ko spēja šī komisija, bija pieprasīt informāciju no prokuratūras, kas jau sen bija atzinusi, ka banka “glābta” pēc vislabākās sirdsapziņas, nevis piespiest prokuratūru šo lietu izskatīt vēlreiz un pa īstam, lai vainīgos sauktu pie atbildības, tad šī komisija nekas vairāk par māžošanos nebija. Bet šajā valstī savādāku rezultātu sagaidīt būtu vismaz naivi.

+10
0
Atbildēt

0

mary75 20.05.2011. 16.27

Tai komisijai jau bija jāpierāda, ka valstij jāmaksā K-K kompensācijas vai kaut kas līdzīgs, un jāpataisa tie par cietējiem, cik es saprotu, tas arī bija vienīgais uzdevums.
Ne jau tāpat vien SC tik ļoti šos abus banķierus aizstāvēja.
Skaidrs, ka vajadzēja atstāt šos bez viņu pilīm utt., bet, pirmkārt, visa manta jau bija pārrakstīta, un tie baņķieri skaitijās bomži, otrkārt, bankrots jau juridiski nenotika, valsts vienkārši nopirka banku ar visiem parādiem par latu, ja atceros pareizi, toties vēlāk ieguldīja tur kaut kas tuvu miļjardam visu naudas.
No otras puses – nebūtu glābuši banku, iespējams, izmaksātu vēl dārgāk, viss aizietu pa ķēdīti.
Un to, ka pārņemšana notika pārāk labvēlīgi K-K, to jau arī kādi tur ārzemju eksperti un ne ta SVF, ne ta EK arī nokonstatēja.

+3
0
Atbildēt

0

austrisv 20.05.2011. 14.30

Pimenova murgi, jo, manuprāt, viņam bija citas intereses kam kalpot!

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu