Nav vienprātības par sašķidrinātās gāzes termināli • IR.lv

Nav vienprātības par sašķidrinātās gāzes termināli

12
Foto: Dāvis Valbaks, F64
Indra Sprance

ZZS prasa projekta “tehniski – ekonomisko”  pamatojumu

Lai arī Ekonomikas ministrija (EM) rosinājusi koalīcijai vienoties par sašķidrinātā gāzes termināla būvniecības iespējamo vietu, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) iebildumu dēļ pirmdien koalīcijā nekāds lēmums šai jautājumā nav pieņemts.

Šobrīd tiek apsvērti vairāki varianti sašķidrinātās gāzes termināla būvniecības vietai – tiek vērtēta ne vien Rīga unVentspils, bet arī Skulte, pirmdien žurnālistiem pēc koalīcijas sanāksmes sacīja premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”).

Kā norādīja Dombrovskis, valdība otrdien izskatīs šo jautājumu. Pēc premjera teiktā, šobrīd notiekot būvniecības projekta priekšizpēte, kurā analizētas iespējamās termināla atrašanās vietas. Atkarībā no priekšizpētes rezultātiem, arī tikšot pieņemts gala lēmums.

ZZS priekšsēdētājs Raimonds Vējonis Ir.lv apstiprināja, ka ZZS pirmdien koalīcijas sanāksmē iebildusi pret Ekonomikas ministrijas priekšlikumu steidzami izšķirties par termināla būvniecības vietu. Kā skaidroja Vējonis, lai pieņemtu šādu lēmumu, ir nepieciešams “tehniski – ekonomisks” izvērtējums. “Mums nav zināmi nekādi skaitļi, “ pauda Vējonis.

Viņš skaidroja, ka termināla būvniecība Ventspils ostā, kur tam jau esot rezervēts apbūves gabals, sekmētu Ziemeļkurzemes gazifikāciju. Valstij, izvērtējot šā projekta realizāciju, būtu jāņem vērā ne vien lētākās projekta realizācijas izmaksas, bet arī kopējais valsts ieguvums no šī projekta. “Nevar vienkārši no zila gaisa ierādīt, ka tas projekts tiks īstenots tur, “  pauda Vējonis. Viņš gan atzina, ka pārāk daudz laika tehniski – ekonomiskā pamatojuma sagatavošanai neesot, jo Latvijai jau drīzumā jāsniedz atbilde par šo projektu Eiropas Komisijai.

Dombrovskis arī atklāja, ka, neskaitot jau izskanējušās iespējamās termināla atrašanās vietas, vērtēta iespēja to būvēt arī Skultē. “Bet tad tas jādara nevis ostā, bet dziļāk jūrā, kas šo projektu būtiski sadārdzina, ” sacīja Dombrovskis, piebilstot gan, ka šī iespēja tiekot izskatīta.

Ekonomikas ministra Arta Kampara (JL, “Vienotība”) preses sekretāre Elīna Bīviņa Ir.lv sacīja, ka valdība otrdien skatīs jautājumu par sašķidrinātās gāzes termināla būvniecību Latvijā, taču sīkāku informāciju viņa nevarēja sniegt, jo tā esot ierobežotas pieejamības.

Jau vēstīts, ka EM iepriekš uzsvēra, ka terminālis jābūvē Rīgā. Ministrija iepriekš uzsvēra, ka projekts Latvijā aizpildīs Baltijas reģiona iztrūkstošo posmu energoapgādē, nodrošinot gāzes piegādes ceļu un avotu dažādošanu, radot konkurenci gāzes tirgū. Turklāt Latvijai ir virkne priekšrocību termināļa būvniecībai, kas nodrošinās mazākas izmaksas infrastruktūras pielāgošanai termināļa iekļaušanai reģiona gāzes apgādes sistēmā, savukārt jau eksistējošā Inčukalna pazemes gāzes krātuve nodrošinās iespējami zemākās cenas iegūšanu, iepērkot dabasgāzi tās zemākās cenas periodā.

 

Komentāri (12)

Nellija Ločmele 03.05.2011. 12.54

Te tev nu bija zaļie zemnieki – viņiem vajag Ziemeļkurzemes gazifikāciju, nevis zaļo enerģiju. Kāpēc tad pirms vēlēšanām savas “zaļās” orientācijas dīvainos apveidus nedemonstrēja?

+2
0
Atbildēt

3

    lindamarisfam > Nellija Ločmele 03.05.2011. 17.18

    Būt absolūti “zaļiem” šobrīd nav iespējams ne ekonomiski, ne tehniski. Tādēļ līdz brīdim, kad iestāsies Zaļā tūkstošgadu valstība, pat zaļajiem nekait’ spiest uz leju gāzes cenas un mazināt ar piegādēm saistītos riskus (lai arī teorētiskus).

    Ja paši Zaļie sen jau neizliekas par tādiem, tad to nav jēgas iztēloties arī skatītājiem. Citādi tā jau būs nevis Zaļo, bet gan skatītāju personības dalīšanās. Mani vairāk intriģē frāze “noskatīts zemes gabals”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lindamarisfam > Nellija Ločmele 05.05.2011. 20.14

    Nepārspīlēsim šī žanra (partiju programmu) nozīmību ne partiju, ne arī vēlētāju acīs. Hmm, ko gan iesāktu ar SVF (pēc programmas) varonīgie AŠ2, ja tiktu pie varas…

    Kā man reiz teica kāds vācu biznesmenis par arodbiedrībām: “Viņi nesaprot, ka dažreiz, lai pagrieztos pa labi, vajag divreiz pagriezties pa kreisi.”

    Pirmkārt, mēs esam no gāzes atkarīgi tik, cik esam, un tas ir objektīvi. Un tāda pati ir arī visa pārējā Eiropa un ne tikai. Tam ir elementāri finansiāli, tehniski un vēsturiski iemesli. Ja vēlaties gūt ieskatu par gāzes izdevīgumu (arī ar visu Krieviju utt.), tad vienkārši paskatieties, cik izmaksā gāzes plīts patēriņš gadā.
    Otrkārt, piegāžu avotu diversifikācija vēl nav nekāda prioritāšu maiņa. Jautājums ir, kā mums samazināt cenu (un teorētiskos riskus) jau esošajam gāzes patēriņam. Patēriņa pieaugums uz atsevišķu objektu rēķina republikas mērogā ir margināls. (Ja tā turpināsies bezgalīgi, tas gan būs nejauki, bet man mūsu enerģētiķi ir atstājuši krietni profesionālāku iespaidu par, piemēram, žurnālistiem un politiķiem. Riski vēl ir kontrolējami.)
    Un galu galā es tomēr gribētu atgriezties pie frāzes par “noskatīto zemes gabalu” (attiecīgajā pilsētā). Vajadzētu tomēr “apredeļitsa”, kur te ir uvertīra un kur pamattēma.

    Tas, ka AER nav jūtami attīstīti, ir izskaidrojams ir trivialitāti – tie prasa salīdzinoši augstas sākotnējās investīcijas un atmaksājas tikai lielā ilgtermiņā. Un kuram te ir tā brīvā (jāsaka, gandrīz vai liekā) nauda?

    Esmu par pārdomātu akcīzes celšanu fosilajiem, kā arī citiem AER veicinošiem pasākumiem, bet tur nekādi brīnumi “overnight” nenotiks. To nosaka fizikas un finansu likumi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Nellija Ločmele > Nellija Ločmele 03.05.2011. 20.29

    Man bija tā laime lasīt partiju programmas pirms vēlēšanām, un ZZS solījums progammā bija attīstīt enerģijas ražošanu no atjaunojamiem energoresursiem. Par Ziemeļkurzemes gazifikāciju tur nebija ne vārda.
    Neatkrīgi no ZZS programmām, šī ideja ir neprātīga, jo jau tagad gāzes īpatsvars Latvijas enerģētikā ir nesamērīgs, atšķirībā no AER, kuri jaunajos laikos vispār nav vērā ņemami attīstīti. Neviens nesludina būt “absolūti zaļiem”, ir runa par attīstības virzienu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Tamāra Nolmane 03.05.2011. 16.44

Jocīgi, ka vides ministrs runā par gazifikāciju nevis par projekta ietekmi uz vidi.. Un vispār ZZS ir tā veikli sevi nopozicionējušo – nu dodiet mums piedāvājumus mēs izvērtēsim. Itkā viņi nebūtu komisijās un valdībā.. Viņi visu laiku tik stulbi un neko nezina, Brigmanim arī nekad viedokļa nav, jo partiju apvienības valdes sēde (Lembja rīkojums) vēl nav bijis.. Mazo zaļo kretīnu partija..

+1
0
Atbildēt

0

anita_meistere 03.05.2011. 08.55

zinot to, ka ZZS kalpo krievijas interesēm, šī te projekta bremzēšana ir tikai likukumsakarīga. nebūs ne atomstacija lietuvā, ne gāzes krātuve.
turpinasim sēdēt uz krevu gāzes adatas..un klusītiņam samierināsimies ar turpmāko cenu kāpumu. zzs ir pilnīgi nospļauties uz Latvijas ilgtermiņa attīstību. Lembim pardesmit gadi palika ko vilkt…jārauš un jātērē piķis tagad.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu