NĪN reformu sola ieviest no 2013.gada • IR.lv

NĪN reformu sola ieviest no 2013.gada

7
Foto: Olesja Sokolova, F64

Izvirza divus variantus – nodokļa aprēķinu balstīt uz kadastrālo vērtību vai ieviest vienu fiksētu nodokļa maksājumu

Jaunu sistēmisku nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) risinājumu Latvijā būtu ieteicams ieviest no 2013.gada, iekļaujot gan kadastrālās vērtēšanas uzlabošanu, gan nodokļa piemērošanas un likmes plašu izvērtējumu, šodien vienojusies darba grupa, kas ir izveidota ar premjera rīkojumu NĪN sistēmas uzlabošanai un kurā ir valsts un pašvaldību, kā arī uzņēmēju organizāciju pārstāvji.

Ja šādai pieejai tiks saņemts politisks atbalsts, tad 2012.gadā NĪN jomā nevajadzētu ieviest būtiskas izmaiņas, bet atsevišķām pašvaldībām būtu jāmeklē individuāli risinājumi, informēja Finanšu ministrijā.

Kā vēstī aģentūra LETA, darba grupā tika izskatīti Pierīgas pašvaldību priekšlikumi par nepieciešamajām NĪN izmaiņām, tostarp neieskaitīt NĪN pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā, mazināt kadastrālās vērtības ietekmi uz NĪN apjomu, ieviešot vienotu fiksētu maksājumu, ieviest jaunus apliekamos objektus, piemēram, graustu nodokli, un meklēt iespējas novērst sarežģījumus ar kopīpašumu aplikšanu ar nodokli.

Darba grupā nav izskanējis vienots pašvaldību pārstāvju atbalsts šiem priekšlikumiem, piemēram, norādot, ka pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēma ir komplicēts mehānisms, kas sastāv no daudziem parametriem, un nebūtu ieteicams to izjaukt un sagraut “tikai atsevišķu pašvaldību problēmu dēļ”, bet tās būtu risināmas atsevišķi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ir uzdevums līdz 2011.gada beigām piedāvāt jaunu koncepciju pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmai, tādēļ darba grupā, kas lemj par NĪN, neesot iespējams pieņemt gala lēmumus par finanšu izlīdzināšanas sistēmu, atrunājas FM.

Darba grupa vienojās, ka nepieciešams noregulēt kopīpašumu aplikšanu ar nodokli, kā arī vienojās, ka arī turpmāk noteikti būtu saglabājams noteiktais minimālais NĪN maksājums, turklāt to nosakot kā minimālo maksājumu vienam īpašniekam par vienu nodokļa objektu, lai neveidotos situācija, ka pašvaldības izdevumi nodokļa administrēšanai ir daudzkārt lielāki nekā iekasējamā nodokļa summa, kas ir, piemēram, pāris santīmi.

Darba grupa arī vienojās politiķiem lēmumu pieņemšanai piedāvāt abus piedāvātos konceptuālos NĪN aprēķināšanas risinājumus – gan risinājumu, kas balstās uz kadastrālo vērtību, gan arī risinājumu, kas papildus tam paredz visiem maksātājiem noteikt arī vienu fiksētu nodokļa maksājumu.

Finanšu ministrija darba grupu informēja par pašlaik likumā noteiktajiem NĪN atbrīvojumiem un atvieglojumiem. Tika diskutēts par to lietderību un saglabāšanas vai atcelšanas nepieciešamību, un šī diskusija turpināsies nākamajā darba grupas sēdē.

Saskaņā ar premjera rīkojumu, ar ko tika izveidota darba grupa, tās sagatavotie priekšlikumi NĪN sistēmas pilnveidei ir jāiesniedz Ministru kabinetā līdz 1.jūlijam, taču Finanšu ministrija plāno jau maijā sākotnējos priekšlikumus nodot politiķu diskusijām.

 

Komentāri (7)

austrisv 21.04.2011. 18.53

“lai neveidotos situācija, ka pašvaldības izdevumi nodokļa administrēšanai ir daudzkārt lielāki nekā iekasējamā nodokļa summa, kas ir, piemēram, pāris santīmi.”

Pareizi, pareizi un kopī’pašumu izdalot uz īpašniekiem var no katra vismaz noplēst pa piecītim, jo pat kopējā zemes pleķīša vērtība ir ap 2 Ls, bet tā var iegūt vismaz 10 Ls.
Par kadastrālajām vērtībām, kas pielīdzinātas trekno gadu tirgus vērtībai, un to aplamību, nemaz negribas runāt, jo pat veca 1970 gados būvēta māja ar vecu šifera jumtu uztaisīta par jaunas mājas vērtību, lai tik pēc iespējas vairāk noplēstu priekš pašvaldību stulbajiem un nelietderīgajiem tēriņiem.
Interesanti, ka zemes grāmatā īpašumam ir normāli taksēta vērtība, bet kadastrā vērtību uztaisa to pareizinot ar iedomātiem koeficientiem, kuri nebūt neatbilst īpašuma pašreizējai vērtībai, jo treknie gadi sen jau aiz muguras, bet tauta lai tik maksā .

+5
0
Atbildēt

0

lebronj2356 21.04.2011. 18.16

Kāpēc ir jāvelk laiks, ja jau šobrīd ir redzamas sekas mākslīgi saskrūvētām kadastra vērtībām un nenormāli sakāpinātiem nodokļiem pret tiem iedzīvotājiem, kam, piemēram, ir nelaimējies iedzīvoties Jūrmalā vai Vecrīgā…Tikmēr vietām šo nodokli neatmaksājas iekasēt, jo pasta izmaksas lielākas. Pagaidīsim 13to, būs jau parādiņi sakrājušies un tad tik ko sāksim darīt ! Nodokļu un tarifu celšanā gan nekāds gausums līdz šim nav manīts !

+3
0
Atbildēt

0

reksa 21.04.2011. 19.51

Lielai daļai dzīvokļu Rīgā kadastrālā vērtība ir nieka 5 – 12 tūkstoši latu.
Kāds nu tur nodoklis sanāk?

Brīnos – kāds dzīvo mazā ēkā Jūrmalā un maksā nodokli Ls 2000 gadā.
Bet cits dzīvo dzīvoklī Rīgā un maksā nodokli Ls 5 gadā.

Esmu jau sen pamanījis, ka viss, kas ir saistīts ar Valsts zemes dienestu, ir novests līdz absurdam.
Kadastrālās vērtības nespēj saprātīgi noteikt.
Toties kāda birokratija.

Kādreiz, lai reģistrētu īpašumu zemesgrāmatā, bija vajadzīga izziņa no Valsts zemes dienesta par kadastrālo vērtību. Lai to dabūtu, vajadzēja:
– vismaz vienu stundu pavadīt rindā, tad tikt pie darbinieces, kas rūpīgi pārbauda tavu pasi un pieraksta tavus datus kādā kladē,
– pastāvēt rindā pie kases, lai samaksātu par izziņu, tad kasiere atkal rūpīgi pārbauda tavu pasi, kaut ko no tās izraksta,
– pēc divām nedēļām atkal vismaz stundu jāstāv rindā, lai tiktu pie darbinieces, kas atkal rūpīgi pārbaudīs tavu pasi, kaut ko izrakstīs, tad liks parakstīties par izziņas saņemšanu, un tad beidzot izsniegs izziņu.

Kam bija vajadzīga tāda slepenība un konspirācija (trīs reizes pārbaudīja pasi), lai izsniegtu izziņu ar zemes … kadastrālo vērtību.
Tagad vismaz visas kadastrālās vērtības ir publiski pieejamas internetā.
Bet VZD ir iestāde, kas noteikti ir jālikvidē.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu