Par Sudānā nolaupītajiem Latvijas lidotājiem maksāts izpirkums • IR.lv

Par Sudānā nolaupītajiem Latvijas lidotājiem maksāts izpirkums

18
ANO Pārtikas programmas kravas auto. Avots: AFP/LETA

Gan Latvijas Ārlietu ministrija, gan premjers Dombrovskis noliedz, ka Latvija būtu devusi naudu 

Sudānas amatpersonas samaksāja nemierniekiem izpirkuma naudu par deviņus ārzemnieku, tostarp Latvijas lidotāju, atbrīvošanu, liecina Sudānas tiesā pieejamie materiāli, atsaucoties uz vietējā laikrakstā “Sudan Tribune” rakstīto vēsta aģentūra LETA.

Dienviddārfūras galvaspilsētas Njālas tiesā tiek tiesāti sudāniešu nemiernieki, kas apsūdzēti Latvijas helikoptera apkalpes nolaupīšanā pagājušajā gadā. Njālā pērn 4.novembrī arī notika trīs Latvijas pilsoņu nolaupīšana.

Kā liecina Njālas tiesā pieejamie dokumenti, Sudānas amatpersonas Latvijas valstspiederīgo atbrīvošanai maksājušas izpirkuma naudu, vēsta laikraksts “Sudan Tribune”. Tajā teikts, ka par deviņu ārzemnieku, tostarp Latvijas pilsoņu, atbrīvošanu nolaupītājiem samaksāti 500 tūkstoši Sudānas mārciņu jeb ap 90 tūkstoši latu.

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) saistībā ar plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju uzsver, ka Latvija atbilstoši valdības lēmumam nav maksājusi izpirkuma maksu par sagūstītajiem Latvijas lidotājiem. Ministrija arī norāda, ka tā nevar komentēt Sudānas medijos paustās ziņas, jo ar Sudānas varas iestādēm šādi jautājumi nav apspriesti. 

Arī Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) noliedzis, ka no valsts budžeta būtu maksāta izpirkuma maksa, vēsta Latvijas Radio. “Manā rīcībā šādas informācijas nav, no budžeta nekas nav maksāts atbilstoši jau paustajai valdības pozīcijai,” teica premjers.

Sudānas drošības dienesti, kas parasti nodarbojas ar ārvalstnieku nolaupīšanas lietām, vienmēr noliedz, ka kaujiniekiem tiek maksāta izpirkuma nauda.

ANO pārtikas programmā (WFP) strādājošie helikoptera apkalpes locekļi no Latvijas aviokompānijas “GM Helicopters” – kapteinis Artjoms Nalbandjans, otrais pilots Jānis Gindra un mehāniķis Kaspars Reihlers – no gūsta tika atbrīvoti vairāk nekā mēnesi vēlāk, 8.decembrī, taču par ķīlnieku atbrīvošanās apstākļiem izskanējusi pretrunīga informācija.

Saskaņā ar oficiālo versiju 8.decembrī notika ķīlnieku glābšanas operācija, pēc kuras visi trīs Latvijas pilsoņi tika nogādāti drošā vietā ANO bāzē. Savukārt portāls “kasjauns.lv” vēstīja, ka Latvijas lidotāji no gūsta izlauzušies paši. Latvijas Ārlietu ministrija vairākkārt apgalvojusi, ka par Sudānā nolaupīto trīs Latvijas ķīlnieku atbrīvošanu izpirkuma nauda nav tikusi maksāta, tomēr sīkāku informāciju neatklāja, saistot to ar drošības apsvērumiem izmeklēšanas dēļ.

Komentāri (18)

Lita 18.04.2011. 14.45

Man liekas, mums vajadzētu priecāties, ka tie cilvēki ir sveiki un veseli mājās. Vismaz ģimenes par to bija patiesi laimīgas. ĀM un Kristovskis, kā arī citas drošības struktūras darīja visu to, kas tādās reizēs jādara, un izdarīja to veiksmīgi. Cik var ņemties!? “Kas jauns” jau netieši “palīdzēja” bulgāru pilotiem. Drīz pēc tam sagūstīja arī viņus. Ko mēs īsti cenšamies pateikt?

+11
-1
Atbildēt

2

    1 > Lita 18.04.2011. 14.53

    Es gan ieteiktu tik drīz Kristovskim nepiešūt šos laurus un papētīt, kurš tajā laikā pildīja ārlietu ministra pienākumus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Lita 18.04.2011. 15.27

    Kurš?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 18.04.2011. 15.24

Kurmītis

Kristovskis melo no rīta līdz vakaram katru dienu nepārtraukti. TOTIES Lembergs, Brigmanis, Augulis, Šķēle, Kalvītis, Šlesers, Urbanovičs un Cilēvičs RUNĀ vienmēr TIKAI TAISNĪBU! Vot!

+11
-1
Atbildēt

1

    ilmisimo > dace_ampermane 18.04.2011. 15.33

    ..Lembergs, Brigmanis, Augulis, Šķēle, Kalvītis, Šlesers, Urbanovičs un Cilēvičs RUNĀ vienmēr TIKAI TAISNĪBU! ..
    ____________________________
    ne tik RUNĀ bet arīg VIEDĒ un ZAVĒ…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 18.04.2011. 14.32

Meloja jau visi, jo stāstīja, ka paši nolaupītie izmukuši , un tad liela daļa bruka virsū VĢK, ka tas lūk esot “grūti strādājis”.
Izrādās, ka Sudāna svalsts samaksāja un nolaupītie ieradās mājās un VĢ K ir strādājis, lai kā tas arī dažiem nepatiktu.

+7
-2
Atbildēt

1

    piziks > austrisv 18.04.2011. 15.41

    Bet, ne tik strauji… Bija taču kaut kur info, ka mūsējo izbēgšana apstiprinājusies… Nav jau jāmelo visiem, — kamēr mūsējie muka, sudānieši saviem blēžiem varēja paspēt arī samaksāt: kuru tas izbrīnītu…

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu