Arābu atmoda • IR.lv

Arābu atmoda

33
Lībiešu meitene. Foto: Mohamed Messara, EPA/LETA
Jānis Ozoliņš

Situācija arābu valstīs Saudu Arābijā dzīvojoša latvieša acīm

Ņemot vērā, ka jau vairāk kā 10 gadus dzīvoju Saudu Arābijā, gribētu pakomentēt pēdējā laika notikumus, tā sakot, no vietējās perspektīvas. Lai izprastu situācijas būtību ir jāsāk ar demogrāfiju. Saudu Arābijā aptuveni 50% iedzīvotāju ir vecumā līdz 18 gadiem! Nav grūti iedomāties valdības bažas saistītas ar tik lielu sabiedrības daļu, kas ir spontāna un relatīvi grūti prognozējama.

Dusmu diena pārtop Lojalitātes dienā 

11. martā Saudu Arābijā internetā parādījās aicinājumi uz, tā saukto, „Dusmu piektdienu”. Situācija bija diezgan saspringta, jo neviens nezināja ko gaidīt un uz ko gatavoties. Uzņēmumā, kurā es strādāju, pat tika izveidots krīzes plāns un koordinācijas centrs nemieru gadījumam. Šeit dzīvojošie rietumnieki viens otram silti ieteica uz ielas vispār nerādīties, jo ir grūti paredzama policijas rīcība, kurai nav pieredzes ar masu nekārtībām.

Dažas dienas pirms tam vietējās avīzēs parādījās diezgan skarbi raksti ar atgādinājumiem, ka šajā valstī mītiņi vai jebkāda pulcēšanās ir nelegāla. Reliģiskie līderi sāka sludināt kā nepieņemamu jebkuru situāciju, kas var apdraudēt sabiedriskās vērtības, mieru un stabilitāti.

Pienāca un pagāja gaidītā diena. Izņemot dažus incidentus valsts austrumos, nekādi organizēti pasākumi nenotika. Šī bija pasakaina izdevība, ko valdība ari izmantoja.

Pateicībā tautai par izrādīto lojalitāti karalis paziņoja par SR 500 miljardu sociālas palīdzības programmu.

Dažas dienas vēlāk, Saudu Arābijas karalis Adbullah uzstājās ar runu televīzijā, paziņojot, ka plānotā “dusmu diena” beigās izvērtās par lojalitātes dienu. Kā pateicība tautai par izrādīto lojalitāti, valstī tika izsludināta brīvdiena un tajā pašā dienā karalis paziņoja par SR 500 miljardu (~ Ls 70 miljardu) sociālās palīdzības programmu tautai.  Šīs programmas ietvaros tika paceltas algas visiem valsts sektora darbiniekiem, ieviesti jauni pabalsti, uzsākta 500,000 jaunu mājokļu celtniecība maznodrošinātajiem, utt. Tas viss papildus līdzīgai programmai, izsludinātai mēnesi agrāk, februārī.

Karalis atpērkas no nemieriem

Saudu Arābija tiek uztverta, ka vietējā reģiona miera un stabilitātes garants, un nevar noliegt, ka valdība pie tā ļoti smagi strādā. Varētu jokot, ka karalis atpērkas no nemieriem, līdzīgi kā to darīja citas līča valstis, bet nevar noliegt, ka tas ir tas, ko cilvēki vēlas. Līča valstīs tauta vairāk kā citās arābu zemēs paļaujas uz valdības atbalstu un darbu valsts sektorā. Šobrīd rezultāts ir panākts – tauta ir eiforijā un uz patriotisma viļņa. Arī karaļa pateicības vārdi tautai ir dzirdami itin visur.

Tuvākajā laikā vispārēji nemieri pret valdību Saudu Arābijā ir maz ticami, kaut gan joprojām saglabājas jautājumi, kas ar naudu vien nav atrisināmi. Tās joprojām ir reliģiskās minoritātes – šiitu tiesību jautājums valsts austrumos, tieslietu sistēma un mūžīga diskusija par atļaušanu sievietēm vadīt automašīnu. Protesti šajās sfērās ir iespējami, bet ļoti lokalizēti.

Runāt par „arābu atmodas” kopīgu motivāciju un mērķiem ir grūti. Katrā valstī ir atšķirīga iekšpolitika, problēmas un valdības stils.

Neapšaubāmi, mūsdienu komunikācijas tehnoloģijas ir ienesušas pilnīgi citu ideju izplatīšanās ātrumu un koordinācijas līmeni. Lielu lomu spēlē arī tādi „nacionālie varoņi”, kā televīzijas kanāls Al Jazeera, kas ir kļuvis par visautoritatīvāko informācijas avotu reģionā. Nav brīnums ka vairākās valstīs šeit tiek bloķēti Blueberry servisi un internets tiek spēcīgi cenzēts. Slēpjoties aiz pornogrāfiska satura materiālu ierobežošanas, tiek filtrēts arī politiskais saturs.

Atklātības noskaņojums 

Notikumi Tunisijā un Ēģiptē radīja vispārēji elektrizējošu efektu. Lai Rijāda arī ir relatīvi tālu, šajā laikā, jauniešu vidū šeit valdīja noskaņojums, kas salīdzināms ar barikāžu dienām Latvijā. Notikumi mainījās pa minūtēm un visi dzīvoja uz ticības viļņa saviem spēkiem un izmaiņām.

Kopumā Saudu Arābijā noskaņojums ir samērā mierīgs. Tiesa, uz pēdējo notikumu fona presē un sabiedrībā ir vērojama stipri lielāka atklātība. Publiski tiek kritizētas amatpersonas par kādu neizdarību un tiek pieminēts korupcijas jautājums, kas gadu desmitiem ir bijis absolūts tabu, zinot, ka galvenās valsts iestādes un ministrijas šajā valstī vada karaliskās ģimenes locekļi. Visi ir pārsteigti, cik īsā laikā (pat dažās dienās), valdība var kļūt dāsnāka, atvērtāka, piekāpīgāka un progresīvāka, cenšoties izvairīties no lielāka ļaunuma.

Visi ir pārsteigti, cik īsā laikā valdība var kļūt dāsnāka, atvērtāka, piekāpīgāka un progresīvāka, cenšoties izvairīties no lielāka ļaunuma.

Par demokrātiju jaunatne šeit nerunā, jo pretēji rietumnieku priekšstatiem, šis jēdziens te vēl ir ārkārtīgi svešs. Neapmierinātība pārsvarā ir novērojama saistībā ar sociāliem un ekonomiskiem jautājumiem. Piemēram, ar lielo bezdarbu jauniešu vidū, laikā, kad teju vai puse no darbaspēka valstī ir ārzemnieki. Arī cilvēktiesību jautājums kļūst aizvien aktuālāks. Kamēr valdība spēs tikt galā ar šiem jautājumiem, politiskās prasības atvirzīsies uz vēlāku laiku.

Nav runa par demokrātiju klasiskā izpratnē 

Apskatot plašāku reģionu, var tomēr runāt par zināmu arābu atmodu. Ēģiptes prezidenta gāšana tika atzīmēta visā arābu pasaulē. Mana klātbūtnē jordānieši apsveica viens otru ar ēģiptiešu panākumiem, jo tas tika uztverts ka simbols, kā jaunas ēras sākums, kurā tautai arī ir teikšana. Varētu piekrist vietējiem analītiķiem, kas paredz autoritāro režīmu gāšanu un tradicionālo monarhiju saglabāšanos. To nosaka lielā mērā arī rietumu lielvalstu atbalsts līča monarhijām, kuras publiski netiek kritizētas. Tādēļ visticamāk nākamie saasinājumi, kā jau tas ir redzams, ir gaidāmi Sīrijā, Jemenā un mazākā mērā līča valstīs.

Mana klātbūtnē jordānieši apsveica viens otru ar ēģiptiešu panākumiem

Politiskas prasības šajā reģionā ir vēl diezgan nekonkrētas. Manuprāt par apzinātām prasībām pēc lielākas demokrātijas es varētu runāt tikai Ēģiptē, Bahreinā un Libānā. Lielākajai daļai citu arābu valstu iedzīvotāju priekšstats par demokrātiju ir samērā miglains, jo reģionā tāda reāli nekad nav darbojusies. Vairumā gadījumu fokusā tomēr ir ekonomiskas dabas jautājumi – korupcija, bezdarbs un mājokļu jautājums.

 

Komentāri (33)

fototur 27.03.2011. 13.22

Man šķiet, vērtīgākais rakstā bija autora aprakstītā “sajūta uz ielām”, tā ir tāda lieta, kuru BBC un Al Jazeera nevar nodot! Izrādās, ka arī tur bija stipras “revolucionārās” vēsmas.
Mani tikai pārsteidz tas, ka gan autors, gan daži komentētāji valdību gāšanu citās valstīs neasociē ar demokrātiju. Kaut tā ir reāla tautas vara, kas pirmo reizi darbojas ar tādu spēku arābu pasaulē. Es jau saprotu, ka Dž. Bušs un kompānija ir pamatīgi degradējuši jēdzienu demokrātija pievilcību, bet ja masas iziet ielās un valdība atkāpjas, nevis tāpēc, ka to piespiež ar ieročiem, bet ar masveida akcijām ielās, tad tā ir demokrātija tīrā veidā – tauta (nosacīti, protams, reāli iedzīvotāju lielākā daļa) – grib, lai valdība atkāpjas un valdība atkāpjas. tautas griba ir realizējusies. Savā ziņā arī Saūda Arābijā tas ir noticis – cilvēki tur gribēja vienlīdzīgāku ienākumu sadali un dabūja to, gribēja, ka masu mēdiju kļūst atklātāki un arī tas nelielā mērā ir noticis. Arī tā ir tautas vara – ne jau karalis vienā dienā piecēlās un pats to izdomāja – tieši otrādi viņš to izdarīja spiediena rezultātā, un tas, ka nenomainījās valdība, nenozīmē, ka demokrātisks izpasmes akts nav noticis!
Tas ir ironiski un domāju, kā strutaina skabarga pakaļā visiem Irākas kara ideologiem (ASV neokonservatīvajiem)- izrādās, ka viņu stratēģija demokrātijas ieviešanai bija gaužām greiza, jo patiesas izmaiņas var nākt tikai no iekšpuses. Nāk prātā no pēdējās “Ilustrētās Vēstures” raksts par Če Gevaras mēģinājumu “eksportēt” revolūciju uz Bolīviju un absolūtu šī projekta izgāšanos – jo vietējiem nepatika doma, ka kāds no ārpuses saka, kas jādara.

+6
0
Atbildēt

1

    snjuu > fototur 28.03.2011. 04.15

    Ja nedaudz paplašina stāstu un runā nevis par Če, bet par Kubu, tad šamējie tomēr palīdzēja diezgan daudzām Āfrikas valstīm tikt vaļā no eiropiešiem. Cita lieta, ka tiešām “the change must come from within”…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Anita Gertnere 25.03.2011. 18.28

Jāni, paldies par rakstu.
Vakardien noskatījos Holivudas filmu ”Karaliste”. Vai tiešām ir tā, kā šajā filmā tiek rādīts – ir konkrēti pilsētu rajoni, kur labāk nerādīties ne policijai, ne rietumniekiem?

Papildus, ko atcerējos. Gan Bin Ladens, gan vairāk kā puse no 11.septembra teoristiem nāk tieši no Saudu Arabijas. Kas liekas tik relatīvi stabila un ekonomiski vislabāk situēta. Teorētiski, jo vairāk cilvēki ir apmierināti ar dzīvi, jo mazāk iespējas ekstēmismam…

Un vēl jautājums..:) Vai parastā tauta neprasa pāreju no absolūtā monarhisma uz konsticionālo? Jo manas liekas, ka absolūtais monarhisms ir arhaisks pat priekš arābiem….(un ja ņem vērā to, ka šai karaļu dzimtai ir tikai ap 100 gadiem – tātad samērā jauna).

+5
-1
Atbildēt

3

    Igors Daņiļēvičs > Anita Gertnere 26.03.2011. 16.46

    Iebrukums Afganistānā bija tādēļ, ka ASV prasīja izdot 11/9 organizētāju Osamu bin Ladenu. Taliban režīms atteicās to darīt. Tieši tur bija izveidota bāze bin Ladena organizācijai, kur tika plānoti un vadīts terors visā pasaulē. Tādēļ iebrukums Afganistānā.
    Viss pārējais ir krietni garāka un smagāka diskusija.
    Filmu “Karaliste” esmu redzējis, bet šai kontekstā ieteiktu runāt par Klūnija “Siriānu”.
    “Karalistes” labākā daļa ir apmēram 3 min pašā sākumā, kas puslīdz hronoloģiski skaidro tur notiekošo.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Blumbergs > Anita Gertnere 25.03.2011. 23.43

    jo vairāk ticama plānota darbība, it kā terorisms

    0
    0
    Atbildēt

    0

    viktors_dauksts > Anita Gertnere 26.03.2011. 08.19

    Filma “Karaliste” tika filmēta Abu Dabi, tā kā Rijāda izskatās mazliet savādāka. Bet ja nopietni, tad ar drošību te viss ir kārtībā. Godīgi sakot, Rīgā ir daudz vairāk rajonu un ielu, kur, zinamās stundās, es bez vajadzības labak neuzturos.

    Kuriozs ir fakts, ka 15 no 19 tororistiem 11.sept uzbrukumos Amerikā bija saudieši, taču nobumbota tika Afganistāna. Bet ja nopietni, terorisma saknes šeit stiepjas 30 gadu vecā valdības politikā, kad jaunieši tika mudināti doties karot uz citām valstīm ticības vārdā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

P_Dancis 25.03.2011. 14.40

“Saudu Arābija tiek uztverta, ka vietējā reģiona miera un stabilitātes garants”

Diezin vai par stabilitātes garantu var saukt valsti, kura blakus naftai eksportē islama ekstrēmismu un teokrātiju. Šī stabilitāte līdzīgi kā Krievijā turas uz naftas dolāriem un armiju.

+5
-1
Atbildēt

4

    Anita Gertnere > P_Dancis 25.03.2011. 18.39

    Domāju, ka šo valsti nevar uzskatīt par tokrātisku. Tipiska absolūtā monarhija. Un tas, ko Jānis rakstīja – mācītāji sludina, ka jebkuras nekārtības protesti ir prettiesiskas, tikai pierāda, ka visi māacītāji ir stingri pārvaldīti no monarhijas puses. Un reliģija ir tikai veids kā pārvaldīt plebejus.
    Izteika teoktātiska valsts ir Irāna, kas islama revolūcijas laikā gāza savu karalīti un kopš tā laika valsti de facto vada ”garīdzinieki”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > P_Dancis 25.03.2011. 20.18

    Jā, piekrītu. Monarhija šim režīmam ir adekvātāks apzīmējums.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > P_Dancis 25.03.2011. 18.08

    Es jau arī saku, ka šī “reālpolitiskā” uztvere ir neadekvāta tiem principiem, kurus vārdos sludina pašas rietumvalstis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lindamarisfam > P_Dancis 25.03.2011. 15.48

    ..tiek uztverta.. [fragments no citāta – pēdiņas tehniski nebija iespējams ielikt]

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu