Talsu traģēdijā mirušā vecākiem izmaksās 20 tūkstošus latu • IR.lv

Talsu traģēdijā mirušā vecākiem izmaksās 20 tūkstošus latu

36
Karolis Kavolelis, F64

Augstākā tiesa liek atmaksāt morālo kompensāciju par astoņgadīga dēla zaudēšanu

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta otrdien nolēma, ka valstij jāmaksā 20 tūkstošus latu liela kompensācija vecākiem, kuru dēls gāja bojā Talsu traģēdijā, vēsta aģentūra BNS.

Tiesa nolēma, ka valstij Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) personā vecākiem jāmaksā 20 tūkstošus latu liela morālā kompensācija. Pārējā daļā prasība noraidīta, pavēstīja tiesas pārstāve Baiba Kataja. Spriedumu no 30.marta vēl varēs pārsūdzēt AT Senātā.

Iepriekš apelācijas instances tiesa lietu skatīja 2008.gada oktobrī, kad tiesa par labu prasītājiem no Latvijas valsts VUGD personā piedzina atlīdzību par morālo kaitējumu 100 tūkstošu latu apmērā.

Izskatot lietu kasācijas kārtībā, AT Senāts 2009.gada decembrī atlīdzības par morālo kaitējumu atcēla un nodeva lietu jaunai izskatīšanai.

Gunars un Anita Antāni uzskata, ka ugunsdzēsēju un citu amatpersonu neizdarības dēļ viņiem nodarīts morālais kaitējums, zaudējot savu atvasi – astoņus gadus veco dēlu. Bojāgājušā vecāki no valsts vēlējās piedzīt vienu miljonu latu.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa vairāk nekā 12 prasībās saistībā ar Talsu traģēdijā nodarīto morālo vai veselības kaitējumu jau pasludinājusi spriedumus un prasības daļēji apmierinātas par kopējo summu 1,33 miljoni latu. Naudu uzdots samaksāt gan VUGD, gan Iekšlietu ministrijai. Līdz šim tikai vienā prasībā spriedums stājies spēkā, pārējo lietu skatīšana vēl turpinās.

1997.gada 28.jūlijā Iekšlietu ministrijas svētku laikā salūza ugunsdzēsēju automašīnas pacēlāja strēle un no 19 metru augstuma nokrita grozs ar cilvēkiem. Negadījumā dzīvību zaudēja deviņi bērni. Pēc traģiskā negadījuma par nolaidību apsūdzēja bijušo Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieku Pēteri Bekmani un inspektoru Modri Keiselu, kā arī VUGD priekšnieka vietnieku Pāvelu Zagorski. Kurzemes apgabaltiesa Bekmani un Keiselu attaisnoja, bet Zagorski notiesāja ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Jau iepriekš tiesa divus zemāka ranga VUGD darbiniekus Vilni Griķi un Igoru Ivanovu notiesāja, bet sods bija nosacīts.

Komentāri (36)

ieva_firere 15.03.2011. 11.51

Nekad neesmu sapratusi, pēc kādiem principiem cilvēki izvirza sev astronomiskās kompensāciju summas, kā 1 miljons šeit. Tas tomēr kaut kā liekas nepareizi, sanāk tā kā pārdot savas sāpes un skumjas. Bet nu, lai jau cīnās, ja jau gribas.

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu