Apkarojot ēnu ekonomiku, cer uz papildu 60 miljoniem latu • IR.lv

Apkarojot ēnu ekonomiku, cer uz papildu 60 miljoniem latu

37
Andrius Ufartas, F64
Indra Sprance

Ministru kabineta sēdē par opozīcijas priekšlikumiem vispār netiek diskutēts

Valdība pirmdien nolēma palielināt nākamā gada budžetā no ēnu ekonomikas iegūstamo summu no 15 miljoniem latu uz 60 miljoniem latu, taču par konkrētiem ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem nemaz nediskutēja.

Kā valdības ārkārtas sēdē norādīja premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”), līdz šim ir izskanējusi kritika par pieticīgo summu, ko iecerēts iegūt no ēnu ekonomikas apkarošanas, tāpēc Dombrovskis piedāvāja “ambīciju palielināt” vēl par 45 miljoniem latu, līdz ar to Valsts ieņēmumu dienestam, realizējot ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus, nākamgad papildu plānotajiem budžeta ieņēmumiem būs jāiekasē vēl 60 miljoni latu.

Vienlaikus Dombrovskis uzsvēra, ka papildu 45 miljoni latu nebūs fiskālās konsolidācijas pasākums, jo ar aizdevējiem saskaņoti vien 15 miljoni latu papildu ieņēmumi. Līdz ar to budžetā pieminētie papildu 45 miljoni latu būs “virsplāna ieņēmumi”.

Ne ar kādiem ēnu ekonomikas apkarošanu veicinošiem pasākumiem ministri gan pirmdien vispār nediskutēja.

Jau vēstīts, ka gan opozīcijas partijas, gan virkne ekspretu norādījuši uz valdības pieticīgajiem plāniem ēnu ekonomikas apkarošanā, kā arī pasivitāti šo jautājumu risināšanā. Jautājums par ēnu ekonomikas apkarošanu tika apspriests arī ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Valdība pirmdien noraidījusi lielāko daļu opozīcijas partiju iesniegtos priekšlikumus, par tiem pēc būtības nemaz nediskutējot.

Nākamā gada budžeta projektam Saeimas deputāti iesnieguši vairāk nekā 400 priekšlikumu, tajā skaitā ir gan koalīcijas partiju apvienotie, gan visu Saeimas frakciju iesniegtie priekšlikumi. Valdība pirmdien ārkārtas sēdē nolēma par lielāko daļu no tiem nemaz nerunāt, tos automātiski noraidot, pārrunāti tika tikai atsevišķi priekšlikumi, par kuriem nebija vienprātības kādu juridisku vai politisku iemeslu pēc. Līdz ar to valdības ārkārtas sēde, kurā tika skatīti šie priekšlikumi, beidzās ātri – nepilnu divu stundu laikā.

Kā skaidroja premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”), valdības princips bijis neatbalstīt tos priekšlikumus, kuri vērsti uz valsts budžeta deficīta palielināšanu. Izņēmums  bijis atvieglojums transporta nodevā daudzbērnu ģimenēm.Pēc premjera teiktā, esot arī virkne opozīcijas priekšlikumu, kuri konceptuāli būtu abalstāmi, taču esot jāatrod pareizā forma. “Ministrijām ir doti uzdevumi sagatavot nepieciešamos grozījumus normatīvajos aktos,“ sacīja premjers.

Līdz ar raito darbu valdībā jau pirmdien vakarpusē informācija par valdības viedokli jautājumos par deputātu iesniegtajiem priekšlikumiem tiks nodota Saeimai, kas rīt uzsāks darbu pie priekšlikumu izvērtēšanas.

Jau vēstīts, ka nākamā gada budžeta projektu Saeima ceturtdien pieņēma pirmajā lasījumā. Priekšlikumu iesniegšanai deputātiem tika dota nepilna diena – līdz piektdienas plkst. 12, kad tautas kalpi nākamā gada budžeta projektam bija iesnieguši 419 priekšlikumus ar visdažādākā veida grozījumiem.

Komentāri (37)

mary75 13.12.2010. 13.32

Nu tas viss jau sāk izskatīties pēc farsa.
Sākumā – par tām 1/3 un 2/3, ko paņēma no zila gaisa.
Tagad – pēkšņi izdomā, ka ēnu ekonomikas apkarošana dos vēl 45 miļj., bez kāda pamatojuma, kāpēc taisni 45, nevis 30 vai 60, bez kādiem aprēķiniem, bez konkrētu pasākumu plāna, bez atbildīgā. pie kam tas skaitīšoties virsplāna ieņēmumi.
Rodas asociācijas ar piecgadi – 4 gados un vispār ar komunisma celtniecību.
Vai nevajadzētu sākumā izdomāt, vai vispār vērts ko teikt, un tikai pēc tam tricināt gaisu ar kārtējiem šaubīgiem skaitļiem un plāniem?
Un tur, kur būtu tiešām jāsāk kaut kas nopietni darīt – likvidēt liekas valsts iestādes, pārskatīt valsts funkcijas, reformēt medicīnu un izglītību, mainīt likumdošanu, kas ļautu vienkāršāk tikt vaļā no liekiem ierēdņiem, t.i. beidzot sākt, kaut pamazām, tās strukturalās reformas – tur netiek darīts nekas, tādi vārgi pīkstieni, tipa – neviens nav ieintersēts, tai skaitā arī Vienotība – tagad taču paši pie varas, domas mainījušās.

+16
-5
Atbildēt

4

    raimonds_bossltd > mary75 13.12.2010. 16.43

    to dzeris49
    Interesanti, ko šajā situācijā pasāktu tavējie, SC fašistu mūļi?

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Pastniece > mary75 13.12.2010. 15.04

    dzeri49 par Latvijas Valsts prezidentu!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > mary75 13.12.2010. 18.23

    Dzeri, attiecībā uz budžeta/aizdevuma noēdāju skaitu liekajās valsts iestādēs, ir pamatotas aizdomas, ka Vienotība to skaitu nekad nav taisījusies samazināt, jo vēlēsanās tā ir būtiska daļa Vienotības elektorāta, starpvēlēšanu 4 gados, — attiecīgās elektroāta daļas izdzīvošanas vienīgā iespēja. Tādēl tagadējais MK dara visu, lai īstu struktūrreformu nebūtu. Par 2/3 un 1/3 nekādu krāpšanos, izrādās, Vienotība nav veikusi: beidzot visiejm, kas skatījās 100. panta preses klubu ar Domrovska performaci, viss tika paskaidrots: solītais ir ievērots un izdarīts, jo pareizi uz tām proporcijām 1/3 : 2/3 esot jāskatās iepriekšējo 3 gadu kontekstā, — tad tieši tā arī sanākot!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 13.12.2010. 16.53

    Ombros – Atkal aizmirsi iedzert haloperidolu?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

oktaavs 13.12.2010. 12.52

Ne ar kādiem ēnu ekonomikas apkarošanu veicinošiem pasākumiem ministri gan pirmdien vispār nediskutēja.
——————————————————
Par ko diskutēt ? Ir jau izlemts, ka budžetu “konsolidēs” nabagi, nevis bandīti un ēnu spekulanti, kuriem piekļūt ir daudz grūtāk.

+10
-4
Atbildēt

0

Gintars 13.12.2010. 13.38

Dombrovskis laikam ietekmējās no Šķēles kurš nesen minēja ka šie 15 miljoni ir smieklīgi maza summa

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu