Latvijas politiķi pieņēmuši dāvanas no Berezovska • IR.lv

Latvijas politiķi pieņēmuši dāvanas no Berezovska

35
Ojārs Lūsis, F64

KNAB sodāmus pārkāpumus neatklāj; Jēkabsons atpūties villā, Ūdrei dāvāt vīna kaste

Beigusies izmeklēšana, kas atklāj augstu Latvijas amatpersonu tuvās saiknes ar melnajā sarakstā iekļauto Borisu Berezovski. Eksministrs grezni uzdzīvojis Berezovska īpašumos un vizinājies ar miljonāra jahtu, par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktās pārbaudes rezultātiem vēstīja TV3 raidījums „Nekā personīga”.

KNAB izmeklēšana pret bijušo Saeimas spīkeri Ingrīdu Ūdri, iekšlietu ministru Ēriku Jēkabsonu,  un ZZS pietuvinātiem Robertu un Ilonu Līčiem ilga piecus gadus. KNAB pārbaudīja, vai amatpersonas nav pārkāpušas likumu saistībā ar Krievijā skandalozu slavu iemantojušā miljonāra Berezovska vizītēm Latvijā.

Izmeklētājiem nav izdevies gūt pietiekamus pierādījumus, ka amatpersonas būtu ļaunprātīgi izmantojuša savu dienesta stāvokli, vai būtu nonākušas interešu konfliktā. Tomēr atklātībā nākuši fakti, kas atklāj, kāpēc patiesībā bija spiests atkāpties tolaik iekšlietu ministra amatā esošais Jēkabsons.

Berezovska uzņēmēja vizītes Latvijā organizēja ZZS pietuvinātie Roberts un Ilona Līči. Ilona Līce bija gan premjera Induļa Emša, gan iekšlietu ministra Jēkabsona biroja vadītāja. Līča KNAB noklausītās sarunas ir daļa no būtiskiem pierādījumiem par Berezovska attiecībām ar Latvijas amatpersonām, ziņoja „Nekā personīga”. Pēc tam, kad  Saeimas spīkere, viena no ZZS tā laika līderēm Ūdre krietni pāri pusnaktij vakariņoja ar  Berezovski „Hotel de Rome”  restorānā, miljonārs nosūtīja  Saeimas spīkerei kasti ar Gruzijas vīnu. Ūdre nekad nav atzinusi dāvanu pieņemšanu no Berezovska, taču  kāda viņas saruna ar   Līci, iespējams, to apliecina.

Līcis zvana Ūdrei, lai apjautātos, kā  viņai garšojusi nodotā manta. Kamēr Ūdre atzīstas, ka nav to paguvusi vēl nobaudīt, Līcis dod savu novērtējumu. Šoreiz esot tāds interesants. Ūdre vaicā, vai esot tāds pats kā iepriekšējo reizi. Un saņem atbildi – šis  esot  krietni sausāks.

KNAB izmeklētāju rīcībā ir ziņas, ka Jēkabsons divas reizes devies pie Berezovska uz  Londonu, vēstīja „Nekā personīga”. Jēkabsons apmeties vienā no greznākajām Londonas viesnīcām. Jēkabsons liecinājis, ka  rēķinus  apmaksājis pats, taču izmeklētāji  to apšauba. Jēkabsons, būdams  iekšlietu ministrs, pavadījis arī atvaļinājumu miljonāra villā Dienvidfrancijā, ko apmaksājis miljonārs. Turp Jēkabsons devies kopā ar līgavu un diviem saviem bērniem. Villas īres cena nedēļā ir apmēram 18 tūkstoši  lati, kas tolaik bija gandrīz ministra gada algas apmērā.

Londonas policijai Berezovskis ir apstiprinājis, ka Jēkabsons pieņēmis ielūgumu, taču tā kā tā neesot viesnīca, tādēļ ne to, ne sviestmaizi, vai pudeli  vīna viņš neuzskatot par dāvanām.

Brīvdienu  ceļojumu Jēkabsons  nopelnīja, izmantodams savu statusu un gādājot par Berezovska drošību Latvijā, var secināt pēc telefonsarunām starp Jēkabsonu un miljonāra vizīšu organizētāju Līci. Tās norisinās 2005.gada februārī, kad Berezovskim, kuru Krievija prasījusi izdot, bet „Interpols” pasludinājis starptautiskā meklēšanā,  radās problēmas atstāt Latviju.

Kādā no lietas materiāliem esošā telefonsarunā Roberts Līcis zvana Jēkabsonam un saka, ka lidmašīna ir gatava pacelties, taču kāds robežsardzē ceļ trauksmi. Viņš lūdz ministram sazvanīt Robežsardzes priekšnieku Gunāru Dāboliņu. Jēkabsons sola runāt ar savu padoto, pēc brīža atzvana, sakot, ka dota zaļā gaisma. Līcis pateicas, un saka, ka viņam Jēkabsons jāsatiek tuvākajās dienās, lai  nodotu, ko svarīgu.

Palīdzīgā rokas sniegšana Berezovskim Jēkabsonam maksāja amatu, secināja Nekā personīga. Jēkabsons demisionēja it kā paužot neapmierinātību ar budžetu, bet valdībā tobrīd jau bijis zināms par iekšlietu ministra apmešanos Berezovska villā.

Tā laika premjers Aigars Kalvītis (TP) miljonāru iekļāva tā sauktajā melnajā sarakstā. „Tā kā mūsu valstī aizliegts finansēt politiskās partijas no ārpuses un, lai stiprinātu Latvijas neatkarību, es pieņēmu tādu lēmumu, iekļaut Berezovski melnajā sarakstā. Man  ir sava versija, kāpēc viņš [Berezovskis]  to darīja, bet tas ir ļoti jūtīgs politisks jautājums, tāpēc es to negribu publiskot,” „Nekā personīga” sacīja Kalvītis. Pēc viņa teiktā, Berezovskim bijusi arī interese par Latvijas medijiem.  

Berezovska mērķis esot bijusi „Mediju nama” pirkšana. Darījums nenotika, jo krievu miljonāru no Latvijas izraidīja,

Komentāri (35)

www.vecamate.lv 12.12.2010. 21.56

Paskalināt rumpi villas baseinā,vai režģīts skābulīša..- nav daudz LR augstu amatpersonu iesmērēšanai. Pa lēto.Būtu vismaz kādu jaguāru vai atoliņu siltā jūrā.. :)Bet kalpdvēslei jau kaut pavārtīties kunga pēļos ir laimība pilnīgā :) Jācer tie laiki jau prom ar visiem personāžiem,bet lielas pārliecības nav.

+12
-2
Atbildēt

0

Janka, Janic 12.12.2010. 20.38

…pants par valsts nodeviibu

+4
-1
Atbildēt

0

Elita Ļabe 13.12.2010. 16.40

Viss ir zināms, pierādījumi ir, liecinieki ir, bet nekas nenotiek…welcome to my country.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu