Sprādzienus Stokholmā izmeklēs kā teroraktus • IR.lv

Sprādzienus Stokholmā izmeklēs kā teroraktus

73
Zviedrijas premjers Fredriks Reinfelts. Avots: AFP/LETA

Zviedrijas premjers iesaka dusmas vai vilšanos paust nevardarbīgā veidā

Divi sprādzieni, kas Stokholmas centrā notika sestdienas vakarā, tiks izmeklēti kā terorakti, preses konferencē svētdien paziņoja policijas pārstāvis Anderss Tornbergs. Sprādzienos viens cilvēks gājis bojā, bet divi tika ievainoti. Policija pagaidām nav komentējusi, vai šie sprādzieni ir saistīti.

Zviedrijas premjers Frēdriks Reinfelts īpaši sasauktajā preses konferencē svētdienas pēcpusdienā aicināja neizdarīt pāragrus secinājums.

"Vakar vakarā notika trīs lietas – eksplodēja automašīna, gāja bojā cilvēks, kā arī drošības policija un ziņu aģentūra TT saņēma vēstījumus, kuros izteikti draudi Zviedrijai. Nav pierādīts, ka šie trīs notikumi ir saistīti," LETA/AFP ziņo par Zviedrijas valdības vadītāja teikto.

Viņš norādīja, ka ārlietu ministrs Karls Bilts ir ļoti aktīvs sociālajos medijos, taču viņš komentē notikušo no valdības perspektīvas. Esot jārod atbildes uz daudziem jautājumiem, iekams nonākt pie secinājumiem.

Zviedrijas premjers nosodīja uzbrukumus kā nepieņemamus atvērtā sabiedrībā ar funkcionējošu demokrātiju, kas respektē dažādas kultūras. "Mūsu demokrātija funkcionē labi," viņš teica preses konferencē. "Tie, kas izjūt dusmas vai vilšanos, to var izteikt nevardarbīgā veidā."

Automašīnas eksplozija notika Drottninggatan, kas ir arī populāra tūristu iela. Apmēram 300 metru attālumā no šīs vietas pēc 10 – 15 minūtēm atskanēja vēl viens sprādziens. Zviedru medijos pieļauts, ka otru sprādzienu sarīkojis pašnāvnieks. Par otro sprādzienu iepriekš tika saņemts brīdinājums e-pasta vēstulē.

Zviedrijas ārlietu ministrs Bilts pusnaktī savā twitter kontā rakstīja: "Satraucošs terora akta mēģinājums cilvēku pilnā Stokholmas daļā. Neveiksmīgs, bet sekas varēja būt katastrofālas…"

Sprāgušajā automašīnā atradušies gāzes baloni. „Automašīnā notika nelieli sērijveida sprādzieni, bet pēc tam atskanēja eksplozija netālu no sprāgušās vieglās automašīnas,” BBC ziņo par policijas pārstāvja teikto. Kāds aculiecinieks medijiem nosūtījis ar telefonu uzņemto video notikuma vietā.

Zviedru ziņu aģentūras TT galvenais redaktors apstiprina, ka 10 minūtes pirms sprādzieniem uz redakcijas e-pastu atsūtīta vēstule, kurā teikts, ka „zviedru tautai ir pienācis laiks mirt, tāpat kā Afganistānā mirst mūsu brāļi un māsas”. Vēstulē tiek pieminēta arī iepriekš musulmaņu pasaulē plašu kritiku un nosodījumu izraisījušā zviedru karikatūrista Lārša Vilka darbi. „Mūsu darbi runās paši par sevi, kamēr netiks pārtraukts karš pret islāmu un mūsu pravieša pazemošana, kā arī jūsu muļķīgais atbalsts cūkai Vilksam,” tā Reuters ziņo par e-pasta vēstulē rakstīto.

Avīze Dagens Nyheter notikuma vietā sastapusi aculiecinieku, kurš mēģinājis palīdzēt smagi ievainotajam vīrietim, kurš pēc tam zaudēja dzīvību. Aculiecinieks iznācis no veikala, kad izdzirdējis eksploziju. Viņš piesteidzies pie 25 – 26 gadus veca vīrieša. Pēc viņa teiktā, izskatījās, ka ievainojumus viņš guvis vēdera apvidū.

Zviedrijas policija neatklāj bojāgājušā vīrieša vārdu, taču tai ir aizdomas par vīrieša personību. Izejot no šā brīža informācijas, izskatās, ka bojāgājušais darbojies viens, taču droši to apgalvot vēl nevar, informēja policija svētdienas pēcpusdienā. Ar e-pasta starpniecību MP3 audiofaili zviedru un arābu valodā tika nosūtīti TT un policijai.

Aģentūra Reuters sazinājusies ar karikatūristu Vilku. "Šis ir pirmais upuris saistībā ar manu projektu. Tas bija [terora] akts pret zviedru tautu, lai viņus iebiedētu, nevis pret mani. Labā ziņa ir tā, ka ir miris terorists, nevis kāds cits," BNS, atsaucoties uz Reuters, vēsta par Vilka teikto.

ASV konsultante terorisma jautājumos Eva Kolmane Reuters izteicās, ka Zviedrijā jau kādu laiku bāzējas neliela kaujiniecisku islāmistu kopiena, bet sestdien notikušais incidents var būt bijis viena cilvēka roku darbs.

"Tomēr, ņemot vērā šī uzbrukuma mērogu un mērķi, man ir aizdomas, ka tas ir vietējais ekstrēmists, kurš varēja būt vai nebūt saistīts ar kādu īstu teroristu organizāciju. Mēs esam redzējuši dažādus teroraktu mēģinājumus Ziemeļeiropā, kurus sarīkojuši līdzīgi vientuļi kaujinieki, kas tā vai citādi bijuši saniknoti par karikatūru skandālu," sacīja eksperte.

Komentāri (73)

Aivars Krauklis 12.12.2010. 11.11

Apskaužu iepriekšējo komentu optimismu.
Diez vai spridzonošās islamizācijas process vairs ir apturams. Tā kā ar politkorektās Eiropas ierastajiem līdzekļiem te neko labot nav izdevies un neizdosies, gaidāms, ka tuvāko 10 gadu laikā veidosies pilsoņu pašaizsardzības grupas, tad – atbilstoša musulmaņu „patvēruma meklētāju” reakcija un tad pa spirāli uz augšu…
Līdz šim tikai no vienas „kultūras” zemēm novērots paradokss, ka „bēgļi”, aizmukuši no turienes, jo vietējā, sava kārtība nav patikusi, patvēruma zemē ne vien prasa, lai tur ieviestu to pašu kārtību, bet arī atļaujas slepkavot patvēruma devējus. Tolerances ideja, kas Eiropas kultūrā radusies no smagas un asiņainas vēstures, diemžēl nedarbojas citās kultūrās. Pat tad, kad tādas kultūras nesējs atmūk uz Eiropu. Ko nu?

+21
-6
Atbildēt

8

    Juris Millers > Aivars Krauklis 12.12.2010. 13.00

    Ir tieši otrādi – nereāls un neproporcionāls pesimisms un kura bāzes politiķi pieņem apsurdus lēmumus.

    Perspektīvai: tajā pašā nedēļā Stokholmā ir miruši un ievainoti desmitiem citu cilvēku. Tikai tas noticis nevis terora aktā, bet gan autoavārijās.

    Cilvēkam ir vairākus tūkstošu reižu lielāka varbūtība nomirt no zibens spēriena, nekā no terora akta. Un neskatoties uz to mēs gatru gadu tērējam miljoniem budžeta līdzekļu terorisma apkarošanai. Ja tos pašus līdzekļus ieguldītu medicīnā, izglābto dzīvību skaits būtu lielāks nekā visi teror akti pa pēdējo gadsimtu kopā ņemti!

    +4
    -13
    Atbildēt

    0

    reksa > Aivars Krauklis 12.12.2010. 15.51

    Tas “palestīniešu” jēdziens vispār ir kaut kāds pārpratums.
    Ir arabu tauta. Un arabiem ir daudz valstu – Ēģipte, Jordanija, Sauda Arabija, Libija, utt.
    Lai Gazas arabi dzīvo Ēģiptē, bet Jordanas rietumkrasta arabi dzīvo Jordanijā vai kādā citā arabu valstī. Palestīnas robežas galu galā ir tikai mākslīgas kolōnijas robežas. Kāpēc viņi visu laiku grib noplēst gabalu no mikroskopiskās Izraēlas? Lai arabi dzīvo savās arabu valstīs un liek mierā žīdus/ebŗus Izraēlā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Aivars Krauklis 12.12.2010. 17.19

    Tāpēc, ka ēbreji to gabalu uz kura viņi dzīvo no Palestīnas noplēsa? Sākumā viņiem laipni piešķīra zemi uz kuras dzīvot, bet pēc tam viņiem nepietika un ēbreji iekaroja vēl tik pat teritorijas un visus mierīgos iedzīvotājus sadzina teritorijās, kas tagad vairāk izskatās pēc koncentrācijas nometnēm.

    Es neesmu pre ēbrejiem, bet Izreala Palestīnas jautājumā nav nemaz tik balta kā viņiem gribētos sevi mālēt.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aivars Krauklis 12.12.2010. 17.35

    Jā, ēbreji tās zemes iekaroja, bet, tikai tāpēc, ka arābi tiem uzbruka.
    viņi to kariņu neuzsāka.
    Un ko tagad – pavēlēsi atdod Holandes augstienes un pārējās teritorijas?
    lai tur būtu, kā Gazas sektorā, ko jau atdeva – terorisma perēklis, dzīve no humanitarās palīdzības un tuksnesis iekoptu dārzu vietā?
    Hamaz līderiem nav vajadzīgi bagāti iedzīvotāji, tad tos nevarēs zombēt.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aivars Krauklis 12.12.2010. 20.34

    Tur jau tā lieta, ka ne Ēģipte, ne Jordānija pat dzirdēt par tiem brāļiem – arābiem – palestīniešiem negrib.
    Nevienam viņi nav vajadzīgi, izņemot Hamazam, un arī kā lielgabala gaļa, dzīvie vairogi, un humanitarās palīdzības avots, ko sadala, dabīgi, Hamazs, un no kā liela daļa aiziet bruņojuma iegādei.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    reksa > Aivars Krauklis 12.12.2010. 19.19

    Tā bija kļūda, ka Izraēlai uzreiz neatdeva visu Palestīnu.
    Vienu kolōniju – Palestīnu vajadzēja atdot žīdiem/ebŗiem, bet otru – Jordaniju – arabiem.
    Un nekādu problēmu tagad nebūtu bijis.

    Bet paņemt mazu zemes pleķīti un vēl sadalīt to kā šacha galdiņu starp divām atšķirīgām tautām – tā gan bija muļķība.

    Bet nu kļūdas ir jālabo.
    Jāatzīst viena valsts – Izraēla/Žīdija/Ebrija – ar visām Gazām, Rietumkrastiem, Golānas augstienēm un kaut vai visu Dienvidlibanu.
    Bet arabi lai dzīvo savās arabu valstīs – Ēģiptē, Jordanijā, Alžīrijā, utt.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aivars Krauklis 12.12.2010. 15.01

    Nu, Aigar. patiešām, kā domā, kas notiktu, ja tos miļjonus terorisma apkarošanā neieguldītu?
    Radikālais islams izzustu pats no sevis?
    Un kurš tad uzsāka to karu?
    11 septembrī bija kas – islamistu uzbrukums ASV, vai ASV uzbruka islamistiem?
    Un, nekad neaizmirsīšu, kas par svētkiem bija Palestīnā, kad ASV aizg’ja bojā tūkstošiem nevainīgu cilvēku.
    Un pielīdzināt negadījumu – autokatastrofu islamistu sarīkotai slepkavībai vispār absurds.
    No tā laika pat dzirdēt neko negribu par nabaga aopspiestajiem palestīniešiem un ļauno Izraelu.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Aivars Krauklis 12.12.2010. 14.08

    > aigarius
    Tikai vienu lietu tu neņēmi vērā. Tieši pateicoties miljoniem budžeta līdzekļu no terora aktiem mirst , kā tu uzskati “niecīgs” skaits cilvēku.
    Ne jau tāpēc, ka teroristi negribētu nogalināt vairāk, bet tāpēc, ka neļauj.

    +16
    -2
    Atbildēt

    0

mary75 12.12.2010. 11.31

Vai nu ES jātsakās no sava pārspīlētā polikorektuma un jāsauc lietas īstajos vārdos, un jāpārtop par konkistadoru laku Eiropu, ne jau tiešā nozīmē, dabiski, kas bija dzīvotspējīga, nevis pakļāvās citām kultūtām, bet pakļāva sev citas kultūras, ar vienu vārdu sakot – jāmācās aizstāvēt savas vērtības, vai nu Eiropa vairs nebūs Eiropa, faktiski, jau nav.
Citas izejas nav.

+14
-7
Atbildēt

14

    mary75 > mary75 12.12.2010. 22.11

    Krievi dzīvojuši kopā ar latviešiem gadsimtiem ilgi, un sapratušies ļoti labi.
    Vienkārši jādifirencē divi jēdzieni – krievi un “sovoki”.
    Bez tam tu, acīmredzot, jēdzienu “kultūra” saproti stipri šaurā izpratnē.
    Un vispār, muļķīgi strīdēties ar cilvēku, kurš tā var noraksturot jebkuru tautu, tā ka dzīvo laimīgs, nedomāju, ka ir jēga tev mēģināt ko pierādīt.
    Tu esi klasisks rusofoba piemērs, un tā jau ir pataloģiska domāšana, kas korekcijai nepadodas.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 12.12.2010. 20.40

    ALDIS:
    “Bet karalis nekad nespēs pieņemt klaidoņa kultūru – apvemtas un apčurātas sienas, bļaušana, trakošana, uzmākšanās ar saviem “vai tu mani cieni?” utt.”
    —————————————————————————-
    Nav tā kā par traku – teikt tādus vārdus par veselu tautu?
    Gan starp Latvijas, gan Krievijas krieviem ir ļoti dažādi cilvēki, tāpat, kā starp latviešiem un jebkuru citu tautu,ja tev gadījies satikt tikai tādus, tad atvaino, kādā miskastē tu dzīvo?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 12.12.2010. 16.59

    to Aldis
    “Tas, ka krievu un latviešu atšķirība ir mazāka nekā islāmistu un eiropiešu atšķirība”
    —————-
    Te tu, Aldi, kļūdies.
    Krievs pēc savas pasaules uztveres, suverēnās attieksmes pret cilvēka dzīvību un brīvību atškirās no mums vairāk, kā nēģeris ar diviem deguniem.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 12.12.2010. 14.48

    Ar VL tam nav nekāda sakara.
    Krievu un latviešu kultūra, ar visām atšķirībām, ir ļoti līdzīgas. musulmaņu radikālisms ir pavisam kaut kas cits, un nav pieņemams ne krievu, ne latviešu kultūrai un tradīcijām, vispār nevienai civilizētai nācijai.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 12.12.2010. 18.53

    to dzeris49
    Visas žurkas neizlaupa cilvēku sagatavoto pārtiku un neapgrauž silītē guļošus zīdaiņus.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 12.12.2010. 20.54

    dzeris49
    Vai Kononova mundieris nav par šauru?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 12.12.2010. 18.17

    to dzeris49
    Es tikai vados pēc Vladimira Čurova apkopotiem vēlēšanu rezultātiem, kur vairāk kā 90% atbalsta bērnu slepkavības Kaukāzā un iebrukumu Gruzijā, un vērojot tos, kuri slavē WWII izraisītāju un noziedznieku Staļinu un tā pastrādātās zvērības pret Eiropas tautām.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 12.12.2010. 17.38

    Pilnīgas muļķības, laikam, jums nav laimējies satikt normālus krievus.
    Es Krievijā esmu diezgan ilgi dzīvojis, man tur ir paziņas, un nevaru piekrist nevienam vārdam no tā, ko jūs te teicat.
    Nu, par Ombrosu vispār klusēju, viņa komenti reizēm atstāj nevesela cilvēka iespaidu.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Sanšains > mary75 12.12.2010. 12.56

    Dzeri, vai kas atgadījies?

    Aizejiet uz “Visu Latvijai” (nevis SC vai SCP) biroju un izklāstiet šos savus jaunos, vismaz man negaidītos uzskatus – domāju, ka Jūs varētu uzņemt uzreiz, bez rekomendācijām.:)

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    reksa > mary75 12.12.2010. 22.39

    Argumenti ir aptrūkušies, Dzeri? Vari tikai par rusofobu nosaukt?..

    Dzeris rakstīja: “Vienkārši jādifirencē divi jēdzieni – krievi un “sovoki”.”

    Interesanti, kur ir tā robeža?
    Un starp citu, bīstamākie ir nevis “sovoki”, bet gan krievu imperiālisti.
    “Sovoki” pašlaik lielākoties tikai paši sev ļaunumu nodara, bet imperiālisti – citiem.

    Tā kā loģiskāk diferencēt, piemēram – tolerantie krievi un netolerantie krievi (šovinisti, imperiālisti, nācisti utt.).

    Lielākā daļa, iespējams, nepieder ne pie vieniem, ne pie otriem. Droši vien vairāk neitrāli.
    Bet:

    Latvijā vēlēšanās lielākā daļa balso par partijām, kas ir naidīgas pret Latviju.
    Krievijā aptaujas rāda, ka mazo Latvijas valsti bieži vien uzskata par vienu no galvenajiem ienaidniekiem.
    Klīnisks gadījums. Propaganda iedarbojas. Kā hitleriskajā Vācijā.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    reksa > mary75 12.12.2010. 19.36

    Dzerim – arguments “satikt normālus krievus” nekādā ziņā neapgāž manus vārdus.

    Es pats esmu pēc izcelsmes krievs, bet pēc pārliecības esmu latvietis.
    Tāpēc lielā mērā varu uz šo jautājumu skatīties gan ar krieva, gan latvieša acīm (vismaz tik daudz, cik esmu asimilējies latviešos).

    Krieviem ir pievilcīga tā kultūrtelpa, ko radījuši latvieši, bet lielākā daļa krievu neredz, ka šī kultūrtelpa ir pavisam citu vērtību iznākums. Krievu vērtības var šo kultūrtelpu tikai iznīcināt.

    Ja klaidoni atvest uz karaļa pili, viņam tur noteikti patiks, un viņš iespējams pat nicinās karali (iemeslu gan jau atradīs). Un brīnīsies, kāpēc karalis nepriecājas par klaidoņa klātienei, jo pilī taču vietas pietiek abiem.
    Bet karalis nekad nespēs pieņemt klaidoņa kultūru – apvemtas un apčurātas sienas, bļaušana, trakošana, uzmākšanās ar saviem “vai tu mani cieni?” utt.

    Dzeri, tu nespēj paskatīties ar latvieša acīm. Tad tu ieraudzītu daudz jaunu un interesantu lietu…

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    reksa > mary75 12.12.2010. 19.40

    Dzeris rakstīja: “Es Krievijā esmu diezgan ilgi dzīvojis, man tur ir paziņas, un nevaru piekrist nevienam vārdam no tā, ko jūs te teicat.”

    Es par Krievijā dzīvojošiem krieviem vispār neko neesmu teicis. Viņi man ir tikpat sveši kā vjetnamieši Vjetnamā.

    Es runāju tikai un vienīgi par Latviju. Šķiet, ka tu to nemaz neesi pamanījis.
    Ja tu piemini Krievijas krievus, iespējams garīgi tu joprojām atrodies tur…

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    reksa > mary75 12.12.2010. 21.12

    Tu, Dzeri, taču nemaz necenties saprast būtību, vai ne?

    Latviešu kultūra un krievu kultūra ir tik atšķirīgas, ka nav savienojamas.
    Katrai kultūrai ir jāattīstās savā zemē.

    Krieviem šeit varbūt patīk, bet viņi nesaprot latviešu vērtību sistēmu (un ko nesaprot, to nespēj ievērot). Nu jau 70 gadu laikā latvieši daudzmaz ir sapratuši krievu kultūru, bet tā viņiem absolūti nav pieņemama.

    Un etniskie balsojumi to lieliski apstiprina.
    Nav saskarsmes punktu…
    Krievi nespēj, bet latvieši [šādu “laimi”] nevēlas…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    reksa > mary75 12.12.2010. 16.11

    Te tu, Dzeri, kļūdies.
    Krievu kultūra tikpat nav pieņemama latviešiem, kā islāmistu kultūra eiropiešiem.
    Un arī krievu šovinistiem patīk dzīvot Latvijā un nicināt latviešus (“Rīga ir skaista pilsēta, tikai latviešu šeit ir pārāk daudz”) tāpat kā islāmistiem patīk dzīvot Eiropā un nicināt eiropiešus.
    Jāatceras, ka “krievu šovinists” tomēr nav izņēmums, bet gan vienkārši krievs, kuŗā krievu imperiskā kultūra izpaužas lielākā mērā. Krievijas vērtību sistēma noved pie krievu šovinisma jeb krievu nācisma.

    Tas, ka krievu un latviešu atšķirība ir mazāka nekā islāmistu un eiropiešu atšķirība, neko nenozīmē. Tas ir vienalga ūdens un eļļas maisījums, kas neiet kopā.

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 12.12.2010. 11.25

Dzeri49, Zviedrijas karaspēks IR Afganistānā. Stokholmas lielākās mošejas imams IR publiski NOSODĪJIS spridzinātāju.

+9
-3
Atbildēt

1

    mary75 > Kaspars Špūle 12.12.2010. 11.33

    Nemaz to nezināju.
    Nu, ka ir nosodījis – tiešām, prieks dzirdēt.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu