Nodokļu dēļ degvielas cena kāpšot par pāris santīmiem • IR.lv

Nodokļu dēļ degvielas cena kāpšot par pāris santīmiem

40
Foto: Andrejs Strokins, F64

Degvielas tirgotāji nelegālā tirgus daļu lēš ap trešdaļu no apgrozījuma

Nodokļu izmaiņas nākamgad Latvijā degvielu sadārdzinās par pāris santīmiem gadā, otrdien intervijā Latvijas Radio teica Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) prezidents Ojārs Karčevskis, citē aģentūra BNS.

Karčevskis lēš, ka PVN likmes palielināšana par vienu procentpunktu palielinās benzīna cenu par 0,7 santīmiem, savukārt kopumā nodokļu izmaiņas nākamgad Latvijā degvielu sadārdzinās par pāris santīmiem visa gada laikā. "Visi šie pasākumi tiks skatīti caur prizmu pasaules cenas. Ja pasaules cenas kritīsies, tad mēs šos nodokļu pieaugumus pat nejutīsim," teica degvielas tirgotājs.

Pēc LDTA aplēsēm, nelegālā degvielas tirgus daļa patlaban Latvijā ir trešdaļa no kopējā apgrozījuma, un šie ieņēmumi iet secen valsts kasei.

Latvijas degvielas tirgus budžetā dod vairāk nekā 400 miljonu latu pienesumu, jebkuras nodokļu izmaiņas – pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšana, akcīzes nodoklis vai nekustamā īpašuma nodokļa izmaiņas tieši ietekmē cenu, skaidro Karčevskis. Tātad nākamgad ar lielākiem nodokļiem automašīnu lietotāji savu daļu budžeta palielināšot, secina degvielas tirgotāju pārstāvis.

Jau vēstīts, valdība plāno PVN likmi celt no 21% līdz 22%. Savukārt biodegvielas piemaisījuma aplikšana ar akcīzes nodokli ir loģiska un tai vairs nevajagot piemērot samazinātu likmi. "Atlaide tiks atcelta, budžets, pēc valdības aplēsēm, iegūs papildus septiņus miljonus latu, bet tas būs jāsamaksā autovadītājiem," secināja asociācijas vadītājs.

Latvijas lielākā tirgotāja "Statoil" tīklā degvielas cenas jau pārsniegušas 80 santīmu atzīmi – gan 95.benzīns, gan dīzeļdegviela pilna servisa uzpildes stacijās maksā 80,9 santīmus.

Komentāri (40)

Ieva 07.12.2010. 10.49

Te nu būtu īstā vieta, kur cīnīties ar ēnu ekonomiku un budžetam to naudu ņemt. Bet nē, valdība jau neies riskēt, vieglāk ir pacelt nodokļus , tiem, kas tos maksā.
TV redzētais sižets par to cik legāli nelegālo degvielu var iegādāties, tikai to pierāda- valdība izliekas, ka šī problēma nepastāv, jo tā vieglāk – nav nekas jādara. Pat Dombrovskis to apgalvo- viņš gan melot jau ir iemācījies ..
Degviela, cigaretes, alkohols – ja te izskaustu ēnas, tad likvidētu ne tikai budžeta deficītu, bet būtu pat pārpalikums.

Krīze ir ļoti laba.
Tiem, kas slinki, jo sociālie pabalsti ir palielināti, visādas programmas uztaisītas, no nenomaksātiem dzīvokļiem ārā neslēdz, komunālos pakalpojumus atslēgt nevar, kur vēl labāk..
Tiem, kas tirgo nelegālo preci, jo pieprasījums aug, cenu starpība palielinās, sortiments aug (nu arī limonādi vedīs), valsts ar savu bezdarbību sniedz atbalstu. Kas vēl labāk par šo.

Krīze ir laba!

+2
0
Atbildēt

0

ierados 17.12.2014. 09.45

Tavs gabals liek aizdomāties par idiotiem, kuri izgudro personīgās peļņas dēļ, nevis cilvēku nepieciešamības dēļ. Nav brīnums, kādēļ šajā drazu kaudzē patiess progress virzās lēni.

+1
0
Atbildēt

0

Neticis 17.12.2014. 20.05

Bezjēdzīgas īpašības ievieš ne tikai telefoniem. Šodien dižveikalā neizdevās nopirkt vienkāršas (tikai parafīna) eglīšu svecītes.Kad vaicāju darbiniecei, un atbilde bija, ka ir nevis izpirktas, bet gan nav. Bija vai nu ar alumīnija krāsu, vai ar bronzas krāsu, vai arī abām.

Ja progress būs līdzīgs, nākamgad varēs dabūt tikai ar trim vai četrām krāsām (vēl “labākas”).

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu