Gulbis: Pēc Izzi un Baltkom apvienošanās taps “monstrs” • IR.lv

Gulbis: Pēc Izzi un Baltkom apvienošanās taps “monstrs”

13
Rūta Kalmuka, F64

TV3 un LNT paziņojumus Lattelecom vērtē kā rupju veidu uzņēmuma ietekmēšanai

Lattelecom vadītājs Juris Gulbis prognozē “veselu kaudzi problēmu”, kas radīsies pēc Konkurences padomes (KP) dotās atļaujas apvienoties tādiem telekomunikāciju tirgus dalībniekiem kā Izzi un Baltkom. Viņš uzskata, ka tas būs “monstrs”, kura uzraudzībā būs jāiesaistās arī tiesībsargājošām iestādēm. Kritiku viņš veltīja arī TV3 un LNT, kas pieļāvušas, ka augstās apraides maksas dēļ varētu vairs nebūt virszemes televīzijas bezmaksas piedāvājumā. To viņš nodēvēja par rupju veidu, kā ietekmēt Lattelecom.

“Nacionālās televīzijas noslēgušas līgumu līdz 2013.gada beigām, neredzu, kas ir mainījies pa pusgadu, pēkšni ir par dārgu, lielā mērā to uzskatu kā par rupju veidu ietekmēt mūs un nevēlēšanos pildīt līgumsaistības,” intervijā LNT teica Gulbis.

Viņš uzsvēra, ka ir divi veidi, kā samazināt izmaksas par apraidi, ko nosaka Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC). Ja centrs pazeminās izmaksas, tas tiks  nodots tālāk televīzijām. Pēc viņa aprēķiniem, ja Lattelecom pats veiktu apraidi, izmaksas būtu “būtiski lētākas”. Bet otrs veids, kā samazināt izmaksas, ir pagarināt Lattelecom apraides termiņu no pieciem gadiem un ilgāku laiku investīciju atpelnīšanai. Bumbiņa ir valsts pusē, sacīja Gulbis.

Kritiku viņš veltīja arī KP padomes lēmumam atļaut apvienoties Izzi un Baltkom. Efekts būšot pilnīgi pretējs – konkurence samazināsies. Tas esot milzīgs monopolists televīzijas tirgū, dažās pilsētas aizņem 80% tirgu, piemēram Rīgā.

“Piedevām pie tā, ka nezinām, kas ir patiesie šīe uzņēmumu īpašnieki, uzskatu, ka būs vesela kaudze ar problēmām un tiesībsargājošām insitūcijām un arī monopoldarbību uzraugošām institūcijām būs daudz darba, lai šo monstru kontrolētu,” norādīja Gulbis.

Viņš sacīja, ka tiesībsargājošām institūcijām būs jāvērtē operatora piedāvātais saturs un kādā veidā tiks ietekmēti vietējā satura ražotāji, “kas būs skatītāju ekrānos”. Tomēr kā pozitīvu viņš norādīja KP uzlikto ierobežojumu līdz 2013.gadam skatītājiem lauzt līgumu, nemaksājot soda naudas.

Jau ziņots, ka KP atļāvusi maksas televīzijas un elektronisko sakaru uzņēmumiem Baltkom, Izzi un SIA "EST risinājumi" apvienoties. Lai novērstu šāda darījuma negatīvo ietekmi uz konkurenci, KP uzņēmumiem noteikusi plašus saistošos noteikumus, kas regulē apvienotā tirgus dalībnieka darbību un ir vērsti uz konkurences saglabāšanu un patērētāju un piegādātāju – vietējo maksas televīzijas kanālu – interešu aizsardzību. Apvienošanās plānota, izveidojot holdinga kompāniju, kas kļūs par "Baltkom" grupas, kurā kopumā ietilpst 13 uzņēmumi, "Izzi grupas", kurā kopumā ietilpst 16 uzņēmumi, un "EST risinājumi" kapitāla daļu turētāju.

Komentāri (13)

putekliic 02.12.2010. 09.36

Nu, ja Baltcom un izzi pēc apvienošanās būs monstrs, tad kā lai nosauc pašu Lattelecom??! Lattelecom, kas ir virszemes apraides monopolists, vienkārši nevēlas redzēt konkurentu. Lai gan šīs bailes izklausās neadekvātas, jo patiesi nopietnu konkurenci virszemes bezmaksas apraides ziņā Lattelecom vēl ilgi neviens nevarēs izrādīt. TV3 un LNT draudus aiziet no virszemes apraides arī nevajadzētu ņemt pārāk nopietni, kamēr tas pats Lattelecom ir monopols. Tās 2 kompānijas to vienkārši nevarēs atļauties, jo pretējā gadījumā zaudēs pārāk lielu daļu auditorijas. Bet zaudēt auditoriju, tas nozīmē – zaudēt reitingus, kas savukārt nozīmē zaudēt konkurence reklāmas tirgū, un kas notiek tālāk – tāpat ir skaidrs

+8
0
Atbildēt

0

Aiva Kalniņa 02.12.2010. 10.14

Pirms stāstīt cik lēti LTC varētu veikt apraidi pats, Juris Gulbis varētu pastāstīt cik LTC maksā Hannu Digital par Rīgas apraidi un cik jau ir samaksājis. Es savukārt kā LVRTC valdes loceklis varu teikt, ka LVRTC sniedzot šo pakalpojumu bez starpniekiem varētu būtiski samazināt ciparus. Jā un pirms runāt par līgumu pildīšanu būtu labi, ja LTC pats tos ievērotu un sāktu pildīt savas apņemšanās, kad uzvarēja konkursā par virszemes apraidi.

+7
0
Atbildēt

0

ltvpanorama 02.12.2010. 09.43

LTT varētu padomāt pats nemaz nav monstrs un ir balts pūkains enģelītis..ļoti labi, ka viņiem būs nopietns konkurents, nevarēs skrūvēt maksu, vajadzēs rūpēties arī par piedāvāto programmu pakešu saturu un pakalpojumu kvalitāti, kurš nudien nav neko izcils priekš maksas TV – gan Baltcom, gan LTT,, Un jā vēl, priekšnieka kungs, Jūsu internets vakaros bremzē..nav solītā ātruma..laikam jau jaudas nepietiek, bet klientus lērumā sagrābties apetīte bij liela un mēnešmaksa tādam ātrumam ir neadekvāta..

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu