Īsziņā aicina balsot par noteiktiem SC kandidātiem • IR.lv

Īsziņā aicina balsot par noteiktiem SC kandidātiem

32
Ieva Cielava

Saņēmēja norūpējusies par privātuma pārkāpumu; atbildīgās iestādes to noliedz

Dizainere Santa Meikulāne 29. septembra vakarā saņēmusi „Saskaņas centra” politiskās aģitācijas īsziņu, kura, viņasprāt, raksturojama kā privātuma pārkāpums, neviena no iesaistītajām iestādēm personu datu pārkāpumu nesaskata, jo saņēmēja nav uzrunāta vārdā.

„Saskaņas centra” (SC) biedrs Jurijs Dobrijans izsūtījis krievu valodā rakstītas īsziņas ar aicinājumu balsot par trim SC kandidātiem – Ludmilu Lūsi, Sergeju Mirski un Viktoru Paškovu. Pārējos kandidātus viņš rosina svītrot, lai augstāk minētajiem būtu lielākas iespējas tikt ievēlētiem, stāsta Meikulāne.

Dizainere ir sašutusi par Dobrijana rīcību, kas, pēc viņas domām, ir skumja un diezgan skarba. „Vai tiešām visas konfidencialitātes un privātuma robežas ir nesvarīgas,” viņa vaicā.

„Ir.lv” mēģināja sazināties ar Dobrijanu, taču sarunai viņš nepiekrita, atsakot: „Nē, nē, nē, atvainojiet, paldies,” un noliekot klausuli.

Arī „Saskaņas centra” Saeimas frakcijas pārstāvji nespēja izskaidrot notikušo, jo Dobrijans neesot sazvanāms, bet par notikušo viņiem nekas neesot zināms.

Mobilais operators „LMT”, kura pakalpojumus izmanto Meikulāne, noliedz, ka politiķis telefonu numurus būtu varējis iegūt no viņiem. „Mēs numurus nekad nesniedzam un nemaz nedrīkstam sniegt,” apgalvo „LMT” preses sekretāre Elīna Lidere.

„Ja īsziņas sūtītājs nav konkrēto personu uzrunājis personiski, t.i. uzrunājis vārdā, uzvārdā, tad tas nav iepriekš minēto likumu [Fizisko personu datu aizsardzības likuma vai Informācijas sabiedrības pakalpojuma likuma, autores piezīme]  pārkāpums,” ziņo Datu valsts inspekcija. Ja nav notikusi izmeklēšana, inspekcija nav spējīga atbildēt, kur politiķis būtu varējis numuru iegūt.

Lai saņemtu kompensāciju par notikušo, Meikulānei jāpierāda, ka noticis likuma pārkāpums, tomēr tā kā īsziņa nevienu konkrēti neuzrunā, tad politiķis var aizbildināties ar telefona numura nepareizu sastādīšanu. Tāpat arī „LMT” nav saucams pie atbildības, jo nav pierādāms, ka datu noplūde ir notikusi viņu vainas dēļ, „numuru var būt ģenerēti automātiski, pēc nejaušības principa,” pieļauj Lidere.

Jurija Dobrijana īsziņa:
„Ja davno v partii i doverjau Ljudmila Luse,
Sergejs Mirskis, Viktors Paskovs.
Im nuzhni pljusi.
A ostaljnih nado vicherknutj.
Togda estj shansi im projti.
Saskanas Centrs.
Jura Dobrijan.”

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu