Lembergs: starptautisko aizdevumu nevajadzētu atdot • IR.lv

Lembergs: starptautisko aizdevumu nevajadzētu atdot

75

Nauda esot izmantota zviedru bankām; aizdevējiem 7,5 miljardi ir sīknauda

Latvijai starptautisko aizdevumu nevajadzētu atdot, jo ar šo naudu Latvija izglāba Zviedrijas bankas un tās ekonomiku no visaptveroša kraha, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" paziņojis Ventspils mērs, Zaļo un zemnieku savienības premjerministra amata kandidāts Aivars Lembergs.

Viņš pamatoja, ka aizdevējiem Latvijai piešķirtie 7,5 miljardi eiro esot ''sīknauda''. "7,5 miljardi eiro Latvijai ir liela nauda, bet pasaules lielvalstīm tā ir sīknauda. Ticiet man – starptautiskajiem aizdevējiem 7,5 miljardi ir tas pats, kas vienkāršam cilvēkam trīs lati," klāstīja Lembergs.

Viņš atgādināja, ka pasaulē ir bijis daudz gadījumu, kad vienas vai otras valsts ārējie parādi tiek norakstīti, redzot, ka šīs valstis naudu nespēj atdot, piemēram, nesen Krievija Irākai norakstīja vairāku miljardu ASV dolāru parādu. Ventspils mērs domā, ka Latvijai vispirms sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem jāvienojas par kredīta atdošanas termiņu pagarināšanu, bet pēc tam argumentēti jāpanāk aizdevuma norakstīšana.

Viņaprāt, Latvijai starptautiskais aizdevums nebūtu jāatdod. "Protams, ka to var neatdot. Būtībā šo aizņēmumu arī nevajadzētu atdot, jo ar to mēs izglābām Zviedrijas bankas un tās ekonomiku no visaptveroša kraha," uzsvēra Lembergs. Uz jautājumu, vai Latvija ar šādu rīcību neizpelnīsies aizdevēju sankcijas, Lembergs norādīja, ka šis jautājums ir jārisina savstarpējās sarunās.

"Manuprāt, tas būs tikai godīgi pret Latvijas iedzīvotājiem. Latvijas politiķiem vienreiz skaidri jādara zināms (arī starptautiskajai sabiedrībai), ka Latvija, aizņemoties finanšu resursus, būtībā izglāba Ziemeļeiropas, jo īpaši Zviedrijas, ekonomiku. Bet tagad mūsu tauta ir pārāk nabadzīga, lai segtu kaimiņvalstu glābšanas darbu izmaksas," sacīja Lembergs.

"Pirmkārt, jāpārceļ kredīta atmaksas termiņš, lai nauda būtu jāatmaksā nevis no 2012.gada, bet gan, pieņemsim, no 2017.gada. Tad jāpanāk, ka nauda atdodama nevis līdz 2020.gadam, bet gan līdz 2050.gadam, līdz tam par kredīta izmantošanu maksājot tikai aizņēmuma procentus. Paralēli tam jāsāk sarunas par iespējām visu vai vismaz daļu parāda norakstīt," klāstīja Lembergs.

Viņaprāt, argumenti aizdevuma norakstīšanai Latvijai ir pietiekami. "Arguments ir pārliecinošs – mēs esam īstenojuši viņu ieteiktās reformas. Līdz šim Latvija ar sirdi un dvēseli ir ģeopolitiski kalpojusi Starptautiskā Valūtas fonda galvenajam donoram – ASV. Par šo kalpošanu mums būtu jāsaņem samaksa. Turklāt, kalpojot mūsu sabiedrotajiem, Latvijas tautai nebūtu jādzīvo nabadzībā," pavēstīja Lembergs.

Viņš gan atzina, ka aizdevējiem daudzos jautājumos ir bijusi taisnība, piemēram, par pasākumu plāna nepieciešamību budžeta sakārtošanai, kas sen jau bija jāizdara, kā arī par to, ka valsts budžets tik tiešām nav pārskatāms.

Komentāri (75)

garausiitis 16.09.2010. 15.40

Patiesi godīga cilvēka viedoklis…. Interesanti ,ko viņš teiktu , ja kāds no viņa aizņemtos naudu un teiktu – ko ta atdot, viņš tāpat to ir nozadzis.

+46
0
Atbildēt

3

    ltvpanorama > garausiitis 16.09.2010. 20.43

    viņš teiktu ka, Tu, esi nekrietnais ēlertes sorosīts:D ..vsjo nazhito njeposiljnim trudom..:D:D

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > garausiitis 16.09.2010. 16.03

    Viņš rīkotos tā, kā rīkojās Josifa Bermana gadījumā.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > garausiitis 16.09.2010. 16.12

    Kā tad tā izmeklēšana toreiz beidzās? Neviens nebija vainīgs? Bermans pats sevi spīdzināja un dzīvu apraka?

    +12
    0
    Atbildēt

    0

martins_kibilds 16.09.2010. 15.30

Interesanti, kurai elektorāta daļai ir domāts šis vājprātīgais paziņojums? Ekstrēmi lēts populisms.

+40
-1
Atbildēt

6

    putekliic > martins_kibilds 17.09.2010. 08.56

    Tieši tā – tas ir sitiens pa PLL! Mēģinājums pārvilināt viņu vēlētājus – Šlesers sola vien runāt par nosacījumu maiņu ar SVF, bet Puzes vīriņš – še, tev, atklāti pasaka, ka naudas maisi vienkārši jāuzmet! Ja tas tiešām nostrādātu un ZZS uz PLL rēķina dabū vēl paris %, labi vien ir. Bet, rezultātā PLL paliek vispār aiz svītras, tad Lembergs būs tiešām pelnījis gardu cepumu. :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > martins_kibilds 16.09.2010. 21.28

    Tas ir vājprāts, ka šis kretīns, kura ceļa malā uz naudu guļ līķi, kurš melošanā pārspēj hitleriešu Gēbelsu, parādas visur. Pat šeit IR. Vājprātīgas latvietes, kurām viena vieta niez tā, ka nevar izturēt, karās kaklā šim lielzaglim. Šos IR materiālus nelasīšu. Smird pēc lemberga.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    runivs > martins_kibilds 16.09.2010. 18.44

    Šajā gadījumā vietā būtu pagājušā g.s.amerikāņu žurnālistes K.Vaithornas viedoklis, ka “lielākā politiķu daļa ir izdzimteņi nevis no dzimšanas, bet pēc aicinājuma”

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Guncītis > martins_kibilds 16.09.2010. 15.47

    tur nav ko pat diskutēt, neviens vairs viņa murgus neklausās.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > martins_kibilds 16.09.2010. 16.52

    Bet tas jau labi. Varbūt tomēr LPP paliks zem svītras? Tas būtu pat ļoti svētīgi mums visiem.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Gunārs Nažinskis > martins_kibilds 16.09.2010. 16.41

    Tā var droši piesaistīt elektrorātu no LPP. Cieti. :):)

    +16
    0
    Atbildēt

    0

Edīte Dancberga 16.09.2010. 15.34

Vispār es saprotu, ka apelēt pie cilvēku tieksmes aizmirst par apsolīto, kad dabūts kārotais, ir neslikta priekšvēlēšanu taktika. Bet tomēr smieklīgi un skumīgi reizē šādus vārdus klausīties no cilvēka, kurš bērniem kabatasnaudās un depozītos ik pa laikam iedod kādu trešdaļmiljonu, bet no valsts skrupulozi atprasa nodokļos pārmaksātus 100 Ls.

Ļoti atgādina http://www.normaals.lv/blogs/?p=1624

+35
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu