Prasīs, lai nākamais premjers uztur esošo ārpolitikas kursu • IR.lv

Prasīs, lai nākamais premjers uztur esošo ārpolitikas kursu

7
Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Zatlers: svarīga būs ne tikai spēja nodrošināt vairākuma atbalstu

Izvēloties nākamo premjera amata kandidātu, Valsts prezidents Valdis Zatlers ņems vērā ne tikai kandidāta spējas nodrošināt Saeimas vairākuma atbalstu, bet arī “apņēmību uzturēt Latvijas ārpolitikas un drošības politikas kursa nemainīgumu”. To Zatlers otrdien atklāja ikgadējā uzrunā Latvijas vēstniekiem.

“Man kā Latvijas Valsts prezidentam būs privilēģija un arī atbildība nosaukt nākamo valdības vadītāju. Lai arī pašlaik ir grūti prognozēt vēlēšanu rezultātus, tomēr vēlos uzsvērt, ka savā izvēlē vadīšos ne tikai no kandidāta spējas nodrošināt Saeimas vairākuma atbalstu, bet arī no apņēmības uzturēt Latvijas ārpolitikas un drošības politikas kursa nemainīgumu,” pauda Zatlers.

Zatlers norādīja, ka “tas nozīmē Latvijas pilnvērtīgu dalību Eiropas Savienībā un NATO, stratēģisko partnerību ar ASV”. “Būtisks būs arī premjera kandidāta redzējums par Latvijas ekonomikas atveseļošanas programmu sadarbībā ar Starptautisko valūtas fondu un Eiropas Komisiju,” piebilda prezidents.

Pagājušā ceturtdienā – pēdējā intervijā pirms 2.oktobrī gaidāmajām vēlēšanām – Zatlers pauda pārliecību, ka īstie premjera amata kandidāti pārādīsies pēc vēlēšanām un pašreiz sarakstu līderi ir vien partiju izkārtnes.

Jautāts par partiju izvirzīto pašreizējo premjera amata kandidātu loku un viņu izredzēm pēc vēlēšanām, Zatlers teica: "Es nekādā gadījumā negribētu vilkt to zirgu ratiem par priekšu un tad skatīties un vērtēt, kas no tā procesa mums sanāk. Sagaidīsim vēlēšanas. Es negribētu līdz vēlēšanām komentēt nevienu kandidātu, kamēr nav zināmi vēlēšanu rezultāti.. Mūsu līdzšinējā pieredze rāda, ka vairākiem kandidātiem ir vairākums parlamentā, tāpēc iespējamas vairākas koalīciju kombinācijas. Process, kas pašlaik notiek un vēlēšanu kampaņas liecina, ka tās kombinācijas ir vairāk nekā viena. Tāpēc runāt par kaut kādiem kandidātiem un noteiktu loku šobrīd tas nav aktuāli."

 

Komentāri (7)

marčiks 24.08.2010. 21.12

Domāju, ka Zatlers no savas puses darīs visu, lai Urbanovičs par premjeru nekļūtu. Vienlaikus tas neizslēdz iespēju, ka SC nākamās Saeimas laikā nokļūst pie varas. Turklāt Lembergs un Šlesers kā premjera kandidāti nav ne par mata tiesu labāki par Urbanoviču. Pēc Zatlera izvirzītā kritērija vispār reāli atliek vien divi – Dombrovskis un Zīle (neskatoties uz tām šausmām, ko pēdējais savācis savā sarakstā). Plus vēl, protams, šobrīd nezināmie kandidāti.

+8
0
Atbildēt

0

mary75 24.08.2010. 19.50

Zatlers tādā veidā jau iepriekš skaidri un gaiši pateica, ka Urbanovicam cerības nav.

+9
-1
Atbildēt

0

photocom 24.08.2010. 19.43

Pareizi Valdi
kvadrātiem tā niez
maskavijai ceļos krist lai čokā netiktu
atgādini ES un NATO nav
joku džeki un neļaus ākstīties

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu