"Citadele" valsts noguldījumus tik drīz neatdošot • IR.lv

"Citadele" valsts noguldījumus tik drīz neatdošot

24
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Tuvākajā laikā ar investoru informēšanu varētu sākt meklēt bankas pircēju

Banka "Citadele" tuvākajā laikā valsts noguldījumus nespēs atdot, pirmdien intervijā Latvijas Radio atzina bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons. Toties jau drīzumā laikā, ja tā lems akcionāri, varētu sākt bankas pircēja meklēšanu.

"Patlaban "Citadele" izmanto valsts naudu un nav paredzams, ka mēs tuvāko mēnešu laikā valstij to visu atdosim," stāstīja Jākobsons, vienlaikus uzsverot – ''mēs strādājam, lai pilnībā atdotu valsts ieguldīto un to noguldījuma daļu, kas "Citadeli" veidojot tika pārvērsta kapitālā''.

Viņš apliecina, ka no nacionalizētās ''Parex'' atdalītā ''labā'' banka ar laiku norēķināsies par visiem valsts ieguldītajiem līdzekļiem un, kad bankas akcijas tiks pārdotas, tad arī tas, kas ieguldīts akciju kapitālā, atgriezīsies Valsts kasē.

Bankas vadītājs informēja, ka "Citadeles" pārdošana varētu sākties jau tuvākajā laikā – drīzumā investoriem plānots nosūtīt piedāvājumus. Jākobsons gan uzsvēra, ka lēmums par bankas pārdošanu ir akcionāru jautājums.

Vēlāk preses konferencē Jākobsons informēja, ka bankas pārdošanas stratēģiju izstrādās pieaicinātais konsultants "Nomura International", vēsta aģentūra LETA. Kā ziņots, ''Nomura'' sniedza ieteikumus arī ''Parex bankas'' restrukturizācijai. Stratēģijas izstrāde tuvojoties noslēgumam, un pārdošanas modeli, par kuru jau esot panākta ''principiāla skaidrība'' drīzumā varētu apstiprināt valdība.

Jau vēstīts, ka daļa no valsts "Parex bankā" ieguldītajiem 692 miljoniem latu paliks vecajā jeb tā dēvētajā ''sliktajā'' bankā, bet 230 miljoni nonāks jaunajā jeb ''labajā'' bankā – ''Citadelē'', kur 100 miljoni no valsts noguldītās naudas kļūs par akciju kapitālu, bet 130 miljoni paliks noguldījumu veidā.

Komentāri (24)

Janis 02.08.2010. 09.55

Tad nu gan ziņa.
Tiem, kas domā ar īsto galu tas tāpat bija skaidrs.
Tikai muļķa lauķis var iedomāties, ka bankām ir tik milzīga peļņa gada griezumā, ka aizdevumu tai pašā gadā vai divos var arī atdot.
Ja tā peļņa būtu bijusi tik liela, tad jau visa šitā afēra būtu izpalikusi.

Būs jau labi, ja tā banka sāks gūt ar citām bankām salīdzināmu peļņu nākamo 3g laikā.
Vienīgais ātras naudas atgūšanas veids ir akciju pārdošana, bet, ja to dara tagad, sanāks pa lēto tirgot un ilgtermiņā tie būs vēl lielāki zaudējumi (salīdzinot ar potenciālo pārdošanas cenu pēc normālas rentabilitātes sasniegšanas).

+5
0
Atbildēt

2

    Arija Saleda > Janis 02.08.2010. 11.37

    Baidos, ka šķībi’, jo es saprotu:
    – valstij Pareksā un nu jau arī Citadelē laikam ir depozīts, par kuru maksā procentus un maksimālais termiņs ir laikam līdz 2013. kad obligāti jāatgriež.
    – Citadeles daļa vienkārši tiek tirgota un atkarībā no tā par cik pārdos valsts dabūs atpakaļ no tiem 100 miljoniem.

    iespējams ka kļūdos

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Janis > Janis 02.08.2010. 13.47

    1. Par depozītu – ja tas tā ir noformēts (nevis kā aizņēmums), ja to izņem, bankai kirdik, 2013 ir optimistisks datums, drīzāk tas tiks pagarināts.

    2. Un jo drīzāk tās daļas tirgos, jo vairāk zaudēs. Ekonomika atkopjas, pieņemot, ka bankā iecelti daudz maz sakarīgi ļaudis tās vērtībai vajadzētu augt. Kaut gan no otras puses drošais bets būtu to pārdot pirms vēlēšanām, jo kas var to zināt, ko mūsu avis ievēlēs un kā tas viss beigsies.

    0
    0
    Atbildēt

    0

andrejs_kirsis 02.08.2010. 12.59

Vai tam Jurim kāda banku izglītība arī ir? Jaunībā viņš bija ķīmiķis, bet 90-to sākumā pēkšņi kļuva par baņķieri…

+2
0
Atbildēt

0

rozaa11 03.08.2010. 10.53

hmm gribētos lai jau tommēr tā nauda tiktu atgriezta ar procentiem jo tā tommēr ir nodokļu maksātāju nauda kas būtu tērēta svarīgākām lietām nekā strēbjot duvu jefiņu savārītos mēslus.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu