Kvoruma trūkuma dēļ nenotiek Saeimas sēde • IR.lv

Kvoruma trūkuma dēļ nenotiek Saeimas sēde

41
Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

Pirmo reizi atjaunotās Latvijas vēsturē Saeimas sēdi norauj kvoruma trūkuma dēļ

Pirmdien nenotikusī Saeimas ārkārtas sēde ir vēsturiski nozīmīgs fakts, jo pirmo reizi atjaunotajā Latvijā kopš 1993.gada parlamenta sēde nav notikusi kvoruma trūkuma dēļ, žurnālistiem atzina Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Kā norādīja Kusiņš, citās valstīs šādas situācijas ir bijušas biežāk, taču Latvijā atjaunotās valsts vēsturē pirmo reizi izveidojusies situācija, kad abām pusēm – koalīcijai un opozīcijai – ir vienādas balsu skaits, bet lēmuma pieņemšanai pietrūkst atbalsta no pretējās puses.

Kusiņš atzina, ka citu valstu Konstitūcijās šādas situācijas tiek uzskatītas par pamatu, lai valsts prezidents vērtētu, vai nav nepieciešams atlaist parlamentu un izsludināt jaunas vēlēšanās. Juridiskā biroja vadītājs gan vienlaikus atzina, ka pašlaik tas Latvijā nav aktuāli, jo līdz vēlēšanām ir pārāk īss laiks, turklāt Latvijas valsts prezidentam nav noteikti kritēriji, kādos viņam būtu jāizvērtē šādas situācijas.

Esam jau rakstījuši, ka pirmdien Saeimas opozīcija panāca, ka parlamentā steidzami tiek virzīti grozījumi likumā par akcīzes nodokli dabasgāzei un šie grozījumi jau tika pat pieņemti pirmajā lasījumā un opozīcija centās panākt arī to pieņemšanu steidzamības kārtās otrajā, galīgajā lasījumā.

Par šo priekšlikumu vairākas reizes notika dažāda veida balsojumi. Koalīcija un opozīcija izmantoja visas Saeimas Kārtības rullī paredzētās iespējas, lai panāktu savu mērķi, vai nu likumprojektu pieņemt vai kavēt tā pieņemšanu. Cita starpā koalīcija arī norāva Saeimas Tautasaimniecības komisijas sēdes kvorumu, tomēr tas nepalīdzēja un opozīcija savāca parākstus, lai sasauktu jaunus Saeimas ārkārtas sēdi.

Lai arī ārkārtas sēdē deputāti bija uz vietas, koalīcijas parlamentērieši nereģistrējās kā klātesoši, tādējādi Saeimas sēde kvoruma trūkuma dēļ nevarēja notikt. Kusiņš žurnālistiem sacīja, ka vēl lielāks teātris būtu izveidojies, ja opozīcija šajā brīdī izmantotu Kārtības rullī paredzēto iespēju deputātus reģistrēt ar balsu skaitīšanas palīdzību. “Tad viņiem visiem pēkšņi būtu jāskrien ārā no zāles, lai norautu kvorumu,” sacīja Kusiņš, norādot, ka opozīcija, acīmredzot, tik labi nav pārvaldījusi Kārtības rulli.

Kārtības rullis neierobežo to, cik bieži var tikt sasauktas ārkārtas sēdes. Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis atzina, ka opozīcija mēģinās mobilizēt spēkus, lai savāktu kvorumu ārkārtas sēdes sasaukšanai, tāpat ir uzrakstīts iesniegums Saeimas prezidijam, lūdzot sasaukt Saeimas Budžeta komisijas sēdi. Kā norādīja Kučinkskis, komisijas vadītājs Guntis Bērziņš (JL) sēdi apzināti nesasauc kopš jūnija sākuma. Ja izdosies sēdi sasaukt, tad dienaskārtība būšot arī jautājums par Bērziņa atcelšanu no amata.

Iespējams, nākamā Saeimas ārkartas sēde notiks jau nākamnedēļ.

Komentāri (41)

ievuliitis 26.07.2010. 16.45

“Kusiņš žurnālistiem sacīja, ka vēl lielāks teātris būtu izveidojies, ja opozīcija šajā brīdī izmantotu Kārtības rullī paredzēto iespēju deputātus reģistrēt ar balsu skaitīšanas palīdzību. “Tad viņiem visiem pēkšņi būtu jāskrien ārā no zāles, lai norautu kvorumu,” sacīja Kusiņš, norādot, ka opozīcija, acīmredzot, tik labi nav pārvaldījusi Kārtības rulli.” Vai Saeimas juridiska biroja vadītāju algo opozīcija? Vai arī viņš sirdsapziņas vadīts iesaka viņiem, kā nākamreiz jārīkojas?
Kāda vaina būtu tagad Zatleram atlaist Saeimu? Jēgas no viņiem nekādas, opozīcija atklāti nodarbojās ar kaitniecību, daži koalīcijas partneri uzvedas, kā klīrīgas grezeles – ļoti maigs apzīmējums, jo politiku ” šim došu, un šim – arī”, var arī stiprākiem vārdiem nosaukt.
Vismaz ietaupījums pāris mēnešus būs valsts budžetam.

+21
0
Atbildēt

15

    Kristaps_ > ievuliitis 26.07.2010. 19.09

    O, zanE,
    es nevaru aizbraukt uz Vāciju cept picas, pirms tam kaut reizi neiemalkojis rumu kopā ar Tevi! Bet tas mans pesimisms – tīrais reālisms.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > ievuliitis 26.07.2010. 19.33

    …ai, Tīģeri…nesaklausīju, kādas markas rumu Tu piedāvā!… :))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > ievuliitis 26.07.2010. 19.05

    …skatos – pesimisms nav atkāpies!….ceru, ka par rudeni domas esi mainījis… :))

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps_ > ievuliitis 26.07.2010. 19.46

    paklau, mūs izdzīs, par diskusijas degradēšanu līdz iešvilpšanas tēmām:) negribu Nellijas portālu maitāt :) bet ja mūsu būtu daudz, t.i., valsts-labā-darboties-gribošo, tad varbūt neizdotos tā apskaušanās ar Krieviju! Bet, redz, liekas, ka labie spēki tā kā atvaļinājumā, pie jūras, festivāli viens pēc otra – Pozitivus, B-Beach party, Cēsu, LabaDaba, visi sauļojas…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps_ > ievuliitis 26.07.2010. 18.33

    vai ne, zanE? Ok, nošauties prasīts mūsdienās par daudz. Bet nu tad bankrotē, bet nevelc visu valsti Krievijas apskāvienos! Bankrotēt var sanākt jebkuram, kas kaut ko vispār dara, tas nav nekāds nāvējošs kauns!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > ievuliitis 26.07.2010. 19.52

    …tāpēc esi prātīgs!…tas jau neskaitāmas reizes ir minēts, ka tieši gudrākie un varošākie pamet šo valsti….gribētos lasīt partiju programmās, kādi pasākumi tiks veikti jauno un gudro cilvēku atgriešanai Latvijā…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 26.07.2010. 19.43

    Vai drīkstu pieteikties kompānijā? Atvainojiet, ka ilgi biju prom. Tigra! Arī tagad Latvijā netrūkst cilvēku, kas daudz ko ir spējīgi upurēt valsts labā – tikai tie neredz tam jēgu. Kā dēļ? Lai treknie runchi uz mūsu rēķina krējumu nosmeltu un aizvilktu Krievijas apkampienos?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 26.07.2010. 17.37

    Sveiks, Tigra! Sen neesam tērzējuši. Bet vēlme bija:))
    Ir tik grūti izturēties nopietni pret šī veidojuma aktivitātēm! Ir divas varbūtības – vai nu grib Latviju kaislīgos apkampienos nosmacēt vai – gaida, ka aiz smiekliem nomirsim? Ko tu saki?

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > ievuliitis 26.07.2010. 18.45

    …Sveiks, Tīģeri!
    …arī prasīt, lai valsti nevelk Krievijas apskāvienos….ir par daudz!…šitā brandža dzīvo ar pārliecību – katram savs krekls tuvāk….,un biksēm kabatas dziļāk par ceļiem… :))
    …agrāk godavīrs ņēma pistoli un nošāvās,…. šaubos vai šitiem tirliņiem ir zināms Goda jēdziens…

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps_ > ievuliitis 26.07.2010. 17.24

    čau, Betij, gaišā lēdij! Iedomājies, Kreituss arī PLL sarakstā, oi, nevaru! :DDD

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps_ > ievuliitis 26.07.2010. 18.49

    es jau neprasītu no citiem to, uz ko pats nebūtu gatavs – konkrēti, nošauties :) Bet nu, tur jau viņiem ir otra galējība :) upurēs dajebko, dzimteni nodos, ka tik saglabāt savu piķi. Pretekļi.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > ievuliitis 26.07.2010. 18.28

    …nošauties varētu!…pusei no viņiem jau ieroči sadāvināti!….

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > ievuliitis 26.07.2010. 18.11

    Jēziņ Kristiņ, Aivars atkal atmodies jaunai dzīvei! Šim laikam tā gadās uz katrām vēlēšanām. Un kur tad Kreitusovka, kas vīram vietu atdos?

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps_ > ievuliitis 26.07.2010. 18.27

    nesaprotami, kā konkrēti lai aktivizējas. Aizejot pieteikties Vienotībai par atbalstītāju, viņiem nebija nekā, ko likt man darīt! Esmu zolīds džeks, nekāds bomzis neesmu :) Demokrātija tur aizgājusi plurālismā, nekādas organizācijas. Tad man viena paziņa, nopietna meiča, pieteicās tiem ēlertistiem, viņai neatbildēja vienkārši pilnīgi neko, nu tas ir jocīgi. Viņa nosmējās, ka nav patikusi, ko darīt viņai pietiek, bet organizācijai tomēr jāsagatavo elementāra pieklājīga atbilde arī tiem, ko savā kompānijā negribi. Kā tad lai tas nabaga pilsonis aktivizējas, aizej pie tiem, kas aicina, bet iespaids, ka viņi tevi uztver kā apdraudējumu :D

    +15
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps_ > ievuliitis 26.07.2010. 18.00

    Betij, esmu pesimists. Optimismam pamatu neredzu nekādu. Skaidrs, ka ņirgt veselīgāk kā raudāt, bet, mūsu politiķu kvalitāte, tas ir krahs. Ne viņiem Tēvzeme, ne Brīvība, atvainojiet! PLL, nezinu, kādā koordinātu sistēmā viņi existē. Savu personīgo parādu dēļ dzīt Latviju postā, nošāvušies būtu!!! Un trakākais, ka Vienotībā arī pilns ar oportūnistiem kā Štoks – nu tāds bezprincipiāls labuma meklētājs! Un tagad mums mierīgi uz to jānoskatās, kā Latvija atdosies Krievijai? Ko par to teiktu tie tur džeki Brāļu kapos, atvainojiet, kas dzīvību atdeva par Latvijas valsti?

    +19
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 26.07.2010. 16.26

PLL un SC mocīšanās ar katru jautājumu Saeimā izskatās vienkārši stulbi. Turklāt neizprotu jēgu – tas gandrīz nemaz nesamazinās dabas gāzes cenu rudenī (jo akcīze ir knapi 3 – 4%).

+12
-1
Atbildēt

0

photocom 26.07.2010. 16.51

Jā valstele visiem po
zatleris laikam Italy ar lili
šitas daudzis – vakar Lnt rādīja
tiem ticu ļooti
pa Suomiju jahtō

kas kur valsti stūrē ibiō ?

+8
-1
Atbildēt

2

    marta1313 > photocom 26.07.2010. 19.06

    Savulaik, kad Saeimas priekšsēdētāja bija blondā Ingrīda, likums (Satversme vai S. kārtības rullis) paredzēja, ka valsts Prezidenta pienākumus atvaļinājuma laikā pilda Saeimas priekššedētājs/a. S. priekšēdētaja aizstāšana ar kādu citu nebija paredzēta. Taču blondā I. aiztesās uz Briseli pie sava vīriņa, neskatoties, ka bija nolikta tai laikā pildīt atvaļinājumā esošās Prezidentes VVF pienākumus. Vai šobrīd ir tieši tāpat? Ne Zatlers, ne Daudze neatrodas Latvijā???

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu