Ko saņēma Kijiva? • IR.lv

Ko saņēma Kijiva?

2
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Lietuvas prezidents Gitans Nausēda NATO samita laikā pasākumā vienā no Viļnas skvēriem 11. jūlijā. Foto – Scanpix

Divi galvenie solījumi, ko Viļņā notikušajā NATO samitā uzklausīja Ukraina

«Ukrainas nākotne ir NATO»

31 NATO dalībvalsts publiskoja plašu, 90 punktu garu paziņojumu, kurā izklāstīts līdz šim skaidrākais redzējums par Ukrainas dalību aliansē. Dokumenta galvenajā sadaļā tiek norādīts ne tikai tas, ka «Ukrainas nākotne ir NATO», bet arī minēts, ka Ukrainas ceļš uz integrāciju aliansē ir «pavirzījies tālāk par nepieciešamību īstenot Rīcības plānu dalībai NATO (Membership Action Plan)», kas ir standarta ceļš, lai pievienotos šai militārajai aliansei. Tā vietā tagad ir izveidota jauna kopēja struktūra — NATO un Ukrainas padome — «politiskajam dialogam, sadarbībai un Ukrainas eiroatlantiskajām vēlmēm».

Paziņojumā arī teikts, ka «alianse atbalstīs Ukrainu reformu īstenošanā. Kad būs izpildīti visi nosacījumi un sabiedrotie tam piekritīs, mēs varēsim izteikt Ukrainai uzaicinājumu pievienoties aliansei.»

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stolten­bergs preses konferencē norādīja, ka Ukrai­nai tagad ir «skaidrs ceļš uz dalību» un NATO līderi «ir devuši Ukrainai vēstījumu, kas ir spēcīgāks par ikvienu iepriekšējo.»

Pieteikumu Rīcības plānam Ukraina iesniedza jau 2008. gadā, iesaistoties šajā programmā, kuras mērķis bija nodrošināt, ka ikviena valsts vispirms sasniedz alianses standartus. Kad 2010. gadā par prezidentu tika ievēlēts Maskavai labvēlīgais Viktors Janukovičs, Ukraina savu pieteikumu atsauca, taču pērn pēc Krievijas iebrukuma atkārtoti apstiprināja savus nodomus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu