EP Saharova balva piešķirta jezīdu kopienas pārstāvēm • IR.lv

EP Saharova balva piešķirta jezīdu kopienas pārstāvēm

22
Jezīdu kopienas locekles Nadia Murada(pa kreisi) un Lamija Hadži Bašara. Foto: TT NYHETSBYRAN/LETA

Eiroparlamentāriete Sandra Kalniete vērš uzmanību, ka Ārlietu un Attīstības komitejas bija lēmušas par balvas piešķiršanu Krimas tatāru līderim Mustafam Džemiļevam.

Eiropas Parlamenta (EP) ikgadējā Saharova balva piešķirta jezīdu kopienas pārstāvēm Nadiai Muradai un Lamijai Hadži Bašarai, kuras aizstāv sievietes, kas cietušas no teroristiskās organizācijas “Islāma valsts” seksuālās vardarbības, informē LETA/AFP.

Muradai un Bašarai balva 50 000 eiro apmērā tiks pasniegta 14.decembrī Strasbūrā, neilgi pirms oficiālā paziņojuma aģentūrai AFP atklājuši informēti avoti.

Abas sievietes simbolizē centienus aizsargāt jezīdu kopienu, kas smagi cietusi no džihādistu terora.

Šobrīd 23 gadus veco Muradu “Islāma valsts” kaujinieki 2014.gada augustā aizveda no Kočo ciema netālu no Sinžāras pilsētas Irākas ziemeļos un nogādāja Mosulā. Murada norāda, ka gūstā tikusi spīdzināta un izvarota.

Bašara, kura arī ir no Kočo ciema, 16 gadu vecumā pieredzēja, kā džihādisti noslaktē viņas ģimeni un draugus, bet pēc tam viņa paverdzināta un pārdota. Pēc 20 gūstā pavadītiem mēnešiem Bašarai izdevās aizbēgt, tomēr pēc tam viņu izvarojis kāds Irākas slimnīcas direktors.

Bašara arī zaudējusi labo aci un cietusi sejas apdegumus, kad, bēgot no slimnīcas direktora, viens no viņas draugiem uzkāpa kājnieku mīnai.

“Islāma valsts” Sinžārā 2014.gadā sarīkotais jezīdu slaktiņš lika desmitiem tūkstošiem jezīdu bēgt.

ANO izmeklētāji paziņojuši, ka džihādistu uzbrukums jezīdiem bija apzināts mēģinājums iznīcināt visu kopienu – noziegumi, kas uzskatāmi par genocīdu.

Intervijās un runās Murada ir paudusi dziļu neapmierinātību ar starptautisko sabiedrību, kas atstājusi viņas kopienu šausminošu noziedznieku rokās.

Šī gada Saharova balvas finālistu vidū bija arī bijušais Turcijas laikraksta “Cumhuriyet” galvenais redaktors Džans Dindars un bijušais Krimas tatāru pārstāvniecības organizācijas Medžlisa priekšsēdētājs un bijušais padomju disidents Mustafa Džemiļevs.

Aizkulišu manipulācijas, kurās savijās Eiropas Parlamenta (EP) iekšējās cīņas ar ārpolitiskajiem “netracināsim Krieviju!” motīviem, beidzās ar lēmumu nepiešķirt Saharova balvu Krimas tatāru līderim Mustafam Džemiļevam, kas bija ieguvis pārliecinošu vairākumu komitejās, aģentūru LETA informējusi EP deputāte Sandra Kalniete (V).Viņa norādīja, ka kopš brīža, kad Saharova balva ir iedibināta, šī bija pirmā reize, kad Prezidentu konference maina Ārlietu un Attīstības komiteju ieteikumu par apbalvojamo kandidātu.

“Šis ieteikums ir Ārlietu un Attīstības komiteju locekļu kopbalsojuma rezultāts. Pirmie trīs kandidāti, kas iegūst visvairāk balsu, tiek ieteikti Prezidentu konferencei. 11.oktobra Ārlietu un Attīstības komiteju balsojuma rezultātā ar desmit balsu pārsvaru vislielāko atbalstu ieguva Krimas tatāru līderis Džemiļevs. Rezultāts bija tik skaidrs, ka bija grūti noticēt, ka to kāds varētu mēģināt apšaubīt. Tomēr neticamais notika,” norādīja politiķe.

Kalniete uzskata, ka šīs politiskās manipulācijas ir nopietni iedragājušas balvas prestižu, jo nekas tāds agrāk nav noticis.

Pērn Saharova balva piešķirta Saūda Arābijas cilvēktiesību aktīvistam Raifam Badavi.

Balva tikusi piešķirta arī Pakistānas izglītības kampaņas aktīvistei Malalai Jusafzai, bijušajam Dienvidāfrikas prezidentam Nelsonam Mandelam un Mjanmas aktīvistei Aunai San Su Čži.

EP piešķir Saharova balvu katru gadu, lai godinātu īpaši nozīmīgus cilvēkus un organizācijas, kas aizstāv cilvēku tiesības un pamatbrīvības.

 

Komentāri (22)

J.Biotops 28.10.2016. 08.27

Nu kā gan eirokrātija varētu iedomāties aizvainot Krieviju! Tas taču pat sliktāk, kā aizvainot miermīlīgo islamu.

+3
-1
Atbildēt

0

lno 27.10.2016. 21.31

Eiropeiskas partijas, vērtîbas un ideàli:):):)

+4
-2
Atbildēt

0

Aigars Brauns 28.10.2016. 14.44

Interesants raksts šodienas Daily Mail (zinu, ka tā ir dzeltenā prese, taču retie analītiskie raksti tur ir uzmanības vērti):

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3880600/If-don-t-stand-Putin-really-war-MAX-HASTINGS-tells-fears-Kremlin-Nato-s-sabre-rattling.html

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu