Septiņās dienās par prezidenti • IR.lv

Septiņās dienās par prezidenti

5
Kersti Kaljulaida Igaunijas neatkarības proklamēšanas dienas pieņemšanā šā gada 24. februārī

Parlaments sestajā vēlēšanu kārtā beidzot ir vienojies par jauno valsts līderi – Kersti Kaljulaida būs pirmā sieviete Igaunijas prezidenta amatā

Viņas nebija starp tiem pieciem kandidātiem, kas apbraukāja valsti un iesaistījās neskaitāmās debatēs kopš aprīļa, kad bijušais premjerministrs un Eiropas Savienības viceprezidents Sīms Kallass uzsāka savu priekšvēlēšanu kampaņu. Kaljulaida ir kompromisa izvēle, kas parādījās tikai pēc trim parlamenta balsojuma kārtām augustā un divām elektoru kolēģijas kārtām septembrī, kurās neizdevās ievēlēt pēcteci Tomasam Hendrikam Ilvesam, kurš amatu pamet pēc desmit tajā pavadītiem gadiem. Jaunās prezidentes straujā ievēlēšana ir samulsinājusi visu valsti – balsojums par Kaljulaidu notika tikai nedēļu pēc parlamenta spīkera Eiki Nestora piedāvājuma viņai kandidēt.

Bioloģe ar MBA grādu

Kaljulaidu augsti vērtē cilvēki, kas ar viņu strādājuši vai pazīst personīgi, piemēram, ārlietu ministrs Jirgens Ligi vai aizejošais prezidents Ilvess, taču, cilvēkiem uz ielas pajautājot par jauno prezidenti, atbilde, visticamāk, būs plecu paraustīšana – kas tā tāda? 

Pēdējos 12 gadus Kaljulaida ir strādājusi Luksemburgā, Eiropas Revīzijas palātā, pārbaudot, vai ES nauda tiek izlietota godprātīgi. Prombūtnes laikā viņa ir iesaistījusies Igaunijas politiskajā dzīvē ar rakstiem avīžu  viedokļu slejās un debatēm radio studijā. Taču plašākai sabiedrībai Kaljulaida joprojām nav zināma. Tikai nedaudzi atceras, ka gadsimtu mijā Kaljulaida bija arī premjerministra Marta Lāra ekonomiskā padomniece un pēc tam 32 gadu vecumā kļuva par pirmo sievieti Igaunijā, kas sāka vadīt lielu rūpniecisku uzņēmumu – Iru elektrostaciju. Viņas atšķirīgie pienākumi un karjeras pagriezieni liecina par nākamās prezidentes gatavību jauniem izaicinājumiem un spējām mācīties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu