Lietuvas politiskā seja • IR.lv

Lietuvas politiskā seja

4
NULL

Divi plūcas, trešais vinnē? Kamēr par uzvaru sacenšas niknākie pretinieki – tēvzemieši ar sociāldemokrātiem -, nākamās koalīcijas sastāvu var izšķirt jaunuzlēkusī zaļzemnieku partija. To vada miljonārs, kam ir biznesa saites ar Krieviju un karojoša atturībnieka slava

Vēl pavasarī, kad līdz Seima vēlēšanām bija atlicis pusgads, labējās partijas bija pilnīgi pārliecinātas, ka izdosies pārspēt pie varas esošos sociāldemokrātus, un jau sāka dalīt savā starpā valdības krēslus. Visreālākais pretendents uz premjera amatu šķita Seima deputāts Eliģijs Masjulis (41), Lietuvas Liberāļu savienības priekšsēdētājs. Agrāk liberāļi bija mazais brālis konservatīvās Tēvzemes savienības koalīcijā, bet šoreiz posās par vēlēšanu uzvarētājiem. Tīra politiskā reputācija bija galvenais trumpis, piesaistot jaunus, izglītotus un turīgus lielo pilsētu iedzīvotājus.

Taču sapnis sabruka 12. maijā. Todien sākās pēdējās piecgades lielākais politiskais skandāls Lietuvā – Īpašās izmeklēšanas dienesta darbinieki veica kratīšanu Masjuļa dzīvoklī un atrada aptuveni 340 tūkstošus eiro skaidrā naudā. Izmeklētāji bija savākuši pierādījumus, ka vismaz 90 tūkstošus politiķim nodevis uzņēmējs Raimonds Kurļanskis –  viceprezidents lielā biznesa koncernā MG Baltic, kas darbojas arī Latvijā. Nauda, ievietota degvīna pudeles kastē, Masjulim nodota automašīnā netālu no parlamenta ēkas. Publiski izskanējusi versija, ka Masjulis šo naudu vairākas stundas esot atstājis mašīnā, bet izmeklētāji, kuri abus iesaistītos bija izsekojuši, atmūķēja auto, banknotes iezīmēja, bet vēlāk tās atrada liberāļa mājās.

Visu vasaru valdīja klusums, bet septembrī Masjulis nāca klajā ar visai apšaubāmu skaidrojumu – 90 tūkstošus viņš esot aizņēmies, bet vēl 250 tūkstoši bijuši ģimenes un tuvinieku iekrājumi, ko paredzēts ieguldīt nekustamajā īpašumā Nidā. Lai arī punkts šajā lietā tik drīz vēl netiks pielikts, kādreiz perspektīvajam politiķim ar karjeru ir cauri – viņš nolicis deputāta mandātu, atstājis partijas vadību un izstājies no priekšvēlēšanu cīņas. Savukārt postpadomju lietuviešu paaudzes ilūzijas, ka valsts vadības groži jāuztic liberāļiem, ir sašķīdušas driskās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu