Turcija izvirza ultimātu ES par bezvīzu režīmu • IR.lv

Turcija izvirza ultimātu ES par bezvīzu režīmu

24
Turcijas karogs. Foto: AP/LETA

Turcija Briselei prasa līdz oktobrim atcelt vīzu režīmu saviem pilsoņiem

Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu Eiropas Savienībai (ES) piedraudējis pārtraukt vienošanos par patvēruma meklētāju uzņemšanu, ja, pats vēlākais, līdz oktobrim Turcijas pilsoņiem netiks ieviests bezvīzu režīms ar ES, vēsta Dw.de, atsaucoties uz ministra interviju vācu avīzē “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Ministrs teica, ka tas nav drauds, tomēr, ja netiks atvieglots vīzu režīms, Turcija “būs spiesta distancēties” no vienošanās ar ES par patvēruma meklētāju uzņemšanu. Turcijas valdība no ES gaidot konkrētu datumu, kad varētu tikt atcelts vīzu režīms. “Tas var būt oktobra sākums vai vidus,” piebilda ministrs.

Saskaņā ar šogad 18.martā parakstīto vienošanos visi pa jūras ceļu Grieķijā nelegāli nonākušie patvēruma meklētāji ir jāsūta atpakaļ uz Turciju. Turklāt par katru migrantu, kurš no Grieķijas atgriežas Turcijā, ES valstīm ir jāuzņem pa vienam Sīrijas bēglim no Turcijas nometnēm. Bez tam Brisele Turcijai solīja piešķirt sešus miljardus eiro bēgļu vajadzībām.

Šogad maijā Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans jau piedraudēja ES pārtraukt vienošanos par migrantiem. Savukārt, lai Turcijas pilsoņiem piešķirtu bezvīzu režīmu ar ES valstīm, Turcijai ir jāizpilda 72 noteikumi, ko ir izvirzījusi Eiropas Komisija. Eiropas politiķi, tai skaitā Vācijas kanclere Angela Merkele, ne reizi vien paziņojuši, ka šīs prasības līdz šim nav izpildītas, tāpēc arī bezvīzu režīma ieviešana nav iespējama. ES šo prasību skaitā pieprasījusi arī pretterorisma likuma izmaiņas, jo pašreizējais likums var tikt izmantots pret varas opozicionāriem un valdību kritizējošiem žurnālistiem.

Tas jau ir noticis – Stambulas tiesa piektdien kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu 17 žurnālistiem, kas esot saistīti ar trimdā ASV dzīvojošo islāmistu sludinātāju Abdullu Gilenu, kuru Ankara vaino neveiksmīgā militārā apvērsuma organizēšanā, ziņo LETA.

Žurnālisti apsūdzēti par dalību “teroristiskā grupējumā”. Tiesa kopumā skatīja 21 žurnālista lietu. Četri no viņiem tika atbrīvoti, bet pārējie paturēti apcietinājumā līdz prāvas sākumam.

Savukārt aptuveni 20 000 cilvēku Ķelnē svētdien piedalījās demonstrācijā Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana atbalstam, nosodot 15.jūlijā notikušo apvērsuma mēģinājumu Turcijā.

Demonstrāciju rīkoja turku organizācija UETD zem lozunga “Jā demokrātijai. Nē dumpim”. Pasākums sākās ar klusuma minūti, pieminot neveiksmīgajā apvērsuma mēģinājumā bojāgājušos vairāk nekā 260 cilvēkus un neseno teroraktu upurus Francijā, Vācijā un Turcijā.

Pēc klusuma mirkļa tika nolasīts paziņojums, kurā uzsvērts, ka demonstrācija tiek rīkota, lai iestātos “par likuma varu, vienotību, mieru un neatkarību”. Paziņojumu parakstījušas aptuveni 100 organizācijas, tai skaitā turku musulmaņu padome “Ditib” un Turcijas-Vācijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

 

 

Komentāri (24)

rinķī apkārt 01.08.2016. 10.27

Islams spraucas Eiropā pa visādiem ceļiem un nav kas tam pretī stātos, jo Eiropu ir pārņēmusi apziņas brīvība :)

+5
-1
Atbildēt

3

    jurisml_inbox_lv > rinķī apkārt 01.08.2016. 11.08

    un kaa ar jūdaizmu?, te ir Romas paavesta veestiijums un viņam taisniiba , komunizmu vareetu tieši saistiit ar terorizmu , bet ne ticiibas

    http://www.tvnet.lv/zinas/arvalstis/619018-pavests_noraida_islama_vienadosanu_ar_terorismu

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 01.08.2016. 20.45

    Jā,zaļie maitas,galīgi sāk kāpt uz galvas,neļauj nopietniem džekiem labi nopelnīt ar ražīgu darbu,visādas tur labturības,liekas maigošanās ar dzīvniekiem,nu galīgs sviests:

    https://www.youtube.com/watch?v=l6Rzs65Y8U8

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > rinķī apkārt 01.08.2016. 18.18

    RA – Tieši no apziņas brīvības tāpat kā no visa klasiskā liberālisma Eiropā nav pāri palikuši pat ragi un nagi, utilizēts viss, izņemot skaņu un atmiņas.

    Pamēģināšu mūsdienu brīvībā iepīkstēties, ka tas pats islams ir civilizācijai naidīga laupītāju ideoloģija, nevis reliģija – dabūšu brīvību par pilnu rubuli. Ja apstiprinājumam atļaušos citēt korānu – pat ķurķis var nepaiet secen.

    Ja atļaušos skaļāk pateikt, ka vācu tā sauktais „fašisms” (nacionālsociālisms) un krievu komunisms ir vienas mātes – sociāldemokrātijas dēli un vecākie brāļi jaunmodīgai „zaļai domāšanai”…. Un ja vēl pamanīšu, ka kopš bērnības pazīstamā latviešu antisemītu bilde patiesībā uzņemta Varšavā – nelīdzēs pat atsauksme uz pilno oriģinālu Yad Vashem Jeruzalemē. Pat ĢMO kaitīguma apšaubīšana jau pamazām kļūst idejiski nepieļaujama, par laimi – vēl ne krimināli sodāma. Pagaidām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

nomale 01.08.2016. 16.33

Putina&co plāns ir pavisam vienkāršs: Turcija izdala savas pases sīriešiem > robeža tiek atvērta > sīrieši ar Turcijas pasēm iebrauc Eiropā un kārtējo reizi to nostāda fakta priekšā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu