Gunārs Birkerts: Okupācijas muzejs būs! • IR.lv

Gunārs Birkerts: Okupācijas muzejs būs!

44
Arhitekts Gunārs Birkerts. Foto: Evija Trifanova, LETA
Māra Miķelsone

Pasaulē pazīstamais arhitekts uzskata, ka Okupācijas muzeja piebūves attīstību vairs nevar apturēt

Latvijas Okupācijas muzeja piebūves „Nākotnes nams” ideju un būvi vairs nevar apturēt, tagad jāsāk detalizēti strādāt pie projekta, Ir.lv telefonsarunā no Amerikas saka projekta idejas autors un arhitekts Gunārs Birkerts. Arhitektu vidē sacelto troksni, ka jāaptur muzeja piebūves turpmāka izstrāde un celtniecība, viņš uztver kā daļu no latviešu rakstura īpatnībām.

Pasaulē pazīstamais arhitekts, Nacionālās bibliotēkas jeb Gaismaspils projekta autors Ir.lv stāsta, ka jābūt ar godaprātu un sāktā Okupācijas muzeja piebūves projekta attīstības lieta ir jāturpina. “Tas ir profesionāls uzbrukums tieši tai arhitektu komandai, kas uz to strādāja un arī man personiski, jo es tur biju iekšā līdz ausīm, es vairākus gadus strādāju,” saka Birkerts.

Birkerts teic, ka no Amerikas seko līdzi notikumiem Latvijā, ko izraisījusi 20 arhitektu uzrakstīta vēstule par “Nākotnes nama” projekta apturēšanu un Okupācijas muzeja pārcelšanu uz Stūra māju.

Birkertu pārsteidz, ka šogad sacelts tāds troksnis ap “Nākotnes nama” projektu, “jo ir jau pagājuši kādi 10 gadi kopš projekta sākuma”. Kā zināms, modernai Okupācijas muzeja piebūvei ziedotāji no visas pasaules ir savākuši 1,5 miljonus eiro. Arhitektam nav skaidri tie motīvi, kas liek apšaubīt piebūves projektu tagad, ja to varēja darīt jau pirms ilgāka laika.

Vaicāts, cik daudz pats darbojies projekta tehniskā tapšanā, Birkerts stāsta, ka “mēs jau praktiski bijām tehniskā projektā”. Viss apstājies Rīgā. Birkerts teic: “Es zinu katru detaļu [projektā], tāpēc es saku – ja ir runa [pārmetumi] par kvalitāti, tad es gribētu kaut ko par to [pārmetumiem] uzzināt vairāk.”

Arhitekts arī stāsta, ka projektam ir izstrādāti maketi. “Es nezinu, kas būtu tāds, kas nebūtu redzēts trešā dimensijā, kas ir maketa veids, kā parādīt, kāda ir tā piebūve. Mums ir makets, arī elektroniski zīmējumi, kas to parāda,” saka Birkerts uz oponentu pārmetumu, ka “Nākotnes namam” neesot izveidots pat makets.

Uz jautājumu, vai notiekošo arhitekts uzskata par profesionālu vai personisku rēķinu kārtošanu, Birkerts atbild, ka “nav saprasta projekta īstā būtība, tā vēsturiskā attīstība”. Viņš atgādina, ka līdzšinējā Okupācijas muzeja ēka – bijušais Sarkano strēlnieku muzejs – tapa pagājušā gadsimtā un padomju varas gados. Uz savu oponentu arhitektu, tai skaitā pazīstamās arhitektes Zaigas Gailes iebildumu, ka Strēlnieku laukumā jāsaglabā tikai vecā ēka bez Birkerta piebūves celšanas, viņš teic: “Doma par to, lai paturētu to ēku, kāda tā ir bijusi, bija pareiza pirms 10 gadiem, nevis tagad. Šī ēka nav noteicoša. Ēkas piebūve turpina to metaforu, kas jau ir ielikta – tā nemēģina spert soļus ne pa labi, ne pa kreisi, tas ir baltais un melnais, vecais un jaunais.”

Birkerts uzsver, ka “Nākotnes nama” piebūves risinājums ir kā jau esošās ēkas pagarinājums, palielinājums. Tagad rīdzinieku uzdevums ir šo objektu iesaistīt pilsētplānošanā, Strēlnieku laukuma attīstības plānā, nevis jānojauc, lai paturētu tikai padomju laika arhitektūras celtni. “Tas jau ir tautas foklorā un vēsturē iegājis projekts, nevar ar nenosakāmiem argumentiem mēģināt to apturēt,” saka Birkerts.

Vaicāts, vai viņš pēc 20 arhitektu vēstules ir vīlies savos kolēģos Latvijā un arī Zaigā Gailē, Birkerts teic, ka Gaili un viņas darbus vienmēr ir apbrīnojis. Viņš ir apbrīnojis viņas pieeju koka arhitektūrai, tāpat kā viņas veidotos projektus un enerģiju, tos risinot. Tāpēc viņam nav saprotams, kāpēc tik daudz spēka jāpieliek, lai nojauktu Okupācijas muzeja attīstības ieceri.

Birkerts sarunas noslēgumā teic, ka viņš redz tikai vienu nākotni – Okupācijas muzejs turpināsies un viss, kas būtu bijis aizmugurisks vai koruptīvs, būs novērsts, “jo tagad tas ir atklāts”.

Ir.lv jau ziņoja, ka “Nākotnes nama” projekts jau ir saskaņots ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju un patlaban atrodas Rīgas būvvaldē, kā arī notiek sarunas par tehniskā projekta izstrādi. Projektā valsts ieguldījusi jau vairāk nekā 400 000 eiro.

Muzeja pārstāvji, kas pagājušajā nedēļā bija sasaukuši īpašu preses konferenci par apdraudēto “Nākotnes namu”, uzsver, ka projekts ietver sevī ne tikai arhitektūru, bet ir daudz plašāks jēdziens – “šis ir svarīgs sagrozītās vēstures informācijas avots pasaulei”, teic muzeja biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs. Apturot šo projektu, tiek apdraudēta Okupācijas muzeja nākotne.

Kā norādīja Nollendorfs, vienīgais, kas pašreizējā attīstības stadijā var apturēt “Nākotnes nama” projektu, ir valdība.

 

Komentāri (44)

skaidrais 25.05.2015. 10.38

“Arhitektu vidē sacelto troksni, ka jāaptur muzeja piebūves turpmāka izstrāde un celtniecība, viņš uztver kā daļu no latviešu rakstura īpatnībām.”

Ļoti delikāti. Lai saprastu, vajadzēja ar mietu!

+27
-10
Atbildēt

6

    edge_indran > skaidrais 25.05.2015. 12.35

    ——

    Okupācija forever! Nemitīgi jāatgādina Zaigai un visai padomju laikos izaugušajiem par viņu bērnību un jaunību:

    “Aktīvais objekts vēstīs arī par Latvijas kolonizāciju no 1964. līdz 1984. gadam un tās izpausmēm – industrializāciju militārajām vajadzībām, migrāciju un rusifikāciju.(..)Digitālā karte ir vairākās apakšnodaļās sadalīts stāsts par Gulaga sistēmu un Latvijas ļaudīm tajā, par 1940. – 1949. gada represijām, dzīvi nometnēs un nometinājumā Tajā ir informācija par nometņu izvietojumu, deportācijas ceļiem un darba apstākļiem. Jaunā ekspozīcija būs apskatāma latviešu, angļu, vācu un krievu valodā.” Nākotnes nams. Jaunā ekspozīcija http://okupacijasmuzejs.lv/nakotnes-nams/jauna-ekspozicija

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    edge_indran > skaidrais 25.05.2015. 11.19

    ———

    Birkerts teic, ka no Amerikas seko līdzi notikumiem Latvijā,……

    ===============================================================================

    Ar konsolidāciju baurus drīzumā atkal “veiksmes stāstā” nomierinās – nākotnes nama GULAG realitātē ievedīs:

    “Jaunajā ekspozīcijā būs apskatāmi telpiski un multimediāli objekti, kuros tiks izmantotas arī attēlu un vizuālo efektu projekcijas. Piemēram, 1940. – 1941. gada čekas kamera, 1941. gada deportācijas vagons, holokausta norises vieta, nacionālo partizānu bunkurs, GULAG zona ar sargtorni, GULAG baraka, padomju komunālā dzīvokļa atveidojums, Čekas jeb tā sauktā Stūra māja u.c.”

    http://okupacijasmuzejs.lv/nakotnes-nams/jauna-ekspozicija

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    edge_indran > skaidrais 25.05.2015. 15.13

    ——-

    Pastāvīgā cietēja tēls nederēs. Saruna ar Aināru Lerhi (la, 17.07.2012.)

    ===============================================================================

    Kamēr neo-liberālisma ideoloģijas ieviesēji turpinās aizņemt Latviešu strēlnieku muzeju – tikmēr “русский мир” turpinās izplesties.

    “…Vecais, lūzti!” (A.Čaks “Mūžības skartie”)

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/lv/7/7f/Streelnieku_piemineklis.jpg

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    courland > skaidrais 25.05.2015. 11.42

    Zaiga Gaile mēģina netīriem līdzekļiem visu apturēt, bet cerams, ka neizdosies! Saules mūžu Latvijai!

    +23
    -14
    Atbildēt

    0

    Ēriks > skaidrais 25.05.2015. 14.28

    Kamēr kādi gribēs iestāstīt,ka okupācijas nebija,ka visas tautas iekš PSRS dzīvoja laimīgi,brīvi un neapspiesti,un kamēr daži joprojām cer uzcelt русский мир, tāds muzejs ir vajadzīgs,vēlāk varēs arī nojaukt.

    +17
    -6
    Atbildēt

    0

    SegelfossBy > skaidrais 25.05.2015. 11.56

    Paldies Birkertam par lielisko pamatojumu, arī ceru, ka Zaigas Gailes negodīgie līdzekļi nevainagosies “panākumiem”.

    +25
    -14
    Atbildēt

    0

kristaps_freimanis 25.05.2015. 16.08

” Ēka atrodās pārāk tuvu Melngalvju namam, tā saspiež Rātslaukumu. ”

===

Melngalvju namu argumentācijā pieminēt nav jēgas. Tā tomēr ir butaforija, kas pat neatrodas sākotnējā vietā. Par Rātslaukuma saspiešanu – man ir aizdomas, ka pirms WWII tas bija vēl nedaudz saspiestāks…

+14
-4
Atbildēt

3

    To kristaps_freimanis

    Kāda starpība, vai Melngalvju nams ir “butaforija” un, ka ” neatrodās īstā vietā”?

    Tā ir reāla ēka un ar to ir jārēķinās.

    Pirms WWII daudz kas bija ” citādi” nu un tad?

    Beidziet psihot un aizejiet uz Rātslaukumu, pavērojiet, cik nedabīgi un tizli pašreiz atrodās OM.

    Zinu, baigi nepatriotiski ir kritizēt un, Dies pasarg, pārvietot citur OM.

    Birkerts jau arī demagoģiski sauc:

    Okupācijas muzejs būs”, uzreiz daudziem vai, vai, vai, šausmas, kāds negrib mūsu Okupācijas muzeju. Vajag vēl piekabināt, ka Birkerta pretinieki noliedz okupāciju utt.

    Bet visiem redzamā patiesība ir šāda:

    BIRKERTA GAISMAS PILS ĀRĒJĀ APDARE UN JUMTA IZAUGUMI IR TOTĀLA LAŽA.

    Lai izlabo kļūdas iepriekšējā projektā un tad māca vietējos aborigēnus.

    +8
    -15
    Atbildēt

    0

    zanE > kristaps_freimanis 25.05.2015. 21.58

    …kāds te ir pamatīgi saputrojies – neviens negrasās likvidēt Okupācijas muzeju…bet….tam visīstākā vieta būtu Stūra mājā….diemžēl, Nollendorfa arguments, ka pārceļot kabinetus uz Stūra māju, zinātnieki tur jutīšoties neomulīgi – neiztur nekādu kritiku….

    ….piebūvei paredzētie miljoni varētu sakārtot Stūra māju un Okupācijas muzeja pārvietošana uz turieni – nav pretrunā ar mūsu vēsturi, kā arī – delegāciju un tūristu interesi…

    …šobrīd Okupācijas muzeju apsaimnieko privātas struktūras un valsts to daļēji dotē…

    …Gunāra Birkerta vīzija par “Nākotnes namu” ir turpat 15 gadus veca…laiks nestāv uz vietas, tas ienes savas korekcijas gan vīzijās, gan projektos, gan iespējamos risinājumos…

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    klejotājs > kristaps_freimanis 25.05.2015. 21.01

    Sk.Br.

    Birkerta——–ir totāla laža.

    Eifeļa tornis arī ir totāla laža un kolhoznieku nams Rīgā un vēl daudz kas šeit un visā pasaulē. Bet Ok. Mu. lai kāds tas būtu nekad nebūs totāla laža tikai tāpēc, ka tas būs Okupācijas Muzejs.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

klejotājs 25.05.2015. 16.12

Okupācijas Muzejs būs! Es gan nevaru pateikt vai Ļeņina mauzolejs būs :))

+12
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu