Zaiga Kļaviņa, māca neredzīgo cilvēku pavadoņus • IR.lv

Zaiga Kļaviņa, māca neredzīgo cilvēku pavadoņus

4
«Nekad nebiju domājusi, ka suns spēj būt tik gudrs, tik nozīmīgs cilvēkam,» par četrkājainajiem pavadoņiem saka Zaiga.
Zane Mače

 

Labradori, retrīveri, vācu aitu suņi, pūdeļi un krancīši –  tie ir biežākie kinoloģes Zaigas Kļaviņas skolnieki, kurus viņa gatavo darbam ar neredzīgiem cilvēkiem. Vairāk nekā 25 gadus mācot dažādu dienestu suņus, Zaiga 2011.gadā sāka skolot suņus pavadoņus.

Dienestā no suņa tiek prasīta bezierunu paklausība, bet kopā ar neredzīgu cilvēku sunim pašam ir jāpieņem lēmumus. Elfa, labradora kucīte, kura atnākusi kopā ar kinoloģi, skološanos sākusi nesen. Glaudīt nevajag, saka Zaiga, jo kucēns ir darbā un lieka uzmanība novērš no darāmā. Kad apsēžamies uz soliņa, sunīte pieglaužas un aposta sev svešo cilvēku. 

Mācīšana ilgst vidēji gadu, suņi dzīvo ar Zaigu un intensīvi mācās gan paklausību, gan pavadoņa arodu. Ne visi der šai skolai. Dažreiz suns tiek izbrāķēts. Piemēram, kādam pūdelim, kuru Zaiga trenējusi, bijis stiprs mednieka instinkts, nedevis ceļu nevienam kaķim, un šo vēlmi apslāpēt neizdevies. Pavadoni nekas nedrīkst novērst no darba – neredzīga cilvēka vešanas. Treniņos suns iztaigā dažādus maršrutus, Zaiga saka – mācās ceļu satiksmes noteikumus, pa kuru ielas pusi jāiet, mācās atrast gājēju pāreju, šķērsot ielu, atrast pareizās durvis un citas lietas. Luksoforu gan suns nepazīst, cilvēkam pašam jāspēj saklausīt, kādā virzienā brauc auto. Dzīvniekam jāmāk pacelt arī nokritušus priekšmetus. Izglītojoties suņiem ir jālido ar lidmašīnu, jāiemācās braukt ar metro, jo cilvēki, kuri vēlas pavadoni, parasti nav mājās sēdētāji. Labradora kucīte Elfa mācību lidojumu vēl nav pieredzējusi, šis piedzīvojums viņai vēl priekšā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu