Uz viļņa • IR.lv

Uz viļņa

6
Rīgas kanāla posmā gar autoostu un Centrāltirgu jāairējas uzmanīgi — tur nonākšana ūdenī nebūtu patīkama.
Zane Mače

Aizvien populārāka kļuvusi airēšana stāvus jeb SUPIr žurnāliste ķērās pie aira, lai uz savas ādas izbaudītu, ko tas nozīmē

Karstā augusta vakarā desmit cilvēku kompānijā Andrejostā noklausos instrukciju par airēšanu stāvus jeb SUP (stand up paddling). Burusports instruktors Edvīns Bergmanis apgalvo, ka dēlis ir stabils un krist parasti gadās, nepareizi uzkāpjot, tāpēc svarīgi trāpīt uz vidu. Ar airi rokās pelde Rīgas kanālā sākas! Man līdz šim saskare bijusi tikai ar gludināšanas dēli, tāpēc stāvus airēt baidos, peldējienu iesāku tupus. Galvenais – nebaidīties no ūdens un turēt līdzsvaru. «Šogad statistika ir slikta, katrā tūrē vismaz viens peld,» smejas Edvīns. Airētājam noteikti jāvelk glābšanas veste – obligātais atribūts ikvienai nodarbei uz ūdens, pārējais apģērbs ir pēc izvēles. Edvīns atceras dāmu, kura airējusi ar šiku – kleitā un skaistu frizūru! 

6 km ar airiem

SUP tūres dažādos Rīgas ūdeņos Edvīns vada otro sezonu. Kad airējamies ārā no ostas, iebraucot pirmajā tunelī netālu no anatomikuma, viņš stāsta: pērn te kāds bezpajumtnieks bija ierīkojis guļvietu, tagad tuneli pa nakti slēdz un miteklis ir tukšs. Beidzot atnākusī karstā vasara jūtama arī uz ūdens – kanāls mudž no dažādiem ūdenstransportiem. Pīles, mūsu pūļu samulsinātas, kautri peld rindiņā gar kanāla malu. Kanāla tūre ir skaists maršruts, paveras citādi neieraugāmas ainas, piemēram, tunelis zem lielveikala Stockmann. Savukārt strūklakas kanāla vidū atsvaidzina karstuma un slodzes sakarsēto miesu. Posms gar autoostu un Centrāltirgu ir vieta, par kuru esam vienisprātis – te nonākšana ūdenī nebūtu patīkama, garām dēļiem peld pastmasas maisiņi un pudeles, degunu kairina spēcīgi smārdi.

Maršruta kopējais garums ir seši kilometri, apmēram puse jānobrauc pa kanālu, pārējā daļa – pa Daugavu. Likteņupe ir grūtākais posms, te sākas īstā jautrība! Daugavā satiksme ir gandrīz kā Valdemāra ielā pīķa stundās, lielāki un mazāki braucamie kuļ tumšo ūdeni. Kad garām pabrauc kāds kuteris, dēlis tiek uzmests augšā, un es saprotu, ko nozīmē teiciens «ķert vilni». Spēcīgi viļņi ir viena no iespējām apgāzties. Vilnis veļas no kuģa puses, tad atsitas pret betona krastu un kā bumerangs nāk atpakaļ. Lai neapgāztos, dēlis jāsagriež ar smailo galu pret vilni. Kungs no mūsu kompānijas kapitulē kuģa radītā viļņa priekšā un papildina šāgada kritēju statistiku. Viņu tas neuztrauc, pie potītes piestiprinātais dēlis nekur nepazudīs, galvenais – nosargāt airi.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu